Ekonomija

Sloboda za elektronska plaćanja; Protiv monopola i ograničavanja konkurencije

Stop nelojalnom lobiranju

Ovom peticijom želimo skrenuti pažnju na ozbiljne probleme koje donosi nedavno usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, posebno fokusirajući se na kontroverzni član 68f. Iako pozdravljamo opštu inicijativu za uređenjem ove oblasti, duboko smo zabrinuti zbog negativnih posljedica koje će ova odredba imati na našu privrednu slobodu i ekonomsku situaciju u Crnoj Gori.

Građani Crne Gore, kao i mi, prepoznali su da član 68f predstavlja ozbiljnu prijetnju slobodnom pristupu elektronskim načinima plaćanja u industriji igara na sreću. Smatramo da je ova odredba neopravdana i da će dugoročno nanijeti štetu kako samoj industriji, tako i cjelokupnom društvu. Evo nekoliko ključnih razloga zašto se zalažemo za povlačenje ovog štetnog člana:

Ograničenje elektronskih sloboda: Član 68f predstavlja gotovo potpunu zabranu elektronskih plaćanja, što direktno utiče na naše slobode i prava. Ovaj potez nije u skladu sa svjetskim trendovima, gdje se podstiče upotreba elektronskih plaćanja radi transparentnosti i smanjenja rizika od zloupotrebe.

Nedostatak stručne podrške: Kao što je naglašeno u intervjuu s našom predstavnicom, član 68f je rezultat lobiranja i nedostatka konsultacija sa stručnjacima iz industrije igara na sreću. Ova odredba nije donešena uzimajući u obzir relevantne informacije koje bi doprinijele racionalnom i efikasnom regulisanju ove oblasti.

Ekonomske posljedice: Zabrana elektronskih plaćanja može imati ozbiljne ekonomske posljedice, dovodeći do problema sa bankama, smanjenja vrijednosti firmi, i otežavajući privlačenje stranih investicija. Ovakav pristup nije u skladu sa savremenim poslovnim praksama i standardima.

Štetnost za reputaciju Crne Gore: Usvajanje ovog člana može dovesti do smanjenja kumulativne ocjene rizika za Crnu Goru prema međunarodnim organizacijama poput Manivala i FATF, što bi imalo negativne posljedice po reputaciju zemlje i moglo dovesti do stavljanja na sivu FATF-a listu.

Pozivamo vas da podržite ovu peticiju kako bismo zajedno stali u odbranu naših elektronskih sloboda, podržali razvoj privrede i očuvali ugled Crne Gore na međunarodnoj sceni.

Potpiši Peticiju od 10 – 15.01.2024. na svim uplatnim mjestima MontenegroBeta i Tabacco S Press lokacijama!

Hvala vam na podršci.

Send this to a friend