Ekonomija

Za implementaciju industrijske politike 290 miliona eura

U toku 2017. godine planirano je sprovođenje 66 aktivnosti koje se tiču implementacije Industrijske politike Vlade, a za njihovu realizaciju biće izdvojeno skoro 290 miliona eura, predviđeno je Akcionim planom za implementaciju Industrijske politike koji Vlada nedavno usvojila.

Posmatrano po izvorima finansiranja, u strukturi dominiraju sredstva javnog sektora u ukupnom iznosu od 170,3 miliona eura, od čega je najveći iznos usmjeren na finansijsku podršku industrijskom sektoru od strane Investiciono-razvojnog fonda (IRF), iz sredstava privatnog sektora opredijeljeno je 97 miliona, iz Budžeta 17,4 miliona, IPA sredstava 4,6 miliona i donatorskih programa 236.000 eura.

Akcioni plan za ovu godinu pripremljen je u saradnji svih resornih ministarstava, ključnih predstavnika javnog i privatnog sektora, a podijeljen je na četiri strateška cilja.

“Posmatrano na nivou ključnih strateških ciljeva, za realizaciju aktivnosti definisanih prvim strateškim ciljem Konkurentnost industrije, u dijelu unapređenja fizičkog kapitala opredijeljeno je 162,8 miliona eura. Za realizaciju drugog strateškog cilja Investicije i finansije za modernizaciju industrije opredijeljeno je oko 114 miliona eura”, saopšteno je iz Ministarstva.

Za realizaciju aktivnosti u okviru trećeg strateškog cilja Inovacije i preduzetništvo obezbijeđeno je 12,03 miliona eura, dok je za realizaciju četvrtog strateškog cilja Pristup tržištu opredijeljeno 732.000 eura.

Ministarstvo ekonomije je u saradnji sa resornim institucijama izradilo i Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za sprovođenje Industrijske politike Crne Gore do 2020. godine, za 2016. godinu, prema kojem je realizovano 79,5% Akcionog plana.

Za 2016. godinu bila su predviđena sredstva od oko 270 miliona eura, a realizovano je ukupno  oko 214 miliona.

“Posmatrajući po strateškm ciljevima, najviše sredstava u prošloj godini uloženo je za realizaciju aktivnosti u okviru prvog i drugog strateškog cilja – Konkurentnost industrije i Investicije i finansije za modernizaciju industrije. Imajući u vidu kompleksnost implementacije Industrijske politike, efikasna koordinacija obezbijeđena je kroz strukturu Koordinacionog tijela za implementaciju Industrijske politike Crne Gore do 2020. godine, koga čine predstavnici Kabineta predsjednika Vlade, potpredsjednika Vlade, relevantnih ministarstava i predstavnici udruženja privatnog sektora”, kazali su u Ministarstvu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
alo
Gost
alo

Koja je to industrija u CG ljudi? Nisam citao tekst, je li ovo nekakav sarkazam?

Libero
Gost
Libero

KAKO LI SAMO IZNALAZE NAČINE DA SE DOPUNJAVAJU INOSTRANI RAČUNI. PA TO SE IZDVAJAJU MILIONI, A KO JE VIDIO IKAKAV NAPREDAK U INDUSTRIJI ?! AHA, TO ĆE SE TEK VIDJETI POSLE 2020. Sigurnim korakom…ali U PROPAST…

Send this to a friend