Ekonomija

Završena rasprava o Predlogu zakona o šemama kvaliteta

Poslanici su danas završili raspravu o Predlogu zakona o šemama kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, kojim bi trebalo da se uspostave norme za poštenu međunarodnu trgovinu, zaštitu prava potrošača i sprječavanje prevara.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Predrag Sekulić, kazao je da se predloženi zakon tiče svih građana Crne Gore, odnosno svih onih koji koriste poljoprivredne proizvode.

„Ovaj zakon daje mogućnost više, da naše proizvode i hranu na pravi način plasiramo na crnogorskom tržištu. Imamo mogućnost da ih i na pravi način plasiramo na tržištu Evropske unije (EU)“, rekao je Sekulić.

On je ocijenio da je povezivanje poljoprivrednih proizvođača do sada bila slaba karika u tom lancu, kao i da nije bila uobičajena praksa da se oni povezuju na pravi način.

„Dobili smo prvi zaštićeni proizvod, a to je njeguški pršut. Takvi proizvodi moraju da ispunjavaju određene uslove, kao što su proizvodnja u Crnoj Gori. Bilo bi dobro da i drugi prozivođači pršute žele da idu ka toj registraciji“, kazao je Sekulić.

On je dodao da je bitno da se crnogorski proizvodi na pravi način povežu i sa turističkom ponudom.

Poslanik Liberalne partije (LP), Andrija Popović, kazao je da se benefiti zaštite prehrambenih proizvoda ogledaju u tome da se proizvođačima, između ostalog, omogućava veća tržišna vrijednost proizvoda i djelotvorna zaštita od bilo koje obmane.

Na taj način se, kako je naveo, omogućava i da mještani ostanu da žive u mjestima proizvodnje, a povećava se i povjerenje potrošača.

Popović je saopštio da će primjena predloženog zakona omogućiti trgovcima da na rafove stave proizvode sa oznakom crnogorski kvalitet.

„Postavlja se pitanje objektivnosti i da li ćemo moći da budemo sigurni da takva hrana zavrjeđuje takvo mjesto u marketima i vjerovatno više cijene. Moraju se postaviti jasni kriterijumi i pravila igre kako se projekat ne bi stavio pod populizam“, naveo je Popović.

On smatra da država ne treba da stoji iza označavanja hrane osim kroz finansijsku podršku, ali ne da bude direktno uključena.

Poslanik DPS-a, Mirsad Murić, kazao je da će promjena predloženog zakona doprinijeti diverzifikaciji poljoprivredne proizvodnje uspostavljanjem bolje ravnoteže između ponude i tražnje na tržištu.

On je dodao da bi Crna Gora usvajanjem zakona ispunila obavezu usaglašavanja nacionalnog sa zakonodavstvom EU.

Predloženim zakonom se, između ostalog, propisuju šeme kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, način i registracije šema, ocjenjivanje usaglašenosti, kao i druga pitanja od značaja za označavanje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda šemama kvaliteta.

Predlogom zakona su definisane šeme kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i to oznaka porijekla, geografska oznaka, oznaka garantovano tradicionalnih specijaliteta, oznaka viši kvalitet, oznaka planinski proizvod i oznaka sa moje farme.

Usvajanje predloženog zakona, čiji je predlagač Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, omogućiće i usklađivanja sa propisima EU i prihvatanje obaveza koje proističu iz članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO).

Send this to a friend