Kultura

CNP: Uspješno završena 70. sezona, slijedi gostovanje na ljetnjim festivalima

Foto: Duško Miljanić
Foto: Duško Miljanić

Jubilarnu pozorišnu sezonu 2023/2024, u kojoj je Crnogorsko narodno pozorište slavilo 70 godina rada i postojanja, obilježilo je šest premijera, 139 realizovanih programa, koje je vidjelo gotovo 30.000 gledalaca, kao i brojni muzički, filmski i drugi događaji, izdavačka aktivnost, razvijanje domaće, regionalne i međunarodne saradnje, te učvršćivanje pozicije CNP-a kao najznačajnije pozorišne institucije u zemlji, uz značajnu vidljivost i prepoznatljivost u regionu – saopšteno je iz ove ustanove.

CNP se osvrnuo na brojne aktivnosti.

Premijere

Na Velikoj i Sceni Studio premijerno je izvedeno šest predstava: „Brod“, po tekstu i u režiji Ane Đorđević, „Posjeta“, Fridriha Direnmata, u režiji Aleksandra Morfova, „671-Lov“, po tekstu i u režiji Hane Rastoder, „Ja sam ona koja nisam“, Mata Matišića, u režiji Vita Taufera, „Smrt i njeni hirovi“ Žozea Saramaga, u režiji Lidije Dedović i „Ibzen mašina“, po motivima djela “Stubovi društva”, “Nora”, “Heda Gabler” i „Narodni neprijatelj” Henrika Ibzena u režiji Ane Vukotić.

Predstave „Smrt i njeni hirovi“ i „Posjeta“, nastale tokom epidemije korona virusa, nakon nekoliko godina uspješno su obnovljene i konačno izvedene pred publikom, koja je imala prilike da pogleda i druge predstave s redovnog repertoara.

Jubilej

Povodom obilježavanja jubileja 70 godina postojanja i rada nacionalnog teatra, tokom cijele sezone realizovane su brojne aktivnosti i programi.

1. novembar – Dan Crnogorskog narodnog pozorišta obilježen je dodjelom nagrada i priznanja zaposlenima i saradnicima nacionalnog teatra i premijernim izvođenjem predstave „Posjeta“, čime je CNP ušlo u osmu deceniju rada. Velika nagrada, odnosno najveće priznanje CNP-a za umjetničke rezultate dodijeljena je prvacima drame Varji Đukić i Mirku Vlahoviću za uloge u predstavi „Posjeta“.

Godišnju nagradu za izuzetne umjetničke rezultate dobili su glumci Aleksandar Radulović i Jelena Minić, a dodijeljene su i nagrade za rezultate postignute u produkciji, organizacionom, administrativnom i tehničkom sektoru. Status počasnog člana CNP-a stekli su red. prof. Radmila Vojvodić, rediteljka i Božo Koprivica, dramaturg i dramski pisac, a status doživotnog člana Slobodan Marunović, glumac, prvak CNP-a i Goran Bulajić, dramaturg i reditelj, dok je zahvalnica CNP-a dodijeljena reditelju Aleksandru Morfovu i Nacionalnom javnom servisu RTCG. Stipendiju „Velibor-Bucko Radonjić“ dobila je Mia Đurović, kostimografkinja iz Podgorice. Takođe, CNP je iskazalo zahvalnost i ukazalo pažnju kolegama koji su svoj radni vijek vezali za nacionalni teatar i u proteklom periodu otišli u penziju nakon decenija rada u našoj kući. Proslava Dana pozorišta i značajnog jubileja, okupila je brojne dugogodišnje saradnike i prijatelje CNP-a iz čitavog regiona – reditelje, glumce, pozorišne umjetnike i direktore teatara.

Foto: Duško Miljanić
Foto: Duško Miljanić

Gostovanja, festivali

U susret i tokom pozorišne sezone CNP je nastojalo da bude što prisutnije i u drugim crnogorskim pozorištima i scenama. Realizovana su gostovanja u Baru, Beranama, Bijelom Polju, Cetinju, Danilovgradu, Nikšiću, Kolašinu, ali i van države: u Beogradu, Dubrovniku, Sarajevu, Prištini. Takođe, na sceni CNP-a gostovali su Kraljevsko pozorište „Zetski dom“, Nikšićko pozorište, Centar za kulturu Tivat, Kazalište Marina Držića iz Dubrovnika, Narodno pozorište iz Beograda, Narodno pozorište iz Sarajeva.

CNP je gostovalo na tri pozorišna festivala. Predstava „Nesporazum“, Albera Kamija, u režiji Damjana Pejanovića, izvedena je u okviru 28. Jugoslovenskog pozorišnog festivala „Bez prevoda“ u Užicu, dok je Ivanka Vana Prelević nagrađena Ardalionom za najbolju scenografiju. S predstavom „671-Lov“, autorke Hane Rastoder CNP je učestvovalo u programskom segementu Modul memorije fesivala MESS u Sarajevu koji tretira kulturu sjećanja. Predstava „Bladi mun“, po tekstu i u režiji Ane Đorđević izvedena je na Priština internacionalnom pozorišnom festivalu, gdje je i nagrađena Specijalnom nagradom stručnog žirija.

ETC i međunarodna saradnja

U novembru 2023. godine CNP je postalo član Evropske teatarske konvencije – najvažnije panevropske pozorišne mreže koju čini više od 60 pozorišta iz 40 zemalja. Na Generalnoj skupštini mreže održanoj u Temišvaru, jednoglasno je izglasano članstvo crnogorskog nacionalnog teatra u mreži koja, kroz različite programe i aktivnosti, pruža brojne mogućnosti umjetničke saradnje, edukacije, razvoja publike. Učlanjenje u ovu mrežu dio je strategije razvoja CNP-a koja podrazumijeva unapređenje multilateralne saradnje, te približavanje evropskom načinu rada.

Muzički i filmski program, izdavačka djelatnost

U jubilarnoj godini posebna pažnja bila je usmjerena na muzički program. Tako je u novembru održan Operski gala koncert u saradnji sa Ambasadom Republike Italije, na kojem su nastupili renomirani internacionalni umjetnici: Angela Nisi, sopran, Kristina Melis, mecosopran, Fabio Serani, tenor, Danijel Terenzi i maestro Frančesko Barbađelata, pijanista, izvodeći najpoznatije segmente iz opera „La boheme“, „Madam baterflaj“, Rigoleto“, „La Traviata“.

Na Velikoj sceni CNP-a publika je bila u prilici da vidi scensku postavku kantate pisane za sopran, bariton i kamerni orkestar „Apolon i Dafne“, autorski projekat Sare Vujošević – Jovanović. Na Zimskom koncertu nastupili su violončelistkinja Milanske skale Nasim Saad uz pijanistu Gvida d’Anđela, a na koncertu „Love duets“ Irene Molinari, mecosporan, Mikael Spadaćini, tenor i M’Kristin Okerland, pijanista. Publika je bila u prilici da uživa u koncertu „Novogodišnja čarolija“, baletske trupe Allegro i Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“, kao i u baletu za najmlađe „Pepeljuga“, Baletske škole „Princeza Ksenija“.

Najveću pažnju publike i najšire javnosti u ovom segmentu izazvao je Gala koncert Fondacije Miloš Karadaglić na kojem je pored slavnog crnogorskog gitariste nastupilo i dvoje stipendista Fondacije – Petra Radulović i Kosta Popović, u pratnji Gudačkog ansambla Crnogorskog simfonijskog orkestra pod dirigentskom upravom Andreasa Otenzamera.

Foto: Duško Miljanić
Foto: Duško Miljanić

U okviru izdavačke djelatnosti, a u povodu obilježavanja jubileja, objavljena je Monografija Crnogorsko narodno pozorište 1953-2023. Takođe, uz podršku CNP-a objavljena je i monografija „Varja Đukić/San na javi – o teatru s ovog kraja svijeta“, a nacionalni teatar je bio i jedan od suizdavača antologije crnogorske drame „Otvoren kraj“ na poljskom jeziku. U CNP-u je održana i promocija knjige „From Act to Acting – Priručnik Jana Fabra za izvođača 21. vijeka“, u izdanju FDU Cetinje i „Korifej“ festivala iz Kolašina.

Povodom jubileja CNP-a, 13. novembra – Njegoševog dana, crnogorskog praznika kulture i 210 godina od Njegoševog rođenja, organizovan je okrugli sto na temu Izazovi pozorišnih interpretacija Njegoševog djela – Scenska tumačenja Gorskog vijenca.

U znak jubileja, širom zemlje postavljena je bilbord izložba fotografija iz predstava CNP-a, autora Duška Miljanića. Ova izložba animirala je građane u brojnim crnogorskim opštinama i podsjetila na značajne predstave iz produkcije nacionalnog teatra tokom godina.

U sklopu filmskog programa održana je premijera filma „Živko Nikolić – Nedosanjani san“, u produkciji RTCG i režiji Senada Šahmanovića, kao i premijera filma „Šagargur“, autorke Nataše Nelević. Takođe je realizovana projekcija filmova crnogorskih reditelja Marije Perović, Draška Đurovića, Pavla Simonovića, Željka Sošića, veče kratkih filmova Vlatka Gilića, kao i omaž proslavljenom reditelju Veljku Bulajiću.

CNP je u protekloj sezoni nastavilo uspješnu saradnju s Fakultetom dramskih umjetnosti kroz učešće u realizaciji diplomskih i master predstava, kao i u okviru programskog segmenta Javno čitanje savremene crnogorske drame.

U februaru je realizovana i animaciona akcija pod nazivom „Dvoje koje jedno“ koja podrazumijeva popust od 50% za kupovinu ulaznica za sve dramske programe u produkciji CNP-a, koja je i ove godine izazvala izuzetnu pažnju i odziv najšire publike. Takođe, tokom sezone pokrenut je Viber kanal u cilju dodatne prezentacije i promocije rada, odnosno njegovanja postojeće i privlačenja nove publike.

Nakon zatvaranja sezone, CNP je nastavilo produkcionu aktivnost I fazom proba za novu predstavu radnog naslova „D(r)ugovi“. Riječ je o autorskom projektu reditelja Borisa Liješevića, kojom će u oktobru biti otvorena 71. sezona nacionalnog teatra.

Takođe, tokom ljeta CNP će gostovati na festivalima „Grad teatar“ Budva, „Barski ljetopis“, kao i „Korifej“ u Kolašinu.

Send this to a friend