Kultura

Dučićev ljubavni život

Kada neko spomene Dučića odmah se pomisli na izvrsnu ljubavnu poeziju, na čovjeka koji je mnogo pisao o ženama i ljubavi. U njegovim djelima ne možemo da odgonetnemo da li je on pisao o ženi kao biću koje voli ili prezire, ali to vješto krije.

Jedno je sigurno, nijedna žena ne može ostati imuna na Dučićeve riječi. Znači li to da je on ženu i žensku dušu odlično poznavao? Možda se baš zato i nije ženio? Ili je neka posebna žena ostavila trag na njegovom srcu koji druge nisu mogle da izbrišu? Dučićev ljubavni život je bio uzbudljiv.

Ljubav sa pjesnikinjom Magdalenom Živanović

Nakon završene učiteljske škole Dučić se zaposlio u Bijeljini. Odmah se uključio u društveni život i ubrzo osnovao i amatersku dramsku grupu. U to vrijeme centralni događaj je bila Svetosavska akademija, gdje će Dučić i upoznati svoju prvu ljubav. Zagledao se u Magdalenu Magu Živanović, ćerku bijeljinskog trgovca. Bila je izuzetno lijepa i voljela je da privlači pažnju. Između Magdalene i Jovana rodila se ljubav.

Nažalost, kako to obično biva sa velikim ljubavima, i njihova je bila osuđena na propast. Dobili su epitet bijeljinskih Romea i Julije. Krajem 1893. oni su se vjerili. Vjerovatno pod njegovim uticajem, Magdalena je počela da piše poeziju i tako postala prva bijeljinska pjesnikinja. Za njihovu ljubav se ubrzo saznalo. Živjeli su u vremenu kad se klasne razlike nisu opraštale. Njen otac nije dozvolio da se ona uda za Dučića.

Ubrzo, Jovan napušta Bijeljinu i prelazi u Mostar. Dopisivao se sa Magdalenom još neko vrijeme.

„Kad sam otišao iz Bijeljine i poljubio se sa tobom, a ja sam se zarekao Bogom i životom da moja usta neće poljubiti nikog više dok tebe ne poljube kao svoju“, pisao je pjesnik.

Nazivao ju je: “jedinom na svijetu, rajem u grudima i srećom svedržećom”.

O toj ljubavi su govorili:

„Čekala ga je cijeli vijek i nije ga dočekala. A bilo je mnogo ljubavi – na obje strane – a bili su mladi i lijepi.“

Dučić je bio inspiracija mladoj pjesnikinji, ali i ona njemu. Na njenom grobu stoji natpis: „Ovdje počiva Magdalena Magi Nikolić-Živanović, prvo nadahnuće pjesnika Jovana Dučića i sama pjesnik.“

Taj kamen i sačuvana pisma su jedini svjedoci ljubavi rođene o Savindanu 1894. godine.

Ljubavna avantura sa gospođicom Fogel

Dučićev ljubavni život uključuje i ljubavnu avanturu u Bernu sa mladom Švajcarkinjom, gospođicom Fogel, koja se porodila 1925. godine. Njena majka, gospođa Fogel se pismom obratila ministarstvu, navodeći da je sa povjerenjem primala u kuću Dučića koji je tada već prešao pedesetu, da je Dučić zaveo njenu devetnaestogodišnju ćerku Antonaetu i da on mora priznati dijete i obezbijediti mu izdržavanje.

Priča se da je gospođica Fogel bila inspiracija za neke njegove stihove.

Dučić nikada nije priznao dijete sa gospođicom Fogel. Kasnije su dati dokazi da je to dijete zaista bilo njegovo, ali Žan Aleksandr je o svom porijeklu i ocu ćutao sve do smrti.

Jovan Dučić kao pravi zavodnik

Malo je poznato i da je Dučić preoteo vjerenicu svom prijatelju Aleksi Šantiću, iz hira ili kratkotrajne zaljubljenosti to niko nije znao. Nakon odlaska u diplomatiju prekinuo je svaki kontakt sa tom djevojkom, izgubio je i nju i prijatelja.

Ovaj stasiti i lijepi Hercegovac smatran je za velikog zavodnika. Priča se da je imao mnogo avantura, ljubavnica i buran ljubavni život, ali da nijedna žena nije uspjela da ukroti njegovo srce. Dučić se nikad nije ženio.

Send this to a friend