Kultura

Džejn Ostin, oštra kritičarka patrijarhalnog društva, dva puta se lažno udala

Britanska književnica Džejn Ostin, u svijetu poznata po svom pronicljivom i britkom pogledu na britansko društvo 19. vijeka, napravila je lažne dokumente o vjenčanju sa dvojicom muškaraca, otkriveno je u njenom arhivu.

U svojim romanima Ostinova je tkala priče o heroinama koje se snalaze u svijetu patrijarhalnih običaja kako bi brakovima sa uglednim muškarcima sebi obezbijedile stabilnost i društveni status. Sama autorka nikada se nije udavala, ali će dva lažna izvoda iz liste vjenčanih, koje je Ostinova sama “izdala”, uskoro biti predstavljeni javnosti povodom dva vijeka od njene smrti, objavljeno je iz Arhiva Hempšira.

Izvodi o braku su pronađeni u parohiji Stiventona u Hempširu, na jugo-istoku Engleske, gdje je Džejn odrastala. Na tim javnim crkvenim objavama navodi se da je Džejn Ostin stupila u brak sa Henrijem Ficvilijamom iz Londona, a onda i sa Edmundom Mortimerom iz Liverpula.

Vjeruje se da su imena muškaraca izmišljena. Ostinova, koja je u to vrijeme bila tinejdžerka, imala je slobodan pristup registrima jer joj je otac bio pastor parohije.

“Ovi jedinstveni dokumenti otkrivaju neku drugu, neki bi rekli, nevaljalu stranu karaktera Džejn Ostin”, kazao je Endru Gibson, predstavnik kulture grada Hempšira.

Šest romana Džejn Ostin, koji na realan način opisuju život britanske gospode u džordžijansko vrijeme, postali su klasici engleske književnosti, dio su školske lektire i redovno se ekranizuju, naročito “Gordost i predrasuda” i “Razum i osjećajnost”.

Rođena u Stiventonu, Ostinova je život provela u Hempširu, gdje je preminula jula 1817. u 42. godini.

Ove godine Velika Britanija će organizovati brojne događaje u njenu čast.

Send this to a friend