Kultura

Fokus na zaštiti i očuvanju kulturnih dobara

Foto: Onogošt.me

Predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović i ministar kulture Janko Ljumović potpisali su juče Ugovor o realizaciji programa podrške razvoju kulture u Nikšiću za 2017. godinu. U pitanju je posljednja godina u kojoj će biti realizovan program podrške. Ipak, najavljeno je da će biti dogovoreni drugi vidovi pomoći Ministarstva.

“U posljednje tri godine napravljen je sjajan uspjeh, kultura je u gradu oživjela. Realizovali smo veliki broj programa. Još ove godine funkcionisaćemo kroz program Ministarstva, a od naredne će, vjerovatno, doći do potpisivanja sličnog sporazuma”, kazao je Grbović i podsjetio da je prošle realizovano oko 300 programa.

Ministar Ljumović je kazao da pored prepoznatih manifestacija, kao što su Festival glumca, Bedem i Lake Fest, organizacija PUNKT uočena kao zanimljiv akter. Ministarstvo kulture će do kraja godine, kako navodi, inicirati stvaranje zajedničkog tima koji će biti podrška planu razvoja kulture u Nikšiću.

“Do kraja godine radiće se i na zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, a tu posebno mjesto ima lokalitet Crvena stijena, koji predstavlja razvojnu šansu ne samo za ovaj grad, već i za Crnu Goru. Takođe, planirani su i radovi na tvrđavi Bedem, nastavak konzervatorskih radova na Crkvi Svetog Petra i Pavla, mosta na Moštanici. Mapiraćemo sve spomenika antifašizmu, a uskoro bi se trebalo početi i sa sanacijom spomeničkog kompleksa Save Kovačevića na Grahovu”, zaključio je Ljumović.

Send this to a friend