Kultura

Izabel Iper: Pozorište nas štiti i pruža nam zaklon 

Izabel Iper

Povodom Svjetskog dana pozorišta koji se obilježava danas, tradicionalnu poruku svijetu je poslala Izabel Iper, čuvena francuska glumica.

U svojoj poruci slavna glumica između ostalog kaže:

“Ne dolazim sama u ovu salu UNESCO-a. Svi likovi koje sam glumila na sceni prate me: Fedra, Araminta, Orlando, Heda Gabler, Medeja, Mertej i Blanš Diboa. Prate me i svi likovi koje sam voljela i kojima sam aplaudirala kao gledateljka. I tu pripadam cijelom svijetu. Ja sam Grkinja, Afrikanka, Sirijka, Venecijanka, Ruskinja, Brazilka, Persijka, Rumunka, Japanka-zaista cio svijet. Prava mondijalizacija je u tome”, dodala je Izabel u svojoj poruci.

Podsjetila je i na poruku koju je 2013. godine poslao italijanski dramski glumac Dario Fo koji je rekao da je jedino rješenje za krizu nada da će se protiv ljudi koji se pozorištem bave organizovati velika hajka i da će jedan novi naraštaj glumaca, iz tako nametnutih okolnosti, izvući nezamislivu dobrobit za jedno novo pozorište.

“Nezamisliva dobrobit je lijepa formulacija dostojna da se nađe u nekom političkom programu. Budući da sam u Parizu, i to pred skorašnje predsjedničke izbore, predlažem onima koji izgleda žele da nama vladaju da paze na nezamislive dobrobiti koje donosi pozorište. Samo bez hajke”, poručuje Iper.

Kako je istakla, ne zna šta tačno znači prijateljstvo među narodima, ali vjeruje u zajednicu i prijateljstvo gledalaca i glumaca, kao i u zajedništvo svih onih koje pozorište okuplja i onih koji u njega idu.

“Pozorište nas štiti i pruža nam zaklon. Mogli bi se prisjetiti i istorijske činjenice da je Perikle svoju vladavinu u dobu, koje će kasnije ponijeti epitet zlatno, obilježio i time što je siromačnim stanovnicima plaćao da idu u pozorište. Ono mu je bilo prečica od stanovnika do građanina, a drugačije nije mogao stvoriti zlatno doba. Ili riječi Federika Garsija Lorke “Narod koji ne potpomaže i ne njeguje svoje pozorište ili je mrtav ili je na umoru”, zaključila je Izabel.

Međunarodni pozorišni institut (Internation theatre institution) od 1962. godine organizuje obilježavanje Svjetskog dana pozorišta na dan kada je otvoren Teatar nacija u Parizu – 27. marta.

Svake godine na sjutrašnji dan pozorišta u svijetu, nacionalni centri Međunarodnog pozorišnog instituta i čitava međunarodna pozorišna zajednica, organizuju razne pozorišne manifestacije, od kojih je najvažnija tradicionalna međunarodna poruka koju, na poziv ITI-ja, piše pozorišna ličnost svjetskog ugleda.

Poruka se prevodi na više od 20 jezika, čita pred desetinama hiljada gledalaca u pozorištima, štampa i emituje u stotinama novina, časopisa, radio i tv stanica na svim kontinentima.

Send this to a friend