Kultura

Kotorski festival pozorišta za djecu biće u znaku humanosti: Poseban simbol grada

Foto: Agencija CG news
Foto: Agencija CG news

Uoči otvaranja 32. Kotorskog festivala pozorišta za djecu, koji se ove godine realizuje u saradnji Opštine Kotor – Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti, Javne ustanove Kulturni centar “Nikola Đurković” i Turističke organizacije Kotor, danas su predstavljeni program i ciljevi festivala.

Sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Tatjana Kriještorac podsjetila je da se Festival, koji ove godine traje od 2. do 10. jula, organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Crne Gore, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednika države.

“Na osnovu uspješnog primjera prošle godine, sav prihod od kupljenih ulaznica i na ovogodišnjem Festivalu biće namijenjen u dobrotvorne svrhe, preciznije dnevnom boravku za djecu sa smetnjama u razvoju pri JU Resursni centar za sluh i govor „Dr Peruta Ivanović“, kazala je Kriještorac, piše u saopštenju PR tima Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

Direktorica JU Kulturni centar ”Nikola Đurković” Radmila Beća Radulović iskazala je zadovoljstvo što je ove godine Kulturni centar suorganizator Festivala, ističući da su za potrebe njegove realizacije ustupili svoje kapacitete, kao i da je koordinacija i organizacija pratećeg programa u rukama zaposlenih ove ustanove.

“Festival predstavlja poseban simbol grada”, napomenuo je direktor Turističke Organizacije Kotor Jovan Ristić i kazao da tradicija duga 32 godine pokazuje značaj ove manifestacije za cjelokupnu kulturnu scenu, te da je zadovoljstvo biti partner u njenoj organizaciji.

Koordinatorka glavnog programa Danica Rajković podsjetila je da je na ovogodišnjem repertoaru Festivala 12 predstava, od kojih sedam takmičarskog, a pet revijalnog karaktera.

Iako u nešto manjem obimu, kako kaže Rajković, jako je ponosna na pozorišni program 32. izdanja Festivala.

“Posebno mi je drago što su organizatori Festivala prepoznali značaj nezavisnih produkcija, a ove godine nekoliko predstava u realizaciji nevladinih udruženja i organizacija biće naši gosti“, objasnila je Rajković i istakla posebnu čast, da nakon više od deset godina učešća u Festivalu, ove godine bude u organizaciji pozorišnog programa, nastavak je saopštenja.

Koordinatorka pratećeg programa Aleksandra Tomović pojasnila je da će pored pozorišnog, Festival imati bogat prateći program u kojem su zastupljene sve vrste umjetnosti, a čine ga edukativno-teorijski program, dječje scensko stvaralaštvo, književni i likovni program, između ostalog i kreativne radionice – napominju iz festivalskog tima.

Tomović je napomenula da će se segmenti pratećeg programa održavati na Glavnom gradskom trgu, na Pjaci od Kina, kao i u Kreativnom habu (zgradi Starog zatvora).

“Svečana ceremonija otvaranja Festivala biće upriličena 2. jula, na Ljetnjoj pozornici, sa početkom u 21.30 časova, kada će predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić predati ključeve grada djeci. Festival će otvoriti učenici kotorskih osnovnih škola uz performans pod nazivom ”Korak, po korak…grad”, ujedno i sloganom ovogodišnjem izdanja Kotorskog festivala pozorišta za djecu”, zaključak je saopštenja.

Više informacija o kupovini karata dostupno je ovdje.

Repertoar 32. Kotorskog festivala pozorišta za djecu dostupan je ovdje.

Send this to a friend