Kultura

Novi crnogorski rukopisi u Lajpcigu

Crnogorsko savremeno izdavaštvo uspješno je predstavljeno na najvećoj proljećnoj knjževnoj manifestaciji u Evropi, Sajmu knjiga u Lajpcigu koji je trajao od 23. do 26. marta.

Na sajmu je predstavljeno njemačko izdanje knjiga poezije “Raskršća” Milorada Popovića, a u okviru programa koji je ogranizovala Međunarodna prevodilačka mreža Traduki govorili su crnogorski autori Ethem Mandić i Stefan Bošković.

Na veoma posjećenoj promociji zbirke poezije Milorada Popovića govorili su autori i prevoditeljka i urednica izdanja Kornelija Marks.

Tradukijev program “Alhemija Balkana” okupio je pored Mandića i Boškovića, neke od najznačajnijih autora sa Balkana, među kojima su Slobodan Šnajder, Nenad Veličković, Milena Marković, Damir Karakaš, Dragan Velikić…

Ethem Mandić je govorio u okviru segmenata “Tito je mrtav” i “Otac šume, o očevima i sinovima”, u sklopu kojeg je govorio i Stefan Bošković, koji je nastupio i u sklopu programa “Dobre djevojke, nevaljali momci? mladi glasovi s istoka”.

Na ovogodišnjem Sajmu predstavljena su izdanja petnaest crnogorskih izdavača, a na temu novih rukopisa i uređivačke djelatnosti u Crnoj Gori, u sklopu posebnog programa priređenog u subotu, govorili su ispred izdavač OkF i CDNK Dragana Tripković i Goran Martinović.

Nagrada lajpciškog sajma za evropsko razumijevanje, pripala je francuskom piscu i prevodiocu Matijasu Enaru za roman “Kompas”. Posvećena narodu Sirije, knjiga ukazuje na potrebu za otvaranjem granica u Evropi, nasuprot rastućeg antiimigrantskog populizma. U Lajpcigu se nagrada za evropsko razumijevanje dodjeljuje svake godine od 1994. i jedno je od najvažnijih literarnih nagrada u Njemačkoj, a autoru donosi 20.000 eura.

Ovogodišnja zemlja gost bila je Litvanija, na Sajmu se predstavilo oko 2.400 izdavača, a zabilježeno je 260.000 posjeta. Na paralelnoj manifestaciji “Lajpcig čita” organizovan je veoma sadržajan program, sa predstavljanjem 3.300 pisaca i kulturnih djelatnika koji rade u slavu pisane riječi, na 3.400 događaja na oko 570 lokacija.

Send this to a friend