Kultura

Objavljeno novo izdanje “Pravnog zbornika”, časopisa za pravnu teoriju i praksu

U izdanju Udruženja Pravnika Crne Gore izašlo je novo izdanje “Pravnog zbornika”, časopisa za pravnu teoriju i praksu, broj 1/ 2024., koje crnogorskoj pravničkoj publici, donosi ukupno 16 radova (članaka, ogleda i priloga) istakutih pravnih autora iz Crne Gore i inostranstva.

Redakcijski odbor časopisa, na čelu sa prof. dr Branislavom Radulovićem – Glavnim i odgovornim urednikom časopisa, u ovom broju „Pravnog zbornika“, opredjelio se za publikovanje osam članaka, dva ogleda i tri priloga, te tri izlaganja sa promocije koja je organizovana u saradnji sa „Fondacijom Sula Radov“.

Objavljen je i omaž  preminuloj profesorici Pravnog fakulteta UCG Snežani Miladinović – Drobnič, dugogodišnjoj članici uredjivačkog odbora „Pravnog zbornika“ i  potpredsjednici Skupštine Udruženja pravnika Crne Gore

“Autori članaka i drugih radova su ugledni crnogorski pravnici, profesori sa dva crnogorska Univerziteta, referentni autori iz inostranstva, ali i mlađi crnogorski autori koji na ovaj način unapređuju svoje pravničke karijere. Sa izlaženjem ovog broja „Pravnog zbornika“, dodaje se još jedna godina uspješnog rada, u dosadašnjih devet decenija trajanja čaopisa i Udruženja pravnika Crne Gore, kao izdavača”, navodi se u saopštenju.

Iz oblasti Ustavnog prava dr Petar Šturanović, profesor na Pravom fakultetu UCG, obradio je temu “Ideološka funkcija ustavnih preambula komunističkih država”, a Matija S. Vučićević sa Univerziteta “Mediteran” temu „Preambula Ustava Crne Gore“.

Iz oblasti Pomorsko pravo Dr Jelena Nikčević, profesorica Pomorskog fakulteta u Kotoru u saradnji sa Dr Vesnom Skorupan Wolff, znanstvenom savjetnicom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, objavila je rad po nazivom „Zastupanje pomoraca kroz prizmu crnogorskih pravnih rješenja de lege lata i de lege ferenda“.

Dekanica Pravnog fakulteta u Sarajevu Prof. dr Zinka Grbo, iz oblasti privredno pravne materije obrađuje temu: „Pravni okvir arbitraže u Bosni i Hercegovini – možemo (li) bez lex specialis-a”

Profesorica Pravnog fakulteta UCG prof. dr Maja Kostić-Mandić, u ovom broju “Pravnog Zbornika” obrađuju temu “Klimatske promjene i ljudska prava – od slučaja Urgenda do najnovijih slučajeva pred Evropskim sudom za ljudska prava”, a njena koleginica  prof. dr Gordana Paović-Jeknić objavljuje rad pod nazivom “Budžetska kontrola u Crnoj Gori – 20 godina od osnivanja Državne revizorske institucije”

Saradnica na Pravnom fakultetu UCG Dr Sanja Grbović priredila je članak “Primjena i tumačenje standarda dužne pažnje prema Istanbulskoj konvenciji – pitanje proaktivnog djelovanja država potpisnica”, a temom iz pravne istorije bavi se Janko Paunović,  asistent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beču (Austrija) pod nazivom “Razvoj pravnog instituta zajma u crnogorskom  i evropskom zakonodavstvu, sa osvrtom na njegov rimsko-pravni temelj”.

U dijelu „Pravnog zbornika” pod nazivom „Ogledi” objavljena su dva rada i to: doc. dr. Bojana Macuha, profesora na Fakultetu za poslovne i komercialne nauke, Celje (Slovenija) “Briga o starijima – zadatak cijelog društva”, te rad Prof. dr Gabriele Bric, bivše sutkinje Saveznog ustavnog suda SR Njemačke, pod nazivom „Klimatska zaštita kroz ustave“.

U rubrici „Prilozi” svoj radove su objavili: mr Nikolina Tomović pod nazivom „Razmjena informacija između konkurenata – mogući pozitivni efekti na konkurenciju i izazovi u praksi“, mr Nina Perišić „Položaj autonomnih režima u međunarodnom pravu i međunarodnim odnosima“ i  Vesko M. Božović “Arbitraža u Crnoj Gori”.

Namjera Udruženja pravnika Crne Gore da časopis za pravnu teoriju i praksu „Pravni zbornik“ i u budućnosti ostane „riznica crnogorske pravne baštine“ ostvarljiva je samo ako se i dalje nastavi uspješna saradnja sa uvaženim autorima, kojima se Redakcija časopisa posebno zahvaljuje na uspješnoj saradnji.

“Pravni zbornik”, koji ima tradiciju od devet decenija izlaženja, u novom izdanju, štampan je na gotovo 300 strana i u tiražu od 200 primjeraka. Časopis se komercijalno ne distribuira, već se besplatno dostavlja autorima, bibliotekama, sudovima, fakultetima itd.

Send this to a friend