Kultura

Peticija za smjenu umjetničkog direktora JU Nikšićko pozorište

Janko Jelić

Nakon skandaloznog mail-a kojim se zabranjuje izvođenje predstave “Izložene”, a kojim se unižava značaj borbe za rodnu ravnopravnost i borbe protiv nasilja nad ženama, građani Crne Gore pokreću peticiju za smjenu umjetničkog direktora JU Nikšićko pozorište.

Podsjetićemo, tema predstave “Izložene” je geneza nasilja nad ženama i promocija vrijednosti u čijoj osnovi je zalaganje za bolji, pravedniji svijet i društvo jednakih šansi za sve žene i muškarce.

“Zato je ova peticija poziv građankama i građanima Crne Gore na solidarnost i zajednički bunt protiv opasnih narativa, relativizacije nasilja i ponižavanja žena”, navodi NVU Bunt Scena, pokretač peticije.

Pozorište je, ističu, hram slobode, kritičke misli, emancipacije i edukacije.

“Zato je važno da posao umjetničkog direktora obavlja osoba svjesna odgovornosti koju ta funkcija sa sobom nosi. Ako gospodin Janko Jelić ne želi da prihvati vlastitu odgovornost i uradi jednin moralni čin u ovoj situaciji, odnosno sam ponudi ostavku, onda pozivamo na odgovornost njegove nadređene i tražimo da ga razriješe sa funkcije kojoj nije dorastao. Ostavka ili smjena sa funkcije”, poručuje NVU Bunt Scena.

Mail umjetničkog direktora JU Nikšićko pozorište, Janka Jelića, prenosimo u cjelosti:

Uvažene koleginice,

uz svo poštovanje prema vašem umjetničkom pregnuću ne nalazim nijedan opravdani razlog da do beskonačnosti razvlačimo izlizanu temu o ženskoj obespravljenosti i o tome kako žene neko diskriminiše, iskorišćava i ponižava.

Igrom slučaja, oženjen sam, imam živu majku, u komšiluku mi živi udata sestra i oženjen brat, a usput sam zapamtio i babu, poznajem komšije, družim se sa kumovima i poznanicima… Ni u jednom od pomenutih primjera nijesam primijetio diskriminaciju žena, čak naprotiv, mislim da žene diskriminišu.

Postalo je dosadno od terora priče o diskriminaciji nad ženama! Svakako da sam svjestan da postoje ljudi koji maltretiraju žene, ali sam isto tako svjestan da postoje i drugi vidovi diskriminacije koji nijesu ništa manje prisutni, ali su u javnom životu potpuno zapostavljeni. Zbog toga moja malenkost ne daje pristanak na igranje vaše predstave zato što mislim da je to vid angažovane propagande, a ne nikakva umjetnost.

Znajući da vam neće biti pravo dajem vam za pravo da ovu moju poruku javno obznanite i da me zbog toga pozovete na odgovornost lično, jer je ovo isključivo moj lični stav i odluka mimo bilo kog drugog organa Nikšićkog pozorišta.

S poštovanjem i nadom da ćete razumjeti, Janko Jelić

7

avatar
1000
7
0
0
 
7
UmjetnistRaleOvceAcoMAXe
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Umjetnist
Gost
Umjetnist

Što bi rekao ovaj ” umjetnički direktor” , pogan je pogan …..

Rale
Gost
Rale

Bravo Janko! Ovo sto ti kazes javno, to misli velika vecina. Osude dobijas samo od onih koji su placeni da te osudjuju!

Ovce
Gost
Ovce

Strasno da ovaj covjek ikakvih dodirnih tacaka ima sa civilizacijim a tek kulturom..bit o da mu stampaju popovi knjige..a knjige mu nisu ni za toalet papir..smjenjuj ovu sramotu .
Potpisana peticija

Aco
Gost
Aco

O kakvom teroru nad ženama vi pričate?

MAXe
Gost
MAXe

Kako loš lik…

Filip
Gost
Filip

Sličan ovome četniku je bio u Kotoru
jedan direktor koji nije dozvolio promociju
knjige “Najveći Zločin u Istoriji” koja predstavlja istorijski dokument pisan 1935. godine u Meksiku.
To je bila stvarno sramota za Kotor grad
civilizacije i pomirenja, ali predsjednik opštine Jokić je stao na njegovu stranu.
Nevidjena bruka.

Ranka
Gost
Ranka

Dovoljno je reći ,,direktora”. Ovo ,,umjetničkog” je pretjerano za ovakvoga nesoja.

Send this to a friend