Kultura

Počele probe za Romea i Juliju

Foto: Subotica.info

U Gradskom pozorištu 20. februara počele su probe za predstavu „Romeo i Julija“, po čuvenoj drami Viljema Šekspira. Lutkarsko-dramsku romantičnu tragediju za mlade i odrasle režira višestruko nagrađivana rediteljka Emilija Mrdaković.

Predstava će biti rađena u kombinaciji lutkarskog i dramskog teatra, a planirano je da premijerno bude izvedena 30. marta u sali Dodest KIC-a „Budo Tomović“.

“Naša nova produkcija zamišljena je i kao pozorišni osvrt na mlade generacije koje rastu u prilično mračnom svijetu. Njihove čiste namjere i osjećanja, bez obzira na to u kom vijeku i vremenu žive, uglavnom na kraju budu uništene. Upravo zbog toga Šekspirov klasik kakav je „Romeo i Julija“ težiće da bude glas protiv neprijateljstva, mržnje i nasilja. Buduća predstava ima za cilj da mladima usadi optimizam i vjeru da jedino čiste namjere i ljubav mogu da preobraze ovaj svijet i učine ga boljim”, kaže se u saopštenju.

Ulogu Romea tumačiće Vule Marković, Juliju će igrati Jelena Simić, a pored njih u podjeli su i: Goran Slavić, Omar Bajramspahić, Davor Dragojević, Dejan Đonović, Ivana Mrvaljević, Katarina Krek, Miloš Pejović i Željko Radunović.

U autorskom timu, uz rediteljku Emiliju Mrdaković, su i Svila Veličkova (scenograf, kostimograf i kreator lutaka), Jovan Obradović (kompozitor), Slavka Nelević (koreograf) i Dubravka Drakić (lektor).

Emilija Mrdaković direktorica je Pozorišta mladih u Novom Sadu. Rođena je u Varni (Bugarska) 1967. godine. Diplomirala je na National Academy for Theatre and Film Arts u Sofiji, odsijek za lutkarstvo u klasi prof. Nikoline Georgijeve (1990). Uspješno se bavi glumom, režijom, dramaturgijom i pedagoškim radom. Iza nje je 25 godina iskustva u lutkarskoj pozorišnoj umjetnosti za djecu i odrasle. Dobitnica je više od 50 nagrada na brojnim festivalima.

Send this to a friend