Kultura

„Povedite dijete u pozorište danas“: Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade

Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade proslavlja se 20. marta širom planete pod motom Međunarodne asocijacije pozorišta za djecu i mlade (ASSITEJ) – „Povedite dijete u pozorište danas“ (Take a child to the theatre today). Na ovaj dan hiljade pozorišta i individualnih članova okupljenih u više od 85 nacionalnih ASSITEJ centara u svijetu čita poruke uvaženih umjetnika i priprema posebne programe kako bi se skrenula pažnja kulturne i šire javnosti ka pozorišnoj umjetnosti zа djecu i mlаde.

“Dobro ispričana priča nesumnjivo zaokuplja i osvaja djecu u publici i na neki način ih mijenja. Kada poslije predstave izađu iz pozorišta, svijet im izgleda drugačije: on biva obojen pozorišnom predstavom koja nam pomaže da vidimo dalje od površine. Nekada kroz identifikaciju sa određenim likovima i situacijama doživljavamo katarzičnu reakciju. To ne možemo kada čitamo u samoći. Jednom kada priča dospije na scenu, sve se mijenja: sada je to nešto što se dešava tik pred našim očima, nešto što dijelimo sa drugima. Više nijesmo usamljeni svjedoci. Priča oživljava u našoj mašti, mi postajemo njeni učesnici, jer sa likovima dijelimo osjećanja i strahove, svoje želje i frustracije. Na sceni se fikcija, muzika, ples, pjesma, poezija, igra, magija, akrobacije, udružuju sa pozorišnim elementima: kostimima. svijetlom, scenografijom, šminkom, rekvizitom. Naše kulturno nasljeđe – prije svega literatura i pozorište – pomaže djeci da razvijaju maštu i pronađu dublji smisao života”, poručuje meksički književnik za djecu Francisko Hinojosa.

Tu je i tradicionalno obraćanje predsjednice ASSITEJ-a Ivet Hardi povodom ovog važnog pozorišnog datuma.

“Pozorište je za djecu jedinstveno iskustvo (u kome imaju mogućnost da stvaraju sopstvena značenja) koje zahtijeva angažman, a kvalitet tog angažmana će se popravljati ukoliko djecu i mlade naviknemo da redovno odlaze u pozorište. Pozorišna pismenost je važna jer otvara mogućnost za tumačenje i davanje smisla svijetu koji nas okružuje. A te vještine su djeci prijeko potrebne u svijetu koji je toliko surov prema njima, gdje je toliko njih obespravljeno i zapostavljeno zbog siromaštva, rata, sukoba i migracija. Ova djeca moraju da postanu naša zajednička odgovornost. Na svim pozorišnim umjetnicima i aktivistima je da omoguće da odrasli koji mogu da POVEDU DJECU U POZORIŠTE DANAS razumiju svoju odgovornost prema djeci koja možda nikada ne bi upoznala pozorište bez njihove pomoći i da napomo rade na pozorišnom opismenjavanju djece kao što ih uče da čitaju i pišu”, poručila je ona.

Send this to a friend