Kultura

Sjutra Svjetski dan pozorišta

CNP

U pozorištima širom svijeta sjutra će biti obilježen Svjetski dan pozorišta.

Međunarodni pozorišni institut (Internation theatre institution) od 1962. godine organizuje obilježavanje Svjetskog dana pozorišta na dan kada je otvoren Teatar nacija u Parizu – 27. marta, prenosi Mina.

Svake godine na sjutrašnji dan pozorišta u svijetu, nacionalni centri Međunarodnog pozorišnog instituta i čitava međunarodna pozorišna zajednica, organizuju razne pozorišne manifestacije, od kojih je najvažnija tradicionalna međunarodna poruka koju, na poziv ITI-ja, piše pozorišna ličnost svjetskog ugleda.

Poruka se prevodi na više od 20 jezika, čita pred desetinama hiljada gledalaca u pozorištima, štampa i emituje u stotinama novina, časopisa, radio i tv stanica na svim kontinentima.

Prvu poruku za Svjetski dan pozorišta napisao je Žan Kokto 1962. godine, a ove godine poruku je napisala francuska filmska i pozorišna glumica Izabel Iper.

Izabel Iper

“Svjetski dan pozorišta prilika je za pozorišne profesionalce da podsjete javnost na snagu izvedbenih umjetnosti i umjetničkog stvaralaštva koje proizilazi iz kolektivnog kreativnog čina. Ujedno, to je i prilika za podsjećanje na doprinos pozorišne umjetnosti u produbljivanju razumijevanja i mira u svijetu”, kaže se u saopštenju Crnogorskog narodnog pozorišta.

 

Na Velikoj sceni CNP-a u 20 sati biće izvedena predstava “Učene žene” Žana Batista Poklena Molijera, u režiji Jagoša Markovića, a prije početka predstave, poruku Izabel Iper pročitaće glumica CNP-a Andrea Mugoša.

Send this to a friend