Kultura

Srpski nacionalni savjet i Udruženje književnika: Osuđujemo pokušaj smjenjivanja pisca i satiričara Janka Jelića

Janko Jelić (Foto: RTNK)

Srpski nacionalni savjet i Udruženje književnika Crne Gore najoštrije osuđuju pokušaj smjenjivanja pisca i satiričara Janka Jelića, direktora drame nikšićkog pozorišta.

“Javne prijetnje i zahtjevi za smjenom Jelića, direktora jedne ugledne kulturne institucije, ustvari je ništa drugo do  pokušaj da mu se uskratiti pravo da izrazi svoj stav. Ako odgovorno lice u pozorištu proceni da je riječ o pozorišnom djelu koje neguje temelje istinske kulture onda se njemu otvaraju sva vrata. Ukoliko neka predstava unižava kulturne postulate onda bi Jelića i trebalo smijeniti jer nije štitio ugled nacionalne kulture , ali i ugled nikšičkog pozorišta”, poručuju iz Srpskog nacionalnog savjeta i Udruženja književnika.

Kako navode, nije kultura baš sve ono što se želi njome proglasiti kako bi pod maskom raznoraznih sloboda primitivizam i sumnjivi javni nemoral proglasili kulturom.

“SNS i UKCG podržavaju Jelića da kao direktor drame treba i mora da prosudi da li je nešto što se nudi vrijeno javnog izvođenja kao pozorišna predstava, pa s toga i osuđujemo nekorektne i na momente uvredljive napade na njega”, kazali su u saopštenju.

Iz SNS-a u UKCG-a pitaju, “Kojim pravom oni za sebe kažu da su glumci, odnosno umetnici, sebe proglašavaju stručnjacima i svecima, dok sve druge, koji ne misle kao oni, nazivaju đavolima”?

“Jasno nam je da se Jeliću nije lako suočiti sa takvim izazovima, ali njegova hrabrost i odlučnost da zaštiti sebe i svoje saradnike su očekivani i logični. Važno je da se Jelić oseća sigurno i podržano. Uvereni smo da će uskoro prevazići ove izazove i da će predstava biti igrana na mestima koja zaslužuju njeni dometi”, ocjenjuju.

Na kraju zaključuju, kultura ne smije da se klanja pred bilo kojim društveno-političkim pokretima, bez obzira kako se oni zvali, ko ih predstavlja i ko stoji iza njih. Jer, iza svake države, koja drži do svoje nacionalne časti, mora da stoji istinska kultura.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
GadlukMilenaRRRRCaramdjordje
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gadluk
Gost
Gadluk

Svi ste vi skupa grupa bolesnika.

Milena
Gost
Milena

Odnekud su, jadni, razumjeli da biti Srbin znači da ti je sve naopačke od normalnog i ljudskog. A nije! Svi poznajemo mnogo normalnih Srpkinja i Srba, normalnih, ljudskih shvatanja. Lično, imam takve prijateljice i prijatelje u Beogradu, Novom Sadu i Jagodini. Valjda ovi posrbljenici misle da se tako postaje pravi Srbin, ko će ga znati.

RRRR
Gost
RRRR

Sve je jasno kad se vidi ko ga brani.

Caramdjordje
Gost
Caramdjordje

I ja ga vala taka ne bi osim kakvom stapinom po ledjima

Send this to a friend