Kultura

Tužba protiv Frljića zbog “Kletve”

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Poljsko državno tužilaštvo pokrenulo je istragu zbog pozorišne predstave hrvatskog reditelja Olivera Frljića koju su Katolička crkva i konzervativne sredine u toj zemlji nazvale “bogohulnom”.

“Otvorena je istraga na temelju dostupnih djelova predstave ‘Kletva’, koja se od subote daje u varšavskom pozorištu Teatr Povšećnji” kazao je državni tužilac Lukaš Lapizinski.

Jedna od glumica u predstavi simulira oralni seks sa kipom pokojnog pape Jovana Pavla II u prirodnoj veličini na kom je napis “Zaštitnik pedofila”.

Hrvatski reditelj Frljić uzeo je za predložak tekst poljskog autora iz 19. vijeka Stanislava Vispianjskog koji govori o složenim odnosima Poljaka sa svemoćnom Katoličkom crkvom i podsticanju na zločin protiv predsjednika stranke na vlasti Pravo i pravda (PiS) Jaroslava Kačinjskog, zato što se u jednoj od završnih scena pominje mogućnost skupljanja novca od gledalaca za plaćenog ubicu koji bi ubio predsjednika PiS-a.

Predstava je odmah izazvala gnjev Katoličke crkve, koja tvrdi da komad sadrži bogohulna obilježja.

U saopštenju pozorišta naglašavaju da “predstava daje riječ različitim ideološkim stajalištima i treba da se razmatra kao cjelovito umjetničko djelo, a ne kao skup nepovezanih, odvojenih prizora”.

Send this to a friend