Kultura

U Kišovom djelu spojene su drama pisanja i življenja

“Danilo Kiš je spoj jevrejske, mitske, utopijske tradicije i crnogorske, epske naracije, koja veoma poštuje istoriju i istorijsko sjećanje”, kazala je Sonja Tomović-Šundić.

Zbornik radova “Danilo Kiš osamdeset godina od rođenja (1935-2015)” predstavljen je povodom 82 godine od rođenja čuvenog književnika u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti. Tim povodom o djelu ovog velikana književnosti govorili su akademici Nenad Vuković i Radomir V. Ivanović, kao i redovna profesorica na Univerzitetu Crne Gore Sonja Tomović-Šundić.

Zbornik, koji je objavljen u izdanju čini 21 referat koje potpisuju učesnici skupa organizovanog povodom 80 godina od rođenja Danila Kiša, a među njima bili su između ostalih, i Jovan Delić, Tonko Marojević, Dušan Ičević, Milun Lutovac, Lidija Tomić, Mirjana Bečejski, Vesna Vukićević, Dimitrije Popović…

NEMA NACIONALNE UMJETNOSTI

“Iza Danila Kiša ostalo je njegovo književno djelo, ono je pred nama, ali ostale su i one teške optužbe koje su mu dosta vremena oduzele”, naglasio je akademik Nenad Vuković.

“Ostala su djela, od onih đačkih i studentskih do romana. Ostale su polemike i intervju. Naš naučni skup koji smo organizovali povodom 80 godina od rođenja Danila Kiša okupio je imena koja nijesu mogla odoljeti rojenju utisaka nakon čitanja Kišovih djela, i tom stvaralaštvu posvetila su vrijeme naučnih promišljanja… Kiš je bio pisac po Geteovom uzoru, bolje bi bilo reći upozorenju izgovorenom prije skoro dva vijeka ‘Nema nacionalne umjetnosti, nema nacionalne nauke'”, kazao je Vuković.

Profesorica Sonja Tomović-Šundić naglasila je da je “Danilo Kiš onaj osobeni spoj koji se rađa negdje između Zida plača i kamenog Lovćena, spoj one jevrejske, mitske, utopijske tradicije i one crnogorske, epske naracije, koja veoma poštuje istoriju i istorijsko sjećanje, čemu su ga naučili otac Eduard Kiš i majka, Milica Dragićević.”

“Iz tog spoja nastala je jedna vanredna ličnost, a tu je vidljivo i učešće njegovog ujaka Rista Dragićevića, od kog je Danilo učio tokom boravka na Cetinju. Kiš je slijedio sa jedne strane mitsko, a sa druge strane faktičko, odnosno istorijsko i iracionalno/utopijsko”, kazala je Tomović-Šundić dodajući da je naročit uticaj na djelo Danila Kiša imao bliski dodir sa totalitarnim režimima.

JEDINI INSTITUCIONALNI ZBORNIK

“Bio je učesnik i svjedok toga šta mogu napraviti takve ideologije. One su ga duboke dirnule, pa je književnost postala mjesto gdje je izražavao svoje kulturološke, religijske, mitološke, iracionalne, racionalne, ali i političke stavove”, navela je ona.

Akademik Radomir Ivanović podsjetio je da je od objavljivanja “Narcisa bez lica” Dragana M. Jeremića 1976. godine do danas objavljeno više od 100 monografija, studija i zbornika na srpskom, francuskom, engleskom i drugim jezicima o djelu Danila Kiša.

“Stotinak posebnih izdanja ilustrativno svjedoči o enormnom interesovanju domaćih i stranih naučnika za osobeno, žanrovski raznovrsno i autentično piščevo djelo u kom su na poseban način spojene drama pisanja i drama življenja”, naglasio je Ivanović dodajući da je zbornik “Danilo Kiš osamdeset godina od rođenja (1935-2015)” jedini institucionalni zbornik objavljen na Balkanu.

Send this to a friend