Politika

ASK: Svi obveznici ispunili obaveze u vezi sa izborima u Nikšiću

Svi obveznici ispunili su obaveze u vezi procesa za izbor odbornika u Skupštini Nikšića, ocijenio je Savjet Agencije za sprječavnje korupcije (ASK).

Pet političkih subjekata obavijestilo Agenciju o otvaranju posebnih žiro računa za izbornu kampanju i o određivanju odgovornih lica za namjensko trošenje sredstava.

„Dva politička subjekta podnijela su izborne liste – Demokratska partija socijalista i Socijaldemokrate Crne Gore, dok su ostali naknadno informisali Agenciju da neće učestvovati u izbornoj kampanji. Petnaestodnevni izvještaji o prilozima u toku izborne kampanje redovno se dostavljaju i objavljuju na internet stranici Agencije“, kaže se u saopštenju.

Opština je u skladu sa Zakonom, uplatila 20 odsto od opredijeljenih sredstava za izbornu kampanju za dva politička subjekta, u iznosu od po 4.149 eura.

„Preostali dio sredstava će biti raspodijeljen srazmjerno broju osvojenih mandata“, navode iz Agencije.

Najavljeno je da će biti izvršena kontrola finansiranja, odnosno prikupljenih i utrošenih sredstava političkih subjekata koji učestvuju u izbornom procesu.

„Kako su 23. februara godine, raspisani izbori za odbornike u SO Herceg Novi, Savjet je odlučio da nastavi sa dobrom praksom izvještavanja o sprovedenim aktivnostima kontrole i nadzora u izbornoj kampanji“, kaže se u saopštenju Savjeta ASK.

Send this to a friend