Politika

Bečić: Katnić se direktno umiješao u izborni proces u Nikšiću

Predsjednik Demokrata, Aleksa Bečić, uputio je diplomatskim predstavnicima stranih zemalja u Crnoj Gori pismo u kojem je naveo da se specijalni državni tužilac Milivoje Katnić, svojim postupanjem uoči isteka roka za predaju izbornih lista u Nikšiću, direktno umiješao u izborni proces u toj opštini.

Bečić je pismo poslao diplomatskim predstavnicima Austrije, Bosne i Hercegovine, Kine, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Mađarske, Italije, Rusije, Srbije, Slovačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Slovenije, Makedonije, kao i Delegaciji EU i Misiji OEBS-a u Crnoj Gori.

On je u pismu naveo da se Crna Gora nalazi u najdubljoj političkoj krizi u posljednjih 15 godina, koja se dalje usložnjava i produbljuje odlukom Specijalnog tužilaštva da preduzme radnje iz svoje nadležnosti dan pred istek roka za predaju izbornih lista u opštini Nikšić.

Kako je Bečić saopštio, po ocjeni parlamentarne opozicije, specijalni državni tužilac se ovim činom direktno umiješao u izborni proces u predvečerju lokalnih izbora zakazanih za 12. mart.

“S tim u vezi, parlamentarna opozicija je jednoglasno donijela odluku da bojkotuje pomenute izbore, ne predajući već pripremljene izborne liste. Ovim činom, parlamentarna opozicija poslala je poruku ukupnoj domaćoj i međunarodnoj javnosti da bi izbori u Nikšiću trebalo biti odloženi, kako ne bi došlo do ponovnog uspostavljanja jednopartijskog sistema u našoj zemlji”, kazao je Bečeić.

Prema njegovim riječima, Ukoliko lokalni izbori u Nikšiću budu održani, sa posljedicama će se suočiti ne samo Nikšić, nego i Crna Gora.

„Doći će do potpunog obesmišljavanja zakonske norme o sastavu Opštinske izborne komisije, kao krovnog organa za sprovođenje lokalnih izbora. Naime Opštinski izbornu komisiju činiće samo predstavnici Demokratske partije socijalista (DPS), kazao je Bečić.

Takođe, kako je naveo, u sastavu biračkih odbora, kao ključnih mehanizama kontrole izbornog postupka biće samo predstavnici DPS-a.

„Onemogućiće se kontrola izbornog materijala – materijal će imati pravo da kontroliše samo jedna partija, nema drugih podnosilaca liste, niti će samim tim biti pluralne kontrole materijala i ishoda izbornog postupka“, upozorio je Bečić.

Kao jednu od mogućih posljedica, on je naveo da će biti onemogućena primjena Zakona o lokalnoj samoupravi, odnosno člana 6. Zakona koji govori da građani učestvuju u odlučivanju o svojim potrebama i interesima neposredno i preko slobodno izabranih predstavnika u organima lokalne samouprave.

„Oko 23.500 birača koji su na skorim parlamentarnim izborima glasali protiv partije koja učestvuje na ovim “izborima”, a sad neće moći odlučivati o svojim interesima i potrebama u Skupštini opštine i drugim organima lokalne samouprave“, naveo je Bećić.

Biće, kako je naveo, poništen ustavni i zakonski princip o tajnosti glasanja. „Onaj građanin koji izađe na izbore zna se i za koga se opredijelio. Ovo predstavlja i dramatično kršenje principa tajnosti glasanja“.

Bečić smatra da je narušen ustavni princip o građanskoj suverenosti, prema kojem u Crnoj Gori i Crnom Gorom, pa tako i u Nikšiću i Nikšićem, vlada građanin.

Kako je naveo, oko 23.500 građana Nikšića, kojima sljeduje pripadajući dio narodne suverenosti, neće moći da ostvaruje vlast.

„Negacija ustavnog svojstva Crne Gore kao demokratske države. Negacija zakonskog principa da se lokalna samouprava ostvaruje na načelima demokratije. Nema demokratije bez kompetitivnih izbora i nadmetanja između različitih političkih subjekata“, nagflasio je Bečić.

On smatra da je dovedeno u pitanje pasivno biračko pravo. „Više od 200 lica, iza kojih stoje partije koje su osvojile oko 23.500 glasova ili više od 51 odsto na nedavnim izborima, koje je potpisima za odborničke liste podržao zakonom propisani broj birača, odnosno građana Nikšića sa pravom glasa, neće moći da budu birani za odbornike u Skupštini opštine“.

Bečić tvrdi da je narušen i ustavni princip legitimiteta i legaliteta vlasti.

On je istakao da je legitimna i može se priznati samo ona vlast koja je stekla povjerenje građana na demokratskim izborima.

Bečić je podsjetio da u Ustavu Crne Gore iz 1992. Godine piše da se ne može se uspostaviti, niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana, a da je u važećem Ustavu, donijetom 2007. godine, na istu formulaciju je dodato “na demokratskim izborima”.

„Prema tome, slobodno izražena volja birača manifestovana na demokratskim izborima je uslov ustavnog legitimiteta. Demokratski izbori su upravo ono što nedostaje, što je obesmišljeno. Nema demokratskih izbora bez pluralne političke ponude, bez ponude više partija, više programa, više kandidata i njihovog slobodnog i ravnopravnog nadmetanja“, naglasio je Bečić.
Doveden je, kako je naveo, u pitanje ustavni i zakonski princip o slobodnim izborima.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mojsije
Gost
Mojsije

Ovaj sveznajuci Blecic sve vise pada u budalastine i besmilice,bez izgleda da svestan izrecenih dogodovstina.Izgleda da ga posticu pametari Ksludjerovic i Gosovic.Vrijeme potvrditi iluzije.

Đoko
Gost
Đoko

Moije se Katnić umiješao u izborni proces u Nikšiću, nego ti direktno pomažeš teroristima, i to po nalogu Željeznaka iz Moskve.

Send this to a friend