Politika

CDT: Ministarstvo da komunicira u skladu sa modernim trendovima

Novoformirano Ministarstvo za evropske poslove (MEP), koje ima ključnu ulogu u pregovorima Crne Gore sa Evropskom unijom, mora uspostaviti novi način komunikacije sa javnošću koji je usklađen sa modernim trendovima i aktuelnim dešavanjima, ocijenjeno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Kako su kazali, nova uloga ovog Ministarstva, ali i novi impulsi i dešavanja na domaćem i međunarodnom planu od te institucije zahtijeva odlučniju akciju.

„Zato imperativ Ministarstva u narednom periodu mora biti korišćenje savremenih komunikacionih rješenja, povećanje transprentnosti i objavljivanje važnih informacija o radu ministarstva, kao i promjena birokratskog načina komuniciranja ovih tema“, naveli su iz CDT-a.

Takođe, smatraju oni, promjene u radu ove institucije trebalo bi da budu podstrek da se ta promjena počne dešavati i u dosta nerazvijenom komunikacionom sistemu organa izvršne vlasti.

Ta nevladina organizacija je u predlogu praktične politike „Preporuke za poboljšanje komunikacije Ministarstva za evropske poslove“ predstavio kako bi trebalo da izgleda otvorena, moderna i dinamična institucija.

„Analiza ključnih dokumenata za komuniciranje o evropskim integracijama, koja je prethodila izradi ovog predloga praktične politike, pokazala je da se domaće institucije ne komuniciraju o aktuelnim temama i izazovima sa kojima se suočavaju zemlje EU, a koje mogu imati uticaj na crnogorsko društvo i život građana kao što su migrantska kriza, problem terorizma, budućnost Evrope“, ocijenili su iz CDT-a.

Naveli su da se u komuniciranju o procesu evropskih integracija koriste protokolarne i birokratske informacije i govori se o koristima koje će CG imati ulaskom u EU, umjesto na približavanju evropskog načina života i aktuelnih evropskih tema crnogorskim građanima, na način na koji to države članice EU čine svojim građanima.

„Takođe, iako istraživanja pokazuju da je stav građana CG o EU dominantno pozitivan, neki drugi pokazatelji ukazuju na potrebu za promjenom pristupa. U sklopu savremenih dešavanja na globalnoj političkoj sceni, i u CG se nude neki drugi uticaji i alternativni putevi u koncepti. Oni najčešće nijesu dobro obrazloženi, niti detaljno objašnjeni i odušu populizmom i nerealnim očekivanjima“, piše u saopštenju.

Zato, poručili su, MEP u narednom periodu mora revidirati aktuelnu Strategiju informisanja javnosti o pristupanju CG EU i građane objektivno informisati o najvažnijim temama u EU.

„Takođe, kako bi se utvrdilo da li planirane i sprovedene aktivnosti zaista doprinose ispunjavanju ciljeva koji su zacrtani Strategijom, ova institucija mora uspostaviti mehanizam evaluacije koji će sadržati pokazatelje uspješnosti odnosno efektne urađenog“, rekli su iz CDT-a.

Kada je u pitanju transparentnost rada te institucije, CDT je utvrdio da je veb stranica redovno ažurirana, ali je još uvijek u fazi izrade.

„Međutim, sajt je nepregledan, nije prilagođen korisniku. Sadrži veliku količinu informacije i dokumenata o pregovaračkom procesu, ali one su često nekompletne ili neažurirane. Na sajtu nema godišnjeg programa rada, spiska zaposlenih, budžeta, vodiča za pristup informacijama, čime se krši Zakon o slobodnom pristupu informacijama“, piše u saopštenju.

MEP zato, poručili su, mora kontinuirano i pravovremeno da objavljuju sve relevantne informacije i podaci propisani Zakonom o slobodnom pristupu informacijama i međunarodnim standardima.

Takođe, ocijenili su, novu strukturu sajta eu.me je neophodno isplanirati kako bi se sadržaj uskladio sa trenutnom fazom odnosa između CG i EU.

Kada je u pitanju saradnja sa civilnim društvom u procesu evropskih integracija, smatraju da ona u ovom trenutku izgleda kao „moranje“ ili kao zadovoljavanje neprijatne obaveze ili puke forme.

„Civilno društvo nije uključeno u reforme koje se sprovode u okviru procesa EU integracija na ravnopravnim osnovama jer im nije omogućen uvid u ekspertska mišljenja o usaglašenosti crnogorskog zakonodavstva sa EU standardima. Otvorenost za saradnju sa civilnim društvom znači više od forme, od broja, statistike konkursa ili izbora za tijela koji zadovoljaju pravila“, naveli su iz CDT-a.

Oni su ocijenili da civilno društvo treba uključiti u razgovore o politikama i dokumentima u početnim fazama izrade, kada se može izvršiti veći uticaj na oblikovanje politika i njihov konačni ishod.

„Takođe, potrebno je i objaviti tablice uspjeha, koje Vlada dostavlja Evropskoj komiisji kao prilog uz izvještaj o sprovođenju AP za poglavlje 23“, poručili su iz CDT-a.

Send this to a friend