Politika

Crna Gora i zvanično dobila IBAR; Spajić: Povratili smo davno izgubljeno povjerenje, ovo je praznik politike proširenja

Pres nakon dobijanja IBAR-a
Pres nakon dobijanja IBAR-a

Na Međuvladinoj konferenciji Crne Gore i Evropske unije (EU)  danas u Briselu je usvojen Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima vladavine prava (IBAR).

“Crna Goro čekala si punih 11 godina da dođemo u ovu poziciju i da ostavrimo ovaj rezultat i da dočekamo ovaj dan. Od 20. juna 2017. godine, štaviše prošlo je punih sedam godina da nismo vidjeli ni centimetar progresa u našim evropskim integracijama. I naš evropski put bio je defakto zaustavljen – sve do danas”, kazao je premijer Milojko Spajić nakon dobijanja IBAR-a.

On je kazao da od 26. juna 2024. proces evropskih integracija više nikada neće biti podređen partijskim i drugim interesima – i to je nova Crna Gora.

“Evropo hvala ti na povjerenju. Hvala svim 27 članica ponaosob, našim prijateljima iz regiona poosebno Hrvatskoj i Sloveniji. Takođe, našim saveznicima Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i svim drugim”, poručio je Spajić.

On je rekao da je Crna Gora povratila davno izgubljeno povjerenje i to je bio jedan od najvažnijih zadataka u životu ali i politici.

“Pokazali smo da je i to moguće. Čestitam i administraciji u Briselu, ovo je praznik politike proširenja. Vjesnik nove i snažnije EU, koju Evropa i Evropljani trebaju više nego ikad. Nije danas samo Crma Gora dobila veliku poruku. Danas je čitav Zapadni Balkan dobio jedan veliki bust, jednu veliku poruku optimizma, kiju ćemo, nadam se na pravi način iskoristiti”, rekao je Spajić između ostalog.

Dodao je da sve što je urađeno daje optimizam Crnoj Gori da može postati članica EU do 2028.

Odgovarajući na pitanja dopisinika TVCG iz Brisela, premijer je rekao da Crna Gora ima planove za ubrzanje procesa, te da sa velikim optimizmom gleda dalje prema EU.

“Ovo je kao Berlinski kongres, što se tiče vladavine prava u Crnoj Gori. Drago mi je što su naši napori konačno prepoznati. Očekujem novi optimizam i novu energiju cijele Vlade, a očekujem da nas parlament sa novom energijom i snagom gura ka istim cilju”, dodao je Spajić.

O rezoluciji o Jasenovcu

Na pitanje hoće li biti usvojena Rezolucija o Jasenovcu u petak u Skupštini Crne Gore i zašto se u jeku otvaranje evropskog puta vraća tema Drugog svjetskog rata, Spajić se zahvalio na podršci Hrvatske crnogorskom evropskom putu.

“Imam mnogo rezolucija koje se pominju. Nažalost, ušli smo pomalo u ciklus sa mnogim rezolucijama. Pomalo to skreće fokus sa ekonomije, vladavine prava i evropske integracije. Mi ćemo osuditi sve zločine. Naravno uključujući i one iz tamnih 90-ih. Što se tiče parlamenta, koliko sam shvatio, ta Rezolucija još nije na dnevnom redu. Ali, ipak je to pitanje za parlament, jer kao što znate, ja tamo ne određujem dnevni red”, kazao je Spajić.

Komesar EU za proširenje Oliver Varhelji rekao je da je plan Crne Gore veoma ambiciozan, te da očekuje da u narednih šest mjeseci može da se zatvori veliki broj poglavlja.

“Očekujem da do kraja godine vidimo zatvoren kritičan broj poglavlja”, rekao je Varhelji.

Varhelji je prethodno na mreži X čestitao Crnoj Gori na ispunjavanju privremenih mjerila za poglavlja o vladavini prava.

“Proces proširenja uspijeva. Sada možemo početi sa mjerilima za zatvaranje. Naša posvećenost crnogorskom strateškom cilju članstva u EU je neupitna”, istakao je Varhelji.

Konferenciju za medije nakon dobijanja IBAR-a iz Brisela bilo je moguće pratiti OVDJE.

Ministarka vanjskih poslova Belgije Hađa Labib je poručila da je važno da se koncentrišu na integracioni put Crne Gore ka EU.

“To je i način na koji će Belgija završiti predsjedavanje EU, kao što ga je i počela. Sjetićete se da je na samom početku našeg predsjedavanja u januaru otvorili Međuvladinu konferenciju sa Crnom Gorom i ohrabrili smo ih da nastave sa reformama. Znatan napredak prepoznat je što se tiče poglavlja 24, kada su u pitanju pravda i sigurnost. Nadam se da ćete nastaviti sa napretkom i da ćete uvažiti ovu jako važnu odluku Evropske komisije”, kazala je Labib.

Ambasadori država članica Evropske unije (EU) ranije su odobrili Zajedničku poziciju EU za poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Crnom Gorom.

<<<Danas Međuvladina konferencija u Briselu; Spajić: Svi ćemo slaviti večeras<<<

Uz IBAR, crnogorskoj  delegaciji Vlade koju predvodi premijer Milojko Spajić u Briselu su predstavljena završna mjerila za zatvaranje poglavlja koja bi vodila kraju pregovaračkog procesa za ulazak u EU.

A.Obradović

43

avatar
1000
32
11
0
 
37
Pera KojotБСКSvaštaA kako te vi 🤪Nole
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pera Kojot
Gost
Pera Kojot

Veseli se baš moj rode, aaaaaa više da se ne pominje Ibar , ka Sutjesku da smo pregazili. Šta sad , rezolucije opet ili nesto još za državu nazadnije.

Svašta
Gost
Svašta

Zaista dobro, ali porediti značaj Ibar sa Berlinskim kongresom je budalaština. Dobro nije uporedio sa Deklaracijom o stvaranju Sjedinjenih Država.

Nole
Gost
Nole

Ako slavite Ibar i Evropu nijeste pravi četnici. Ali za pare može sve…

Hans
Gost
Hans

Možda ste viski ili pivo povratili. Poverenje svakako niste.

Lavica
Gost
Lavica

Proverite po KBC i sire ko je na aparate ? Da nije mozda i AV?

MKsis
Gost
MKsis

Ti crce sto su napravili uspjeh, CG srecno EU blizu.

Mapet
Gost
Mapet

Stani…stani Ibar vodo…Ibar vodo…

jovo
Gost
jovo

Dzaba svi napadi, Spajicu bravo i nek nam je sa srecom da budemo pravio dio Evrope.
I da vasa je zasluga, ovi do sada su se bavili samo svojim interesima i dzepovima.
Nadam se da ce nam djeca barem zivjeti u normalnoj drzavi.

Expert123
Gost
Expert123

Treba se oduprijeti Mandicu u vezi da eventualnim usvajanje rezolucije o Jasenovcu.Dovoljno je da tu rezpluciju ne podtzi URA ili PES pa da Mandic ostane kratkih rukava .Nista ne treba raditi da se pokvari ovaj dobar utisak o Crnoj Gori poslije dobijanja IBARA .Pravi posao tek predstoji.

Tim
Gost
Tim

Ja mislim da glasačko tijelo od 30 avgusta nije istog mišljenja kao ex d front čim je pes-u dalo povjerenje, a pes ga lagano prosipa i tako dan za danom pred kockastim ekranom, do novih izbora a onda tatatatira .

Jovica
Gost
Jovica

Spajicu hoces li reci monopolistima da smanje cijene u prodavnice,jesu li cijene u markete za Ukrajince i ruse praveljene ili za domacu sirotinju

VEna
Gost
VEna

Sad hapsi depesovce za napredak, obracun sa kriminalcima mora da pocne

Dosta više
Gost
Dosta više

S kim god pričam o ovoj temi, svodi se na isto. Ovo je samo prvi uslov za ispunjavanje još uslova. Polažemo ispite i ispunjavamo uslove, stotine i stotine njih, evo 20 godina! Taman ćemo sve ispuniti, promjeniće se pravila, pa iz početka, ili neđe iz sredine. Prije će se EU raspasti, nego mi ući u nju. I to je sve.

MILO iz BERANA
Gost
MILO iz BERANA

E moj Milojko biće tebi IBAR od vojvode Mandića kad se vrneš iz Brisela. No vidi ostani tamo što možeš duže, bar 2-3 neđelje.

MKsis
Gost
MKsis

Taj Mandic za mandata dobi Ibar a sto ces.

jing jang jo
Gost
jing jang jo

đe god da je, neka Joko pođe da ga preuzme ali ad koh

Crni panter
Gost
Crni panter

Povjerenje je izgubljeno od kada ste preuzeli vlast. Tj 2020. Nemoj da vas resetujemo u redosledu radnji ka EU. Ali da Vam objasnim i zašto ste dobili IBAR- jer je to najbolji način da sve Vas koji navijate za Srpski svet vrati na zemlju jer prihvatanjem pravila i ulaskom u EU biće sve o čemu sanjate sa Vucicem zajedno poslati… Više »

Nevjerni
Gost
Nevjerni

Neka si nam objasnio.

miki
Gost
miki

Svaka čast!

Ann
Gost
Ann

Namesti nam EU . Svaka im čast a dje napredak a stanje u Cg nikad gore bezakonje veliko . Dakle uvijek je bilo političko a ne tehničko pitanje

MKsis
Gost
MKsis

Sad ti je EU kriva nije vise Vucic, e sou da je znat dje ste

A kako te vi 🤪
Gost
A kako te vi 🤪

Ann, draga komšinice, ne glumi ijekavicu, slabo ti ide. I ne śekiraj se za Crnu Goru, dako se snađemo. No vidi tamo oko poslednje evropske diktature, riješite to, da prodišeemo i mi, a naročito vi. Pa, u zdravlje!

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Čestitke Mickey!

Ibarević
Gost
Ibarević

Kad’ je doček zna li se šta?

Vesko
Gost
Vesko

Daj ti povecanje plata sto si obecao pa cemo lako za Ibar

Sajo
Gost
Sajo

Sad mozemo i bez hrane i vode kad imamo Ibar

Pješivac
Gost
Pješivac

Milo, fala ti za sve
I ovo je tvoja zasluga vizija

Trece jutro
Gost
Trece jutro

Noćas obraćanje naciji.mali vučić.

Prcko
Gost
Prcko

Nije ni blizu. Vuči ima istorijsko, sudbonosno i dramatično obraćanje naciji prosječno dva puta sedmično.

БСК
Gost
БСК

Вучић лично подноси нацији извјештај о томе гдје је шта урађено, шта није и зашто није урађено, шта се планира. Разбија.

Reforma
Gost
Reforma

Povjerenje je izgubljeno 2020-e kafa dte isti vi dišli na vlast.

Jel piso Miso
Gost
Jel piso Miso

Neka hvala, necu slaviti sa tobom jer si vec proslavio sa gazdom vucicem. Bas da se poklopi da je on sa varheljijem bio pola sata prije vas u brisel.

Jesnostavno
Gost
Jesnostavno

Ucemo u Eu kad se maknu popovi iz politike.
Ovo nista ne znaci, IBAr spajicu ne manipulisi narod Cg dosta ga je bilo.

marius
Gost
marius

Pa on nas je lagao da nema srbijanski pasoš, pa zašto ne bi i sad ,manipulisao sa narodom, koji će mu za 100 €-ra vjerovat sve što mu reče.

Prevara
Gost
Prevara

Ništa vi niste postigli za IBAR, nego godinama oni koji su radili, a koje ste rašćerali, i IBAR nije nagrada za kraj, nego početak, i nije vaša zasluga, već politički momenat i volja Brisela, radi njihovih interesa, ne lažite narod prodavci magle i šibicari

eto tako
Gost
eto tako

Spajic i vlada 2020 zaduzila Cg i narod Cg 4 milijarde, da li IBAR mjenja ista tu ne.
Narod mora da shvati, da vasom floskulom IBAr nema nista.

Muzi
Gost
Muzi

Nije istina oko duga jer je bio preko 3 milijarde prije njega…i da je istina ,to je dato narodu za razliku od ranije

Nevena
Gost
Nevena

Dobar je bio dps sa penzijama 120€, platama 250€, taksama 1€ za mobilne itd i sa dugom od 4 milijarde . 0 bolnica napravljeno , 0 skola, 0 fabrika.

roki
Gost
roki

Nevena@ Ali barem nisu predali drzavu drugoj.

MN.🇲🇪🖇
Gost
MN.🇲🇪🖇

Ok odlicno super,to za narod Cg ne znaci trenutno nista apsolutno nista.Samo IBAR, sve ostalo isto plate, penzije probleni nagomilani zaduzenja i sve ostalo.
Apsolutno narod CG, ne mjenja nista sve mu je isto svaki dan cak i gore od 2020 dje su obecavani brda i dolovi sto bi rekli.
Inflacija pojede sve.

Mne
Gost
Mne

Velikosrpska propaganda

BrauLeE
Gost
BrauLeE

Evo para za Spajica

marius
Gost
marius

E super! Sad mogu na Vidovdan da usvoje rezoluciju o Jasenovcu. Tako ih je AV naučio.

Send this to a friend