Politika

Crna Gora planiranim izdvajanjem za odbranu među 23 saveznice koje će premašiti dva odsto BDP

epa04384140 Participants sit in front of the Nato logo during the NATO summit in Newport, South Wales, 04 September 2014. World leaders from about 60 countries are coming together for a two-day NATO summit taking place from 04-05 September 2014. EPA/MAURIZIO GAMBARINI

Crna Gora planiranim izdvajanjem za odbranu nalazi se među 23 saveznice NATO saveza koje će premašiti dva odsto BDP, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

U saopštenju za medije navodi se da je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg objavio izvještaj o izdvajanju za odbranu zemalja članica, a u susret jubilarnom NATO Samitu, koji će biti održan u Vašingtonu od 9. do 11. jula.

“U ovom izvještaju navodi se da je kod svih saveznica zabilježen trend rasta odbrambenog budžeta, a da će po projekcijama za 2024. godinu, 23 saveznice premašiti dva odsto BDP u izdvajanjima za odbranu. Među tim saveznicama, sa planiranim izdvajajem za budžet odbrane od 2.02 odsto BDP, nalazi se i Crna Gora, što predstavlja najbolju i najjasniju potvrdu posvećenosti 44. Vlade kredibilnom članstvu naše države u Alijansi”, navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane (MoD).

Iz resora navode da imajući u vidu aktuelne bezbjednosne izazove na globalnom planu, koji su između ostalog rezultirali najvećom vojnom transformacijom NATO saveza od vremena Hladnog rata, Crna Gora je jasno pokazala “kolektivnu odgovornost, posvećenost zajedničkim vrijednostima i još jednom potvrdila kredibilitet savezništva u Sjevernoatlantskoj alijansi”.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
radomirSrdjanKotoranin
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
radomir
Gost
radomir

E da ste takvi da ulozite u obrazovanje

Srdjan
Gost
Srdjan

Bravo Spajke

Kotoranin
Gost
Kotoranin

To je naša obaveza i tačka!

Send this to a friend