Politika

Crno na bijelo i opozicija traže izbore u 14 opština u jednom danu

Ilustracija

U Skupštinsku proceduru danas je predat predlog izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim 31 poslanik traži da se lokalni izbori u 14 opština održe u jednom danu.

Inicijativu su potpisalli poslanici kolacije “Crno na bijelo”, partija manjina, SDP-a, SD-a, 16 poslanika DPS i Andrija Popović iz LP-a.

Prethodno su Demokrate ovakvu inicijativu ocijenijele kao “prevaru DPS i URA”.

<<<Demokrate tvrde: URA i DPS spremaju još jednu prevaru, zahtijevaju odlaganje izbora u Beranama<<<

U inicijativi je navedeno da u Zakonu o lokalnoj samoupravi („Sl.list CG“, br. 2/18, 34/19 i 38/20) poslije člana 209 dodaje se novi član koja glasi: “Zakonu o lokalnoj samoupravi („Sl.list CG“, br. 2/18, 34/19 i 38/20) poslije člana 209 dodaje se novi član koji glasi: „član 209a Izuzelno od odredbe Člana 37 stav i ovog zakona prvi naredni izbori za odbornike u skupštinama opština: Ulcinj, Berane i Plužine, u skladu sa ovim zakonom, održaće se u 2022. godini istovremeno sa održavanjem redovnih izbora za odbomike u Skupštini Glavnog grada Podgorica, Skupštini opštine Golubovci opštine u okviru Glavnog grada i Skupštinama opština: Bar, Bijelo Polje, Danilovgrad, Kolašin, Plav, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Žabljak i Šavnik. Odbornicima u skupštinama opština: UIcinj, Berane i Plužine produžava se mandat do izbora ođbornika koji će se održati u smislu stava i ovog člana.”

U razlozima za donošenje zakona se navodi da se društvena energija u Crnoj Gori “nepotrebno rasipa na učestale izborne procese”, jer se, kako su kazali, lokalni izbori u pojedinim jedinicama lokalne samouprave održavaju jedni za drugim u različitim vremenskim intervalima.

“Takav način organizovanja održavanja lokalnih izbora krajnje je neracionalan, neekonomičan, i društveno u mnogo čemu neprihvatljiv. Istekom četvorogodišnjeg mandata odbornika, saglasno važećem izbornom zakonodavstvu, u 2022. godini izbori za odbornike u skupštinama jedinica lokalne samouprave bili bi održani: u opštini Ulcinj početkom mjeseca marta 2022. godine; u opštini Berane krajem mjeseca marta 2022. godine, a u opštini Plužine krajem mjeseca maja 2022. godine; u Glavnom gradu Podgorica, Golubovcima opštini u okviru Glavnog grada i opštinama: Bar, Bijelo Polje, Danilovgrad, Kolašin, Plav, Pljevlja, Rožaje, Žabljak i Šavnik početkom mjeseca juna 2022. godine. Sto znači da bi u periodu od mjeseca marta 2022. godine do mjeseca juna 2022. godine bila održana najmanje tri odvojena izborna procesa”, navodi se u obrazloženju inicijative.

Dodaje se da je Evropska komisija u Izvještaju za Crnu Goru za 2019. godinu, u poglavlju koje se odnosi na izbore, između ostalog, ocijenila „da su lokalni izbori nastavili da se odvijaju jedni za drugima, što čini posmatranje sa međunarodnog nivoa teškim i ostavlja mnoštvo prilika da se tvrdi da postoje nepravilnosti koje se ne mogu nezavisno cijeniti.”

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kuč Crnogorac
Gost
Kuč Crnogorac

Sta je problem?Ovo su Srbi trazili donedavno.

Blok
Gost
Blok

Nemojte ljudi dosta je za danas 🤣🤣🤣🤣

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Haha,politika je mnogo zeznuta stvar,kao šah,jedan pogrešan potez i pada vlada.

Send this to a friend