Politika

Da li iko ima dokaz da je CG “uzela” kosovsku teritoriju?

Kosovski opozicioni pokret "Samoopredjeljenje" donio albansku zastavu i tablu Kosovo na crnogorsku teritoriju, jun 2016. godine

Ekspertska komisija za mjerenje teritorije Kosova ponovila je da Kosovo ne gubi teritoriju sporazumom o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom. Portparol komisije Tomor Cela je tokom posljednjeg, četvrtog dana javne debate, na konferenciji za novinare u Prištini još jednom pozvao sve one koji tvrde suprotno, da danas do 15 sati dostave dokaze, javlja Anadolija. Njegovi neistomišljenici smatraju da sporazumom sa Crnom Gorom Kosovo gubi više od osam kvadratnih kilometara.

FOTO: Zülfiya Yakup, Anadolija

Cela je istakao da do sada niko od građana nije priložio neki novi argument, koji bi osporio dosadašnje karte, dokumente i naučne radove, a po kojima je površina 10.905,25 kvadratnih kilometara. On je ponovio da se površina Kosova smanjila nakon demarkacije granice sa Makedonijom, a ne sporazumom o demarkaciji sa Crnom Gorom, sve u skladu sa međunarodnim obavezama i Ahtisarijevim planom za Kosovo.

Cela je kazao da će uz konačni izvještaj komisije biti priloženi i detalji o površinama i katastarskim zonama opština uz graničnu liniju sa Crnom Gorom.

Istovremeno sa konferencijom za novinare Ekspertske komisije, u jednom od hotela u Prištini zakazana je i konferencija za novinare grupe eksperata koji tvrde da imaju nove dokaze, pa je Cela uputio apel da se argumenti ne objavljuju po holovima restorana i hotela, nego tamo gdje je i zvanično mjesto, u Ekspertskoj komisiji.

Šta je sporno?

Ekspertsku komisiju, koja je počela sa radom krajem januara ove godine, osnovala je Vlada Kosova s ciljem prevazilaženja blokade sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom od strane tri kosovske opozicione partije – “Samoopredeljenje”, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo – koje tvrde da Kosovo tim sporazumom gubi više od 8.000 kvadratnih kilometara. Iako su bile pozvane, te partije su odbile da učestvuju u radu komisije.

Hivzi Islami, predsjednik Akademije nauka Kosova i predsjednik Ekspertske komisije, izjavio je da je današnja površina Kosova u skladu sa međunarodnim obavezama koje je Kosovo preuzelo, tačnije prema Sveobuhvatnom planu za Kosovo Martija Ahtisarija, da se granice određuju na osnovu administrativnih granica bivše SFRJ.

On je istakao da je od 1961. do 1981. godine površina Kosova iznosila 10.887 kvadratnih kilometara, dok je od 1982. do 2007. godine 10.908 kvadratnih kilometara, te da je do promjene površine došlo nakon demarkacije tadašnje SRJ sa Republikom Makedonijom.

“Ali na osnovu međunarodnih obaveza koje je preuzela naša država, u prvom redu Ahtisarijevim planom, aneks 8, od 2. februara 2007. demarkacijom granice između Federativne Republike Jugoslavije, Srbija i Crna Gora, i bivše jugoslovenske Republike Makedonije, postoji mala razlika u površini u katastarskoj zoni Debelde, na granici sa Makedinijom. Dakle, površina teritorije Republike Kosovo danas je 10.905,25 kvadratnih kilometara”, kazao je Islami.

Potvrda granice čeka se godinu i po

Sporazum o demarkaciji granice između Kosova i Crne Gore potpisan je 25. avgusta 2015. godine, ali još nije ratifikovan u Skupštini Kosova zbog protivljenja opozicije, koja je koristila i suzavac i nasilje kako bi spriječila njegovo usvajanje. Srpski poslanici takođe nisu željeli da glasaju za ovaj sporazum zbog toga što nisu nikada bili konsultovani u vezi sa ovim pitanjem.

Za ratifikaciju tog sporazuma potrebna je dvotrećinska većina glasova ili 80 poslanika. Parlament Crne Gore je sporazum ratifikovao prošle godine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mare
Gost
Mare

Oni nemogu da popuste 8 kvadratnih km ??? A najbolje optuze Srbe, ono 10 poslanika od preko 100 😀 hahaha

Posmatrač
Gost
Posmatrač

8000 kvadratnih kilometara!!!!!! Pa zar je moguća ovolika glupost člankopisca?!?

Send this to a friend