Politika

Dijalog jedini način da se prevaziđu tenzije na Balkanu

Predsjednik Vlade Duško Marković rekao je da su dijalog i razumijevanje na Zapadnom Balkanu, jedini način da se prevaziđu narasle tenzije i očuvaju mir i bezbjednost kao ključni uslov za napredak regiona.

Marković je to poručio nakon današnjeg susreta sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom u Budimpešti.

„Upravo je Mađarska dobar, rekao bih odličan, primjer konstruktivne saradnje sa susjednim zemljama, kao i pune posvećenosti saradnji sa zemljama Zapadnog Balkana… Upravo Crna Gora promoviše dijalog i razumijevanje na Zapadnom Balkanu, kao jedini način da se prevaziđu narasle tenzije i očuvaju mir i bezbjednost kao ključni uslov za napredak regiona. Takav pristup dijeli i Mađarska i saglasili smo se da je neophodno pojačati napore na promovisanju dijaloga u regionu i zahvalan sam premijeru Orbanu na idejama i konkretnom pristupu kako dalje da našu politiku promovišemo u ovom smislu“ – rekao je premijer Marković  na zajedničkoj konferenciji za medije nakon zvaničnih razgovora, saopšteno je iz Vlade.

Podrška integracionim procesima CG

Marković se zahvalio domaćinu na dosadašnjoj podršci Mađarske Crnoj Gori u integracionim procesima.

„Informisao sam Premijera o napretku Crne Gore na planu evropskih i evroatlantskih integracija i iskoristio priliku da još jednom zahvalim Mađarskoj na kontinuiranoj političkoj podršci u ostvarenju ovih važnih strateških ciljeva Crne Gore na planu vanjske politike“ – rekao je premijer Marković na konferenciji za medije podsjetivši da je Mađarska među prvima ratifikovala Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u i da ta zemlja nastavlja da pruža nesebičnu podršku i ekspertsku pomoć našem evroatlantskom putu kao kontakt ambasada za NATO.

Predsjednik Vlade Mađarske je rekao da njegova zemlja veoma iskreno podržava Crnu Goru u njenom nastojanju da postane članica NATO-a na putu koji je pri kraju.

„Rado bih vidio takav uspjeh i na kraju pregovora Crne Gore i Evropske unije. Istrajni smo u mišljenju da je Crnoj Gori mjesto u Evropskoj uniji. Kada bismo mi odlučivali o tome Crna Gora bi već bila u predsoblju ili bi bila na korak od ulaska“ – rekao je premijer Orbán dodajući da smatra da bi i zbog mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana njegova zemlja voljela da što prije vidi Crnu Goru u Evropskoj uniji.

Investicije iz Mađarske utrostručene

Ekonomska saradnja Crne Gore i Mađarske bila je tema plenarnog sastanka dviju delegacija.

Predsjednici Vlada rekli su na konferenciji za medije da na tom polju vide mogućnosti unapređenja pogotovo u oblasti turizma.

„Značajnu pažnju posvetili smo i unapređenju saradnje u oblasti ekonomije i ocijenili da bi od velike važnosti bilo redovno održavanje sastanaka Mješovite komisije za ekonomsku saradnju, koja je posljednji put zasijedala u Budimpešti 2015. godine.

„Investicije iz Mađarske su u 2016. godini iznosile 34,1 miliona eura, što je trostruko više u odnosu na 2015. godinu, čime je Mađarska zauzela 5. mjesto na listi stranih investitora u Crnoj Gori“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Premijer Mađarske je rekao da su investicije njegove zemlje u Crnu Goru veoma uspješne.

„Naši investitori nijesu ni jednom imali negativne doživljaje. Crna Gora je zemlja koja rado prihvata Mađare koji dolaze da rade i ulažu u ekonomiju“ – rekao je premijer Orban.

Međudržavna dokumenta

Tokom posjete ministri unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i Šandor Pinter (Pintér Sándor) potpisali su Protokol o readmisiji osoba koje ne raspolažu boravišnom dozvolom/vizom, a koji se odnosi na izvršavanje sporazuma sklopljenog između Evropske zajednice i Crne Gore i Izjavu saglasnosti o saradnji ministarstava unutrašnjih poslova.

Protokol je uslijedio nakon Zajedničke deklaracije o uspostavljanju unaprijeđenog partnerstva između Crne Gore i Mađarske koja je zaključena 2012. godine, Akcionog plana za unaprijeđeno partnerstvo između Crne Gore i Mađarske (2013-2014.) koji je potpisan 2013. godine i pripremljen u cilju implementacije Zajedničke deklaracije, kao i rezultata koji su do sada postignuti.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović i ministar spoljne trgovine i inostranih poslova Peter Sijarto (Szijjártó Péter) potpisali su Izjavu saglasnosti o pokretanju direktne avionske linije između dvaju glavnih gradova.

Ovaj dokument omogućava otvaranje komercijalnih direktnih avio linija na relaciji Podgorica – Budimpešta.

Uskoro uzvratna posjeta

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković pozvao je predsjednika Vlade Mađarske Viktora Orbana u uzvratnu posjetu.

„Zahvaljujem premijeru Orbánu na srdačnoj dobrodošlici i vjerujem da ću uskoro biti u prilici da uzvratim na gostoprimstvu u Crnoj Gori“ – rekao je premijer Marković.

Domaćin, predsjednik Vlade Mađarske, posjetu je prihvatio.

„Prihvatio sam poziv. Nakon što bude ratifikovan ulazak Crne Gore u NATO mi ćemo prvom prilikom sa velikim zadovoljstvom posjetiti Crnu Goru“ – rekao je na kraju zajedničke konferencije za medije predsjednik Vlade Mađarske.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
MikiMaus
Gost
MikiMaus

Mi vozimo naprijed u bolju buducnost, dok neki drugi voze u sopstvenu sramotu! Samo naprijed Crna Goro.

Nikos
Gost
Nikos

Dok drugi sebe blamiraju i vozaju se karavanima, oni koji su vrijedni i koji nasu zemlju izvode na pravi put primaju pohvale i podrsku.

Maca
Gost
Maca

Nasa zemlja se moze ponositi time sto je drugi smatraju toliko vaznom kada su pitanju euroatlanske integracije, zato sto svi vide nas uspjeh na tom putu, sem domacih opozicionara koji samo zele da je destabilizuju.

Boni
Gost
Boni

Ulazak u NATO je istorijski cin za Crnu Goru koji ce doprinijeti poboljsanju kako sigurnosti tako i medjusobnih odnosa, kao sto je i ovaj sa Madjarskom.

Jana
Gost
Jana

Madjarska je medju prvima ratifikovala protokol, sadaa nastavlja da pruza podrsku Crnoj Gori, vidim da se radi i na poboljsanju ekonomske saradnje sto je veoma lijepo i ya pohvalu.

Docent
Gost
Docent

Ozbiljan rad poprima okvire onoga sto i sami zelimo. Cili je vidan, i te formalnosti jos sto ostale

Vanja
Gost
Vanja

NATO je veliki zaokret sto se tice politike CG toga su svi svjesni jer sada CG je na visem nivou i ne mogu joj druge drzave kad joj koji interes dodje da ispoljavaju agresiju na nju,kao sto je Istok radio.

Milovan
Gost
Milovan

Gospodin si ti sto tako pricas, no se ja plasim ponasanja ovih sto te slusaju. Malo li nam jada zadase i obraz ocrnise ponasanjem svojim

Visnja
Gost
Visnja

Madjarska me je pozitivno iznenadila kad ovako javno prica o uspjesima Crne Gore i na nju bi trebalo Rusija da se ugleda a ne da preko opozicije hajke pravi .

Yola
Gost
Yola

Tesko Markovicu vuce da sa onakvima kakvi su opozicionari moze se prozboriti koja

Tea
Gost
Tea

Ovako se Crna Gora predstavlja svijetu na gospodski nacin kao sto je Markovic uradio a ne kao sto Milacic ide od drzave do drzave i bruka sebe pa i drzavu.

Rada
Gost
Rada

Madjari se raduju clanstvu Crne Gpre jer sami po sebi znaju koliko im je Nato clanstvo znacajno .

Blok5
Gost
Blok5

Crna Gora prihvata sve… ne samo madjare… mi smo gostopriman narod i ko god ulaze u drzavu bice dobrodosao!

Radmila
Gost
Radmila

Tenzije proizvode samo Rusi jer njima su one odlicno dosle da ispadne kako je drzava nespremna za clanstvo a zapravo su paravan za njihove interese na Balkanu.

Tivat
Gost
Tivat

Aj ako bog da vise… pa da CG stane na noge i krene da se razvija u pravom smjeru.

Efsun
Gost
Efsun

Sa kim da pricas moj Markovicu ? Sa opozicijom ? Valjda si do sada zakljucio da oni ne umiju da razgovaraju, samo da ruše , lažu i kuju planove protiv ove države. A da nešto preduzmes po tom pitanju ?!

Send this to a friend