Politika

Džomić: Nijedan budući ugovor ne može da zadire u prava koja su Temeljnim ugovorom SPC zagarantovana i priznata

Velibor Džomić

Protojerej-stavrofor Velibor Džomić izjavio je da su prava i interesi Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori zaštićeni Temeljnim ugovorom koji je crkva potpisala sa državom.

“Identitet, pravi subjektivitet, istorijski kontinuitet, puna unutrašnja autonomija, kanonska vezanost za Sveti arhijerejski sabor, Sinod i patrijarha srpskog su ovim ugovorom dodatno zaštićeni, kao i prava i slobode klirika i laika”, rekao je Džomić za Politiku.

Džomić, koji je bio član ekspertskog tima SPC za pripremu Temeljnog ugovora, dodao je da se “zbog toga i bune javno deklarisani protivnici SPC u Crnoj Gori”.

“Ako se postavi pitanje zaključenja ugovora sa takozvanom Crnogorskom pravoslavnom crkvom (CPC) onda se otvara i pitanje obaveze zaključenja ugovora i sa nekim novim vjerskim zajednicama koje su ‘pozajmile’ nazive nekih drugih crkava i vjerskih zajednica. Zašto bi takozvana CPC bila ispred njih? Vidjećemo šta će biti, ali na nama je da čuvamo jedinstvo kao blagoslov Svetog Save”, rekao je Džomić.

On je naveo da SPC “ne može da utiče na to sa kim i kada će država Crna Gora da zaključuje ugovore, ali nijedan budući ugovor ne može da zadire u prava koja su SPC zagarantovana i priznata u Crnoj Gori”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lipa
Gost
Lipa

Reci Džomicu ovim komitama da se puno ne koprcaju, a ostalo će država odraditi ima sve da vrate opljačkano i da robijaju…

King Henry
Gost
King Henry

KAd ygovor postave nistravan a oce, nijedna prava vam nisu zagarantovana.

Slavica
Gost
Slavica

Polakote polakote popovi da je sve kako treba nebi ste se glaskali dovidenja

Igor
Gost
Igor

Takozvani Džomić o takozvanom ugovoru. Truć bruć ajde na Kosovo ako smiješ. Ugovor ti je ništav potpisano, opušti se i spremaj se za Prizren.

montenegrina
Gost
montenegrina

Taj ugovor je ništavan pope!Zadrijecemo u njegovo poništenje,Dzaba ste krečili!

dragi
Gost
dragi

Očekivana izjava od predstavnika okupatorske srbijanske sekte koji isključivo na lažima,prevarama i podplaćivanjem crnogorskih izdajnika rade na totalnoj okupaciji Crne Gore.Imajući razimijevanja da okupatorima hvali par vjekova istorije,ovaj pokušaj otimačine predviđen ovim ugovoro bude izazvao veliki negativan učinak po okupatorsku srbijansku sektu i u samoj Srbiji.

Neko iz mase
Gost
Neko iz mase

Sve cete vratit sa kamatom.

BMX
Gost
BMX

Da bi bilo koji ugovor bio prihvatljiv i legalan moraju postojati prava i obaveze obje strane potpisnice. U ovom slucaju sve obaveze ima drzava Crna Gora a sva präva uziva Crkva Srbije, njeni popovi i drzava Srbija koja je ovim sramnim cinom helikopterskog i tajnog potpisivanja dobila ogroman broj nekretnina cime je pocinjeno ozbijno krivicno djelo – ugrozavanje nezavisnosti Crne… Više »

Zdravko
Gost
Zdravko

Ajde polako kuci u Srbiju

Kriki
Gost
Kriki

Kuci u Srbiju? Tamo najmanje slovenskog gena ima, uglavnom ilirsko(albansko) stanovnistvo je tamo zivjelo!!!! Mozda najbolje na Karpate da vidi ima li sto, kakva parcela da nije ostala od taj put!!!!

Krv za CG🇲🇪🕊
Gost
Krv za CG🇲🇪🕊

Znači može čim ti to pominješ, i to o’čas posla. Bojazan hah. Ako smo mogli SRAMNU PODGORIČKU SKUPŠTINU PONIŠTIT. I OVU ĆEMO GLUPOST SATKANU LAŽIMA drugosrbijanskim.

J.J.J.
Gost
J.J.J.

A sta ste ponistili i kad? Kad nije imalo svrhe. Sto je ne ponististe odma no posle 100 godina? E tako cete i obo kad ne bude svrhe.

Lea
Gost
Lea

Nijesu problem pravno korektni ugovori. Problem ste vi, jer vi – zadirete, razdirete, skubete i čoplite biće CG.
U vidu nemam prave umjerene blagonaklone vjernike. Njima naklon do poda, a vasoj ideologiji se moramo oduprijeti.

Gaeta
Gost
Gaeta

Snila baba što joj milo bilo.

SRK
Gost
SRK

Tebe ćemo pitati! Ko si ti!?

Ugovora_nema
Gost
Ugovora_nema

Đe ti je ugovor Džomiću? Nema ga u Službenom listu a bez toga je svaki akt ništavan.

Žoržo
Gost
Žoržo

😄😄😄😄Ti si inače redovni pretplatnik na Službeni list ?😄😄😄😄😄

CUCE VOJNA AKAD
Gost
CUCE VOJNA AKAD

Đžomiću ti nisi vjernik, ti si pristalica srbijanske crkve! Poštovanje za vjernike pravoslavlja!

Locco kuch
Gost
Locco kuch

pope, pravda kad tad pobijedi.
.

BiH
Gost
BiH

Može, može…. Polakote !!!

mongro
Gost
mongro

Vas ugovor ce biti ponisten, a u buducem ugovoru CPC ce u preambuli da stoji da postoji od 4-og vijeka! …”Razvoj hrišćanske crkvene organizacije u provinciji Prevalis i Duklji kao njenom centru možemo pratiti na osnovu istorijskih izvora i arheoloških ostataka. Istoričar umjetnosti B.Borozan smatra da se „prvo sjedište Dukljanske episkopije može povezati sa izgradnjom trikonhalne crkve u Doljanima i… Više »

Preslatki
Gost
Preslatki

Nijeste na litije u Bg..??!!

Tivat
Gost
Tivat

Mi ti na Belveder

Damir
Gost
Damir

Dzomicu nepostoji nista sto je dozivotno sad ste malo zasjali al ne zaboravi kako ste bili tretirani od 45-90 znaj jednino je Crna Gora vjecna sve ostalo i ja i ti i tvoji sto te uce ovo da cinis su od danas do sjutra a vec ti je receno kakve su namjere Crnogoraca tako da se spremi da te ceka… Više »

Podgoricanka
Gost
Podgoricanka

Samo se ti nadaj Dzomicu. Ponistit se se nistavni lazni ugovor i vratit ce se drzavi CG njena imovina vjekovna, a vama sretan put, pakujte mantije.

CRNOGORKA
Gost
CRNOGORKA

Ali pita se Država ,Da je Vjecna Crna Gora 🇲🇪🇲🇪🇲🇪,a ne crkva

Zeta 🇲🇪
Gost
Zeta 🇲🇪

Dritan Abazović nije DRŽAVA 🇲🇪 Dritan je čovjek korumpiran za 21 milijon i kliniku u BG . Viđe ćemo što će bit sa temeljnim ugovorom jer DRŽAVA CRNE GORE NI JE ZNALA SA SRBOJANSKIM 🚁 ULAZAK SPC TAJNO KAO KRIMINALCI U CRNU GORU ZA POTPIS znao je samo Dritan Joković Kovač i Đeka i Joankija sa ostalim 20 Popova ONI… Više »

N420
Gost
N420

Nijesmo mi iznikli iz vas nego ste vi iznikli iz nas. Sad ocete da ubijete svoje sopstvene korijene vasim laznim kontinuitetom.

Gradjanin
Gost
Gradjanin

A šta ako se proglasi ovaj ništavim pa ne bude proizvodio pravno dejstvo, to je kao da nije ni potpisan!

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Pa što ne date ugovor na Sud ako je tako, kakva vam je priča bila mislio sam ujtro ga dajete. Prođe gosta od onda. Mnogo vjeruješ političarima

Hogar
Gost
Hogar

Teoretski je moguće da neko falsifikuje posjedovni list koji imaš na kuću,zemlju a moguće je da korumpirani sudija potvrdi da tvoje nije tvoje ali pošto se radi o previše krupnim stvarima na kraj bi moralo da radi tradicionalno,običajno pravo,zar ne? #Prekrsti se jadan..crkva Srbije,država Srbija ne može biti vlasnik nijedne crkve i manastira u Crnoj Gori niti zemljišta koja tim… Više »

Mitar
Gost
Mitar

Nece da moze gradjanine!!! 100% legalno potpisan ugovor pa ne bilo glasat dps i sdp!

Krv za CG🇲🇪🕊
Gost
Krv za CG🇲🇪🕊

legalno tajno potpisan. Dovoljan dokaz koliko je validan. Bježi, more!!

GRAĐANSKI
Gost
GRAĐANSKI

Velibore Džoriću, nijedan budući ugovor neće zadrijeti u ovaj TU, no će ovaj bit raskinut i poništen.

Pravnik
Gost
Pravnik

Neustavan ili ništav, biraj

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Ako je tako što ga ne date na provjeru ustavnosti Ustavnom Sudu. To može svako, bilo ko, a eto vas, pričate sa vas je dosta… Pa što neko ne ode i podnese zahtihev, to je dva min posla

Krv za CG🇲🇪🕊
Gost
Krv za CG🇲🇪🕊

Da je to tako jednostavno. Ovo bi bilo izbrisano u roku od 24h. Ali nije. Država je očigledno prodata. Kada vratimo državu poništićemo i ugovor, a vremenom i vašu okupatorsku crkvu!! Ne pravi se blesav.

Igor
Gost
Igor

A kako znaš da već nije podnijeta inicijativa? Polakote ne letite previše pad je bolan.

🇲🇪Stubica🇲🇪
Gost
🇲🇪Stubica🇲🇪

Zna li Džomić da nema doživotnih ugovora?

Thorn
Gost
Thorn

Neustavan ugovor sam po sebi nije validan. Tako da nesto sto ne vazi ne moze se sprovoditi. Ali okupator…

J.J.J.
Gost
J.J.J.

Neustavan je zato sto ti tako kazes? Pretpostavljam da si ti ustavni sudija. Ili nisi? Nisi. E onda je itekako ustavan.

maxo
Gost
maxo

Polako Dzomicu ne mozete samo vi da zivite i niko drugi.Gdje god ste nogom zgazili uprskali ste i na kraju samo izgubili.Meni je iskreno zao ljudi u Srbiju ,a mogli su da imaju sve i da budu mnogo jaki i ekononomski i svakako.Ali vi ne date no se nadam da ce ovaj narod jednom svatiti da ste vi samo zlo… Više »

Dedoni
Gost
Dedoni

Dobrica Cosic je tebe opisao najbolje…

Send this to a friend