Politika

Eraković i Smailović učestvuju na godišnjem zasijedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a

Amer Smailović i Jevto Eraković
Amer Smailović i Jevto Eraković

Godišnje zasijedanje Parlamentarne skupštine OEBS-a, na kojem učestvuju poslanici Amer Smailović i Jevto Eraković, protiče u porukama potrebe i podsjećanja na trajnu važnost dijaloga, saradnje i ponovnog potvrđivanja zajedničkih načela OEBS-a.

“Na sastanku Grupe za Put svile Parlamentarne skupštine OEBS-a zamjena člana u crnogorskoj delegaciji Jevto Eraković izabran je za potpredsjednika ove istaknute grupe, koja okuplja 27 država Evrope i Azije”, saopšteno je iz Skupštine.

U svom izlaganju, Eraković je apostrofirao činjenicu da je Crna Gora među osnivačima grupe, te da kao relativno novi član delegacije želi da doprinese svježom perspektivom i snažnom posvećenošću ciljevima i vrijednostima koji ujedinjuju parlamentarce.

„Ono što nas okuplja je prilika da sarađujemo na promovisanju ekonomskih veza, unapređenju povezanosti i podršci održivom razvoju u regionu OEBS-a. Zbog toga, važnost nastavka daljeg razvoja ekonomskih odnosa i intenziviranja saradnje unutar naše grupacije treba da bude prioritet i cilj do kojeg ćemo isključivo doći zajedničkim i ujedinjenim naporima“, istakao je tom prilikom poslanik Eraković.

Predsjednik Grupe za put svile Azaj Gulijev izrazio je zahvalnost Crnoj Gori za dugogodišnji aktivni doprinos, a sastanak je takođe pružio priliku za potvrdu posvećenosti Skupštine ciljevima ove grupe.

Privremeni šef delegacije Amer Smailović učestvovao je na sastanku koji je organizovao specijalni predstavnik PS OEBS-a Kirijakos Hađijani, na temu „Odliv mozgova u regionu Jugoistočne Evrope“.

Govoreći o ovoj problematici, poslanik Smailović predstavio je mjere koje Crna Gora sprovodi po pitanju koje zabrinjava cijeli region, uključujući i Strategiju za mlade do 2027.

Među mjerama, pomenuo je i značaj opštinskih omladinskih centara koji mladima nude veliki broj obuka, pomažu u karijernoj orijentaciji, rade na jačanju i povećanju inkluzije i vidljivosti ranjivih grupa u populaciji do 30 godina.

„Intervencije u pogledu javnih politika treba da imaju za cilj stvaranje uslova koji će mlade ljude motivisati da ostanu u zemlji ili ih podstaći da doprinesu njenom razvoju iz inostranstva, ali i omogućiti povratak i doprinos napretku zemlje putem razmjene iskustava i znanja koje su stekli van granica“, zaključio je tom prilikom Smailović.

Na kraju sastanka, poslanik Smailović predstavio je planove Delegacije u pogledu organizacije Drugog međuparlamentarnog foruma delegacija zemalja Jugoistočne Evrope, koji će se u septembru održati u Crnoj Gori, u saradnji našeg Parlamenta i Parlamentarne skupštine OEBS-a.

Tokom neformalnog susreta sa kiparskim poslanikom Hađijanijem, Smailović se osvrnuo na značaj saradnje malih evropskih zemalja u okviru međunarodnih organizacija, a posebna pažnja bila je posvećena organizacionim pitanjima predstojećeg međunarodnog foruma u Crnoj Gori.

Send this to a friend