Politika

Garčević: Pokušaj da se zaustavi put Crne Gore u NATO

Svjedočeći pred kongresnim odborom, direktor američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejms Komi je potvrdio da njegova služba istražuje veze između kampanje Donalda Trampa i Rusije, napisoa je u tekstu za američki The Conversant, nekadašnji nacionalni koordinator za NATO, sada profesor na Bostonskom Univerzitetu, Vesko Garčević.

“Iako se ovo istraživanje nastavlja, Amerikance bi trebalo podsjetiti na znakove miješanja Rusije u demokratske procese izvan Sjedinjenih Američkih Država, posebno na Balkanu“, kazao je Garčević.

On je podsjetio i da je britanska premijerka Tereza Mej nedavno izrazila zabrinutost zbog očigledne umiješanosti Moskve u pokušaju državnog udara u Crnoj Gori.

Garčević je kazao da je, za vrijeme posljednjih parlamentarnih izbora, 16. oktobra, Crna Gora bila na meti očiglednog pokušaja državnog udara.

“Premda je Rusija demantovala umiješanost, detalji o pripremanju državnog udara, koje je ispričao jedan srpski državljanin uhapšen na licu mjesta, ukazuju na ono što je New York Times nazvao “Pokušaj Rusije da posije haos““, naveo je Garčević.

On podsjetio da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić potvrdio učešće dva agenta Ruske vojne obavještajne službe (GRU), Vladimira Popova i Eduarda Širokova, koji se traži i pod imenom Šišmakov, i koji je bio pomoćnik vojnog atašea u ruskoj ambasadi u Poljskoj do 2014. godine, kada ga je Poljska zbog špijunaže protjerala iz zemlje.

“Kako su neki od učesnika zavjere kasnije i priznali, cilj im je bio da zbace Vladu, ubiju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića i postave na vlast političke grupe koje se protive članstvu Crne Gore u NATO. Rusija se deklarisala kao suprotstavljena tom putu ka članstvu i obećala „osvetničke mjere““, kazao je Garčević.

Kako je naveo, uprkos protivljenju Rusije, pristupanje NATO savezu je jedan od glavnih ciljeva vanjske politike Crne Gore.

“Ogromna većina zemalja članica NATO-a, 26 država, već je ratifikovala članstvo Crne Gore i izgleda da će proces biti završen na narednom samitu NATO-a u maju. Međutim, uključivanje novih članova u Savez zahtijeva jednoglasnu podršku, a Španija i SAD još uvjek nijesu prošle ratifikaciju“, kazao je Garčević.

U SAD je, kako je naveo, proces zaustavljen u Senatu na nekoliko mjeseci.

“Nedavno je glasanje izazvalo gadnu raspravu između senatora Džona Mekejna i Rand Pola, kada je Mekejn zatražio od kolega u Senatu da razmotre i glasaju o protokolu članstva Crne Gore u NATO, ali je Pol – koji je zajedno sa Majkom Lijem vjerovatno jedini senator koji se protivi ratifikaciji – iskoristio pravila Senata da ovo odloži“, kazao je on

Garčević je ocijenio da neki zvaničnici u Americi i Evropi ne vide relevantnost članstva Crne Gore u NATO, ali Rusija ima živi interes na Balkanu i smatra Crnu Goru važnijom nego što bi se zaključilo iz njene male veličine.

On je podsjetio na “zahtjev“ Moskve 2013. godine da se „razgovara o uslovima koji će omogućiti ruskim ratnim brodovima da se privremeno usidre u lukama Bar i Kotor za punjenje goriva, održavanje i druge potrepštine“, koji je bio podstaknut ratom u Siriji i neizvjesnom budućnošću ruskih pomorskih objekata u sirijskom lučkom gradu Tartus, i koji je Crna Gora odbacila u decembru iste godine.

“Važnost takvih objekata na Mediteranu predstavljena je u oktobru 2016.godine kada su ruski nosač, Admiral Kuznjecov, i njegova borbena grupa, nalazeći se na putu da daju podršku ruskim vojnim snagama u Siriji, bili odbijeni za punjenje goriva u evropskim lukama“, kazao je Garčević.

Zbog toga, smatra on, Moskva sa nezadovoljstvom gleda na odluku Crne Gore da se pridruži NATO-u.

“Ako Crna Gora uđe u NATO, savez će dobiti kontrolu nad svim sjevernim lukama na Mediteranu“, istakao je on.

Prema riječima Garčevića, stres u Moskvi raste kako se Crna Gora bliži članstvu.

“Po mom mišljenju, pokušaj udara je bio kulminacija sinhronizovanih akcija koje su trajale više od 18 mjeseci, uključujući i aktivnu medijsku kampanju“, ocijenio je Garčević.

On je kazao da je Rusija, kako bi uticala na javno mnjenje Srba u Crnoj Gori, pokrenula niz medija na srpskom jeziku, uključujući Sputnjik i Rusija Danas.

“Ova medijska kampanja u kombinaciji sa političkom i finansijskom podrškom proruskim političkim partijama u Crnoj Gori meni djeluje kao očigledan pokušaj da se poništi prozapadna putanja zemlje i da se zaustavi njen ulazak u NATO“, naveo je Garčević.

On smatra da je miješanje Moskve u poslove Crne Gore dio šire strategije Rusije da obustavi proširenje NATO-a i EU dok obnavlja uticaj u zemljama koje teže da se priključe tim organizacijama.

„Za sada, izgleda da je Rusija izgubila mogućnost da posjeduje strateški važan izlaz na Jadranu. Ali vjerujem da bilo kakvo dalje američko povlačenje, u vidu sporazuma sa Rusijom ili pak povlačenje u izolaciju, može imati trajne negativne posljedice za ovaj region, evropsku bezbjednost i dugoročne interese Amerike u Evropi“, zaključio je Garčević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Chivas
Gost
Chivas

Jedan senator ne može zaustaviti ratifikaciju, imamo većinu!

nemamime
Gost
nemamime

A predsjednik?

Bond
Gost
Bond

Rusija pokušala, ali nije uspjela. Crnu Goru podržavaju sve članice!

Jana
Gost
Jana

Crna Gora će veoma brzo biti i zvanično članica Saveza, pa ćemo se tada još lakše izboriti sa svim negativnim uticajima.

Maca
Gost
Maca

Neka se Rusija protivi, ali neka se ne mijesa u našu politiku.

Regal
Gost
Regal

Pokazali smo da smo spremni jer smo uspjeli da sprijecimo namjere Rusije da destabilizuje našu zemlju.

vaseime
Gost
vaseime

Rusijo ne udaraj na Crnu Goru! Nismo mi tvoja prcija da sa nama mozes kako hoces.

krinka
Gost
krinka

Rusija jedino sto umije i zna jeste da rubljama placa domace izdajnike da ruse Crnu Goru.

nana
Gost
nana

pokusavaju da zaustave nas pit u NATO ali iim to nece poci za rukom..

Luna
Gost
Luna

Garcevic je rekao poentu koje je i vise nego ocita bila a koja se ispostavila tacnom jer smo svi svjedoci mijesanja Rusije u crnogorska desavanja preko opozicije.

najti
Gost
najti

dje se Rusija umijesa tu trava vise ne raste..oni samo koce prave vrijednosti.

Luka
Gost
Luka

Moskva je mislila da ako plati opoziciu da ce moci postici nesto, a zapravo su pokazali samo koliko su slabi.

Lidija
Gost
Lidija

Balkan je vise okrenut Zapadu i Rusija je to primijetila pa su mislili da ce preko CG uspjeti da to zaustave ali su samo pokazali svoje slabosti.

Milovan
Gost
Milovan

Rusija je odavno an CG gledala sa teritorijalnim apetitom i da zagospodari ovim dijelom Balkana, ali CG ide svojim ciljevima i sto je najbilje za nju i gradjane.

Mila
Gost
Mila

Rusija je mogla samo da pokusa i nista vise, jer su pokazali koja im je slaba tacka.

Slobo
Gost
Slobo

Valja Rusijo na kakve grane pade da malehnu Crnu Goru tretiras tako? Hrabrost je udariti na jace, zar nas smatras silom koja ti parira?

Yola
Gost
Yola

Ne sumnjam u ispravnost postupaka koje pravimo, te s tim u vezi, kod nas greske nema, Rusija nas podcjenjuje

Karlito
Gost
Karlito

Finansiranje proruskih partija u CG je nevjest manevar koji je razotkriven, Rusija ga je i tu ugasila

Zuzi
Gost
Zuzi

Rusija je izgubila na znacaju onoga trena kada je Crnoj Gori ukazano povjerenje zemalja clanica, onda kada su svi jednoglnasno rekli da pristupanju sacezu

Stanko
Gost
Stanko

Pokusaj Rusije da posije haos – kad NYT to kaze, zar i dalje treba sumnjati u istinitost?

Prle
Gost
Prle

U savez sa njima koi su nam đecu ubijali !
Žalosno !

Marko
Gost
Marko

I njemci su nas desektovali I pobili za vrijeme drugog svjetskog rata pa bi ti sad trcecim korakom tamo da radis kad bi ti moglo bit?

Send this to a friend