Politika

Jovović: Evropski put Crne Gore ide preko Zagreba, a ne Beograda

Ivan Jovović
Ivan Jovović

Usvajanje Rezolucije o genocidu u logorima Jasenovac, Dahau i Mauthauzen od strane 41 poslanika Skupštine Crne Gore predstavlja još jedan u nizu nepromišljenih akata vladajuće strukture, koji ne samo da bespotrebno generiše dodatne tenzije i društvene podjele unutar crnogorskog društva, već dovodi u pitanje dobrosusjedske odnose s Republikom Hrvatskom, ocijenio je predsjednik Matice crnogorske Ivan Jovović.

“Iako o karakteru konc-logora Jasenovac decenijama unazad postoji nepodijeljeno stanovište naučne i šire javnosti, te da on predstavlja mjesto trajnog pijeteta najviših državnih organa Republike Hrvatske, predlagačima navedene rezolucije to nije bilo važno. Njihov cilj je da preko nevinih jasenovačkih žrtava političkom ucjenom obaranja Vlade još jednom nanesu štetu našoj državi i predstave se kao politička posluga beogradskog režima”, istakao je on.

Prema jegovim riječima ovim činom je i razobličena mimikrija onog dijela političkih subjekata koji se samo deklarativno zalažu za evropske vrijednosti i potrebu za članstvom Crne Gore u EU.

“Politički akt donošenja Razolucije je stvorio podlogu za dalju regresiju crnogorskog društva i njegovo vraćanje na zlokobnu trasu balkanskih istorijskih bespuća”, kaže Jovović.

On upozorava da posebno zabrinjava što se i ne nazire djelotvorni odgovor na sistemsko urušavanje Crne Gore od dijela retrogradnih i revizionističkih političkih i društvenih aktera.

“Odsustvo ozbiljno osmišljene politike i posvećenosti crnogorskim državnim interesima uz prisutni diletantizam, danas je, nažalost, surova realnost naše političke zajednice. Usvojena Rezolucija o genocidu u logorima Jasenovac, Dahau i Mauthauzenu Skupštine Crne Gore je definitivno ugrozila dugogodišnju kvalitetnu bilateralnu saradnju između Crne Gore i Hrvatske, i istovremeno dovela u pitanje naše strateško partnerstvo sa Republikom Hrvatskom na putu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. Očigledno je da su u svom vidovdanskom zanosu zaboravili na notornu činjenicu da evropski put Crne Gore u svim daljim fazama pristupanja ide, između ostalih, preko Zagreba, a ne Beograda”, zaključio je on.

 

12

avatar
1000
7
5
0
 
11
Danbo🇲🇪MarkoDAVID GILMOURmrkiŠKRIPAR
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Danbo🇲🇪
Gost
Danbo🇲🇪

Tako je,iz Beograda nam je samo zlo doodilo.

DAVID GILMOUR
Gost
DAVID GILMOUR

kad god je crna gora slušala BEOGRAD i beogradsku politiku crna gora se našla na stub srama obrukali su se napadom na vječni grad DUBROVNIK osramotili su se opsadom divnog GRADA SARAJEVA! To što su radili zajedno od vukovara borova itd itd je jedno veliko ZASTIDJE! PA ih opet poslušajte!

Hogar
Gost
Hogar

Preko Beograda se ide u propast.

Ivan
Gost
Ivan

Ko je ovaj brat?

ŠKRIPAR
Gost
ŠKRIPAR

Moj Ivane,pobratime mio,jesi skoro na Kupresu bio…

Bing
Gost
Bing

Vecina tih likova je nedorasla da radi u Skupstini i Vladi. Sto nemaju radnog iskustva, sto nemaju intelektualnog kapaciteta. I to je pocetak i kraj objasnjenja situacije.

Nagual
Gost
Nagual

Sve se svodi koliko ce da nas Zagreb ucjenjuje na nasem putu.. Nikad nas nece pustiti dok im ne predamo ponos nase mornarice Jadran

Mirko
Gost
Mirko

Nećemo im predati Jadran i a i Prevlaku im nećemo dati, neka budu sigurni.

mrki
Gost
mrki

Za Prevlaku ce odluciti arbitraza, tu se ne pitamo, a Jadran i nije nas.

Marko
Gost
Marko

Hocete hocete samo polako. Koliko im se uvlačite dacete vi mnogo šta još …

mrki
Gost
mrki

To je JNA zaplenila, a mi nemamo kontinuitet sa SRJ nego Srbija. Pitanje je da li je nas?

Bar
Gost
Bar

Bravo profesore, svaka vam je na mjestu.

Send this to a friend