Politika

Ko je Eduard Šišmakov? Ovo su fotografije iz vremena kad je javno službovao za Rusku Federaciju

Da su bivši pomoćnik vojnog atašea ruske ambasade u Poljskoj Eduard Šišmakov, koji je iz te zemlje protjeran zbog sumnje da je ruski špijun, i Eduard Širokov koji je osumnjičen za pokušaj terorizma 16. oktobra prošle godine u Crnoj Gori, jedna ista osoba, osim fotografija iz dva različita pasoša, možda dokazuje još jedan podatak.

Tragajući za informacijom o tome ko je Eduard Šišmakov, portal CdM je prvi došao do teksta magazina Meduza iz Letonije, iz kojeg proističe da je protjerani ruski špijun Šišmakov ista osoba koju Crna Gora traži preko Interpola.

U maju 2013. godine, dok je Eduard Šišmakov još radio kao pomoćnik ruskog vojnog atašea u Poljskoj, prisustvovao je komemoraciji povodom 68 godina od pobjede saveznika u Drugom svjetskom ratu koja je organizovana u Sleziji.

Ta informacija i fotografije su objavljene na sajtu Poljske asocijacije ratnih veterana.

Meduza piše da pomoćnik ruskog vojnog atašea izgleda isto kao čovjek s Interpolove potjernice.

Takođe, čovjek sa istim imenom, Eduard Šišmakov, je 1993. godine završio Višu pomorsku školu na Crnom moru (Black Sea Higher Naval School) i to sa pohvalama.

Šišmakov se vidi i na fotografijama koje su 15. avgusta 2014. godine objavljene na sajtu murmanskog državnog tehničkog univerziteta u Gdinju, na sjeveru Poljske, kada je diplomatska delegacija Ruske Federacije obišla jedrenjak „Sedov“. On je, kako se navodi na zvaničnom sajtu, ovom događaju prisustvovao kao vojno-morski ataše ruske ambasade u Varšavi.

Samo poslije dva mjeseca, u novembru 2014.  godine, Poljska je protjerala zaposlenog u ruskoj ambasadi zbog sumnje da je šipijunirao za Rusiju. Njegovo ime tada nije objavljeno.

Međutim, objavljeno je da je poljski zvaničnik iz Ministarstva odbrane Zbigniew J., sarađivao sa ruskim tajnim službama za šta je i navodno dobio novac, nakon čega je jedan ruski diplomata proglašen za personu non gratu.

Zbigniew J.

Poljski vojni zvaničnik Zbigniew J. je u maju 2016. godine osuđen na šest godina zatvora.

Čovjek pod imenom Eduard Šišmakov od 24. marta 2015. godine ima nalog na mreži facebot.ru  gdje piše da on živi u Sankt Peterburgu.

Prethodno je Sky News objavio da fotografije iz njegova dva pasoša koje navode na zaključak da mu je Eduard Širokov lažni identitet. Naime, u njegovom starijem pasošu u kom piše da radi za rusku ambasadu u Poljskoj njegovo prezime je Šišmakov.

Međutim, u pasošu koji je izvadio u avgustu 2016. godine, dva mjeseca prije izbora u Crnoj Gori, kraj fotografije piše da se on preziva Širokov.

Zbog toga glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić smatra da su sa pokušajem terorizma povezani i ruski državni organi, jer kaže da pasoš sa lažnim identitetom može da se izda samo uz pomoć državnih vlasti.
“Sad imamo dokaz da nacionalističke strukture iz Rusije stoje iza pokušaja puča, ali su umiješane i određene državne strukture na određenom nivou”, rekao je ranije Katnić.
Tekst priredila i prevela redakcija portala CdM-a. Preuzimanje dozvoljeno samo uz navođenje izvora.
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
KDK
Gost
KDK

Opet ne date da se ocijeni nečiji komentar!

Miskec CT
Gost
Miskec CT

Samo da ne ispadne na kraju da se radi o nekom Šišnjar(ovu)

Sekula Drljevic
Gost
Sekula Drljevic

Znate kakp se kaze imamo takve saveznike i u rusiji

Sloboda narodu
Gost
Sloboda narodu

CDM=ANB

brko
Gost
brko

Ajd objavite slike Mila iz vtemena opsade Dubrovnika!!!

Milan
Gost
Milan

Ismijah se…

mila
Gost
mila

Vojvoda i Pipun će za ovo reći da je izmišljeno i namješteno da bi se njima sudilo.

Djuka
Gost
Djuka

Ha,ha,ha, ha

Gmaz
Gost
Gmaz

Tek ce da ti bude smijesno kad vojvodi budes nosio prsutu u spuz ha, ha, ha

FreeMontenegro
Gost
FreeMontenegro

ma nisi u pravu…vojvoda vise voli kolenicu

Send this to a friend