Politika

Konjević: Ako neko misli da će dobiti podršku SDP-a za principe dosadašnje Vlade može samo da sanja

Predsjednik SDP-a Raško Konjević u intervjuu za Hajat kaže da je izvjesno da Vlada danas pada, ali da nije izvjesno da će novi premijer biti Dritan Abazović.

“Abazović je bio u ovoj Vladi koja treba da padne i dio je Vlade zbog koje je blokiran proces evropskih integracija, i dio je ove Vlade koja nije otvorila dijalog oko deblokade pravosudnih institucija i potrebe tropetinske većine u parlamentu, i Abazović nije tražio pad ove Vlade nego se pridružio inicijativi opozicije. Abazović je zajedno sa Krivokapićem sastavio ovu Vladu uz pomoć crkve i upravo se hvalio da je i on prisustvovao sastanku u manastiru Ostrog sa pokojnim mitropolitom Amfilohijem kada je ova Vlada sastavljena”, navodi Konjević.

On podsjeća da je SDP krajem novembra prvi javno saopštio da je potrebno da opozicija podnese zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Vladi, ali i da nijesu uspjeli da obezbijede podršku neke političke grupacije iz parlamentarne većine jer nijesu uspjeli da okončaju pregovore sa njima u vezi sa padom Vlade.

“Ti pregovori su vođeni tokom cijelog decembra, prošireni su na još jedan politički subjekt koji je dio većine i negdje početkom januara kolege iz URE su prihvatile našu argumentaciju da je potrebno da ova Vlada padne i oni su istovremeno javno iznijeli jednu ideju koju su ponudili svim poslanicima o sastavljanju manjinske Vlade. Ta ideja je još dosta nejasna, bez jasnih programskih principa i načela. Ono što možemo da vidimo u medijima dominantno od SNP-a koja bi se mogla naći u ovoj Vladi, je da bi prioriteti ove Vlade mogli da budu isti koje je imala Vlada Zdravka Krivokapića a to je potpisivanje temeljnog ugovora sa SPC, popis, niz nekih stvari…. Da bi se fomirala bilo koja nova Vlada, potrebno je da se prvo sa opozicijom dogovorite o programskim principima, pošto je ova većina definitivno u raspadu. Ti principi moraju da budu drugačiji od ove Vlade Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića.

Jer ukoliko neko misli da će dobiti podršku za programske principe koji podrazumijevaju potpisivanje temeljnog ugovora, sprovođenje popisa u dosta turbulentnim političkim dešavanjima… rekao bih da što se tiče podrške opozicije, bar što se tiče moje partije, može samo da sanja. Jer nama ne pada na pamet da političku borbu koju smo vodili zadnjih godinu i četiri mjeseca, da dajemo bilo kakvu vrstu manjinske podrške nekim političkim subjektima na njihovim političkim principima koji su cijelo vrijeme podržavali rad gospodina Krivokapića. Zašto onda njegova Vlada pada u parlamentu?”, jasan je Konjević.

Vlada, ističe, pada jer je bila nesposbona i imala pogrešne programske principe te jer je imala rezultate koji su loši.

“Ne možemo iz jednog eksperimenta ulaziti u drugi ekeperiment samo da bi neko ko je bio potpredsjednik Vlade sada bio predsjednik. To bi bilo neozbiljno i politički nezrelo”, ističe Konjević.

Kako ističe, jedino rješenje u ovakvoj situaciji su izbori.

“Prije 7-8 dana uz Abazavića, Jokovć predsjednik SNP-a i set ministara Krivokapića bio je u posjeti crkvenim velikodostojnicima u Beogradu. Juče imate saopštenje više epsikopa SPC koji saopštavaju svoje političke stavove. Ali to je očekivano. Tu vladu je izabrala crkva i uticala na njen sastav, ne treba nas čuditi što je brani”, navodi lider SDP-a.

Crna Gora je, dodaje, dovela sebe u takvu vrstu pozicije da političari iz drugih država i jedna vjerska zajednica može da utiče snažno na političke procese u zemlji.

“Nadam se da će padom ove vlade taj uticaj nestati. Ova vlada je formirana u manastiru pod patronatom Amfilohija i to nije tajna. Ukoliko opozicione političke strukture budu domintante u novoj vladi, miješanje bilo koje vjerske zajednice u poltiiku neće biti dozvoljeno”, zaključio je Konjević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mašan Perov
Gost
Mašan Perov

Tako je Raško majstore. Kad-tad ova Država mora doći na pozicije ovoga sadašnjega SDP-a ili je neće biti. Puna su im usta o nekakvom pomirenju. Baš bih volio viđeti platformu za pomirenje, za početak u desetak tačaka. Valjda bi Dritan trebao da je sastavi ako “puca” na funkciju premijera. A tačno bi mogao biti premijer i iz Beograd. Ne mora… Više »

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Tako je Raško!!

rasso
Gost
rasso

Normalno,ti si za principe koji su vazili dok si podrzavao i bio vlast sa DPS-om

OR(ve)lovac
Gost
OR(ve)lovac

Mislio sam Konjeviću da si mudriji.

Pablo
Gost
Pablo

Ti si Raško svakako 2,8% ! Spušti tenzije, da maknemo prvo ove izdajnike, pa ćemo se kasnije dogovarati

Houo
Gost
Houo

A ti si bas principijelan,ajde i to da vidimo

So & Tekila
Gost
So & Tekila

E to sam želio da čujem bar od nekoga.

Rodolfo Alboreto
Gost
Rodolfo Alboreto

Licemjeri,
A o cemu si razgovarao s Dritanom preksinoc u kineskom restoranu?
Sigurno ne o bambusu i slatkoj piletini.

Comment
Gost
Comment

Svaka čast G. dine Konjevicu ,sve jasno i tacno. Ovakva izdaja od strane prethodne vlade i njenih lidera će ostati zapisana u istoriji za nauk buducim generacijama a i šire.

Rakun
Gost
Rakun

Sta ce kome vasa podrska? Imaju podrsku DPS-a! Podrska sa 2 poslanika! 😂😂

Rozaj
Gost
Rozaj

Sve popove koji nemaju CG drzavljanstvo protjerati iz drzave i zabraniti uzlazak u istu 10 god .!!

Darija
Gost
Darija

Bravo gospodine ! Svaki građanin koji ima evropska tj napredna opredjeljenja Vama treba da bude bezrezervna podrška. Svaka Vam čast i poštovanje.

Nikad više 2018
Gost
Nikad više 2018

DPS, SDP, I SD moraju glasati za skraćenje mandata skupštini!!! Ne dozvolite da vas Dritan Porfirijev ponovo prevari, sada pričom o manjinskoj vladi. Na izbore, Crnogorci, svi u jednu kolonu, da pometemo ovo zlo jednom za sva vremena!

Ide vuk
Gost
Ide vuk

Ne trči Raško.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Opekla se Evropa pa konačno progovorila crkvi da se ne miješa u poslove Države !!

Send this to a friend