Politika

Lažnim putnim nalozima pokrivali manjak u skupštinskoj kasi?

Skupština Crne Gore

Skupština Crne Gore podnijela je prije dva dana dopunu krivične prijave zbog falsifikovanih putnih naloga, tražeći da se istraga koju vodi Osnovno državno tužilaštvo proširi na kompletnu 2016. godinu, ne samo na novembar i decembar prošle godine, kada se posumnjalo da neko ispisuje lažne putne naloge i vjerovatno prikriva manjak u skupštinskoj kasi, napravljen ranije, pišu Dnevne novine.

Novo rukovodstvo crnogorskog parlamenta primijetilo je krajem prošle godine da se pojavljuju putni nalozi ispisani na imena bivših poslanika, kao i na imena sadašnjih poslanika, ali koji u vrijeme naznačeno na nalozima nigdje nijesu putovali, pa su 9. januara podnijeli krivičnu prijavu, o čemu su mediji ranije pisali.

Nakon toga, policija je izuzela naloge za posljednja dva mjeseca prošle godine, kao i prateću dokumentaciju.

Daljom provjerom došlo se do još nekih saznanja, pa je prije dva dana uslijedila dopuna prijave u kojoj parlament traži da istraga obuhvati sve putne naloge izdate u prošloj godini.

Istraga bi trebala da pokaže gdje je završio novac od lažnih putnih naloga, ko ga je i kada uzeo.

Prema saznanjima Dnevnih novina, fiktivni nalozi ispisani su na imena Husnije Šabovića, Maide Bešlić, Nikole Gegaja, Radojice Živkovića, Žane Filipović, Snežane Jonice, Srđana Perića, Danka Šarančića, Šefkije Murića, Novice Sta nića, Nevena Gošovića, Mića Orlandića, Obrada Gojkovića, Radosava Nišavića, Rešida Adrovića…

Niko od ovih ljudi nije poslanik u novom sazivu parlamenta. Svi su iz prošlog saziva i nijesu putovali na destinacije na koje ih je neko iz skupštinske administracije, ko zna kada tokom prošle godine, “poslao’.

 Neki se nijesu “vadili” iz aviona

Podaci do kojih su došle DN pokazuju da se nije vodilo računa ni o datumima na nalozima, pa su pojedini bivši poslanici bili, navodno, u isto vrijeme na dva različita, mjesta, a neki se nijesu vadili iz aviona čitav decembar.

Tako je Mićo Orlandić, prema falsifikovanom putnom nalogu, od 20. do 24. decembra bio u Austriji, a od 23. do 26. decembra u Bugarskoj. Šefkija Murić je, sudeći po lažnim nalozima, jedva stizao da se iskrca iz jednog i ukrca u drugi avion. Ovaj bivši poslanik je  krajem novembra bio u Belgiji, zatim, od 6. do 9. decembra u Makedoniji, od 14. do 17. decembra u Hrvatskoj, od 20. do 24. decembra u Austriji i od 28. do 30. decembra u Francuskoj.

Naravno, da nije nigdje putovao u to vrijeme, a zašto se neko poigrao njegovim imenom, priča je za tužilaštvo.

U Skupštini za sada ne žele da komentarišu lažne putne naloge ni štetu koja je pričinjena budžetu parlamenta, koja se sada samo može naslutiti. Čekaju da nadležni organi završe svoj dio posla.

Sumnje nijesu od juče

Sumnje u zloupotrebe napravljene u vrijeme kada je parlamentom rukovodio Ranko Krivokapić, a to nije mali nego period duži od decenije, pokazala je i uzdržanost članova Odbora za ekonomiju, koji je prošle godine u dva navrata odbio da usvoji finansijski izvještaj parlamenta za 2015. godinu, insistirajući na pojašnjenju nekih stavki i preciznim podacima o troškovima.

Interna revizija pokrenuta je bila i krajem maja prošle godine, kada je za predsjednika parlamenta izabran Darko Pajović. I tada je, prema saznanjima DN, otkriveno da neke stvari nijesu sistemski dobro postavljene i da se to može zloupotrijebiti.

Dakle, pitanje je dokle mogu dovesti lažni putni nalozi i ko će sve biti obuhvaćen istragom. Za sada se izviđajne radnje svode na pozive poslanicima čija su imena zloupotrijebljena i koji nigdje nijesu putovali.

Za njih je saznanje da je potrošeno nekoliko hiljada eura na “putovanja” bilo iznenađujuće i vrlo neprijatno. Jer, znaju gdje su bili, sigurno ne tamo gdje im piše na fiktivnim nalozima. O tome svjedoče i pečati u pasošima koje su nosili na uvid policiji.

Gegaj: Nisam bio dalje od Skadra

Jedan sa spiska “putnika” je i bivši poslanik DPS-a  Nikola Gegaj. Prema fiktivnim putnim nalozima, Gegaj je tokom decembra prošle godine putovao u Belgiju, Italiju i Holandiju, i tamo boravio ukupno 12 dana!

U izjavi za DN, Gegaj kaže da u to vrijeme “nije bio dalje od Skadra”.

“Bio sam zatečen pozivom da pođem u policiju i donesem pasoš, kako bi se utvrdilo gdje sam sve putovao. Vrlo sam neprijatno iznenađen činjenicom da je neko u moje ime potpisao nalog i vjerovatno uzeo pare. A to nije mali novac”, kazao je Gegaj.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Hashtag
Gost
Hashtag

Jes jes. Sad će ispasti da niko od njih nije bio dalje od Skadra i Danilovgrada.

mmm
Gost
mmm

Nema tu sta da ispada. Provjere pasose poslanika cija su imena na nalozima i utvrde da li je bio u zemljama koje pisu na nalogu.

Send this to a friend