Politika

NATO dijelio informacije sa crnogorskim istražiteljima

Ambasador Slovenije pri NATO-u Jelko Kacin izjavio je za Pobjedu da nije iznenađen nalazima britanskih medija i obavještajnih službi o ruskom uticaju na pokušaj terorističkih napada u Crnoj Gori. On je dodao da je NATO dijelio informacije sa crnogorskim istražiteljima.

“Logično da članice Alijanse dijele informacije sa crnogorskim institucijama i pomažu da se država uspješno brani od pokušaja destabilizacije izvana, jer je praktično Crna Gora već dugo kao članica NATO”, kazao je Kacin za Pobjedu.

Više britanskih listova i televizija objavilo je dokaze i saznanja o učešću ruske vojne službe GRU u dešavanja u Crnoj Gori kao i lažni pasoš pukovnika Eduarda Šišmakova koji je promijenio identitet uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Kacin kaže da je taj vid saradnje u Alijansi redovni način za preuzimanje međusobne odgovornosti.

“Obavještajne službe redovno operativno sarađuju. Za nas u NATO-u to je preuzimanje međusobne odgovornosti za stabilnost cijelog kontinenta, NATO je dijelio informacije sa crnogorskim istražiteljima”, poručuje slovenački ambasador.

U tom kontekstu, on kaže da je „logično da članice Alijanse dijele informacije sa Crnom Gorom i pomažu joj da se uspješno brani od pokušaja destabilizacije izvana“.

Komentarišući nove dokaze u istrazi o pokušaju terorizma u Crnoj Gori, koji upućuju na značajnu ulogu britanskih i američkih obavještajnih službi u ovom slučaju, slovenački ambasador kaže da članice NATO-a na načelu solidarnosti i odgovornosti dijele informacije sa crnogorskim istražiteljima.

“Crna Gora je de fakto članica NATO-a, iako formalno to još uvijek nije. Pošto će za koji dan uslijediti još jedna ratifikacija Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, ostaju još ratifikacije u samo tri države članice”, kaže Kacin.

Prema saznanjima Pobjede, prva naredna ratifikacija dogodiće se u parlamentu Španije. Nakon toga, preostaje da to isto učine Holandija, SAD i Kanada. Nakon jučerašnje izjave zvanične Rusije koja negira umiješanost u unutrašnja pitanja naše države, iz NATO-a su za TVCG ocijenili da o članstvu Crne Gore u Alijansi trebaju da odlučuju te dvije strane, bez miješanja treće.

“Svaki narod ima ima pravo da odlučuje o svojoj budućnosti i da bira političke i bezbjednosne mjere. NATO je posvećen Zapadnom Balkanu i mi pomažemo zemljama u regionu da sprovedu neophodne reforme za dobrobit svih građana. Na zemljama je da odluče da li žele da budu članice NATO alijanse i mi poštujemo svačiju odluku”,  saopšteno je iz NATO-a.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jana
Gost
Jana

Crna Gora je na korak od clanstva zahvaljujuci vrijednom trudu i radu a tu je prisutna i podrska ostalih clanica. Ovo je organizacija kojoj je cilj zajednicko djelovanje, pa je saradnja svakako logicna.

Boni
Gost
Boni

Svaka clanica se ulaskom obavezala na zajednicku saradnju s ciljem poboljsanja bezbjednosti, pa tako i Crna Gora.

Mila
Gost
Mila

NATO je organizacija koja stiti svoje clanice i pomaze im da poboljsaju svoju odbranu.

MikiMaus
Gost
MikiMaus

Glavni cilj NATO je zastita teritorija njenih clanica, tako da je saradnja na tom polju veoma vazna.

Sara
Gost
Sara

Saradnja unutar clanica NATO-a je od vaznosti za kolektivnu bezbijednost i jacanje iste kako bi se odrzao mir i bezbjednost u svijetu.

Dijana
Gost
Dijana

Na parlamentarnim izborima 16.oktobra pobijedila je zapadna vizija razvoja Crne Gore sto govori da je svijest gradjana o integracijama sazrela i da sami zele da i CG bude dio Alijanse.

Lidija
Gost
Lidija

Svaka drzava je prica za sebe i svaka zna sta je za buducnost nje same i njenog naroda najbolje, a Crna Gora je svoj spoljnopoliticki put odredila jos od obnove nezavisnosti , jer u integracijama Crna Gora vidi svoju budcnost.

Jelica
Gost
Jelica

NATO saradnja izmedju clanica se podrazumjeva, jer NATO sacez cini Evropu jedinstvenom i ako se ukaze na neki problem sve drzave se ukljucuju da pomognu u rjesenju.

Milivoje
Gost
Milivoje

Saradnja sa NATO-om je primarni cilj nase zemlje bio, postizanje stabilnosti sto na ekonomskom, drustvenom, politickom polju sto u dijelu koji se tice privrede zemlje, njene sveobuhvatne dobiti ali i gradjana

Janko
Gost
Janko

Crna Gora iako je nadomak samog clanstva u NATO vec je osjetila blagodeti njihove, jer je NATO obavjestajna sluzba javila za umijesanost trece strane Rusije u unutrasnju politiku .

Duster
Gost
Duster

Obzirom na do sada postignutre uspjehe nista manje ne ocekujem ni u Spaniji.

Simun
Gost
Simun

NATO je izbor Crne Gore, zasto stavljati vec definisane stvari kao upitne?

Skakavac
Gost
Skakavac

Sasvim je ocekivano da ce tok dogadaja biti upravo ovakav nakon onog nemilog dogadjaja u kom se CG na dan izbora nasla

uskockicardak
Gost
uskockicardak

Da li je ovo cuo Marko Milacic? da li je ovo cuo Mandic Andrija?

maldita
Gost
maldita

da li opozicija zna sta znaci NATO?? da li oni hoce da zivimo u miru i da uvijek ima neko da nas stiti, ili da strepimo svaki dan.. MI SMO AMLA DRZAVA, TREBA NAM ZASTITA !

klark
Gost
klark

Nisam znala da su Crnoj gori pruzali podrsku na ovakav nacin.. Medjutim dobro je znati da nas ubuduce nece moci napadati kako im se hoce.

uskockicardak
Gost
uskockicardak

Crnoj Gori*

agata
Gost
agata

Telegraf nije SVET ili Skandal da puni stranice raznim izmisljotinama radi tiraza.. Ne bi pisali lazi o nasoj drzavi , nemaju oni takve namjere.. oni samo iznose cinjenice ! Nije mala stvar kada o vama pisu britanske novine.

evita
Gost
evita

dok je Rusije i ovih sitnih politicara iz fronta koje je moguce platiti, mi ne mozemo reci da smo mirni.. Prvo njih treba sprijeciti da pokusavaju raznim napadima, protestima i nemirima da destabilizuju drzavu.

Send this to a friend