Politika

Otašević: Zamjenik generalnog sekretara koji dolazi iz neke od zemalja članica sa Balkana značio bi čvršće prisustvo NATO u ovoj regiji

Matija Otašević/ Foto: PR Centar

Zbog činjenice da nemamo naše ljude na terenu, ambasadore u UN, NATO-u i određenim zemljama, koji će na pravi način zastupati interese Crne Gore, ali i dobijati neke povratne informacije, koje možda ne stižu na pravi način zvaničnim kanalima, u nekom smislu se odričemo tih benefita, jer informacije putuju sporije ili ne putuju uopšte – kazao je za  “24 sata” menadžer za komunikacije Atlantskog saveza Matija Otašević.

,,Sama činjenica da nemamo ambasadore u NATO-u, UN-u i brojnim drugim zemljama, govori da nam možda nijesu te organizacije prioritet u ovom trenutku kao državi. Nažalost to je jedna od mogućih poruka i bojim se poruka koju naši zapadni partneri dobijaju”, kazao je za TV E Otašević.

U Hrvatskoj, koja je članica NATO-a, sa kojom imamo dosta otvorenih pitanja, i na čije partnerstvo računamo na putu ka EU – mi nemamo ambasadora. Slična situacija i sa BiH iz koje često stižu protestne note, rekao je Otašević.

,,Mislim da se mora sa posebnom pažnjom pristupiti popunjavanju onih ambasadorskih pozicija u zemljama koje nemaju blagonaklon odnos prema euroatlantskom putu Crne i Gore, i koje žele da ga destabilizuju, jer ukoliko u tim zemljama nemamo profesionalne diplotamate, već politička postavljenja, postavlja se pitanje čije će oni interese u budućnosti zastupati, i da li mogu zastupati interese Crne Gore kada dođe do sukoba u stavovima Crne Gore i te zemlje. Ako u prvom redu oni u te stavove ne vjeruju”, naglasio je Otašević.

Najveći izazovi s kojima će se novi generalni sekretar, Mark Rute, susresti su političke prirode, rat u Ukrajini, drugi izazovi koji širom svijeta, rekao je Otašević.

Mediji su prenijeli informaciju da bi bivši predsjednik države Milo Đukanović mogao biti izabran za zamjenika generalnog sekretara NATO-a, koja nije zvanično potvrđena, na kraju će odluku o tome donijeti novi generalni sekretar NATO-a Mark Rut, objasnio je Otašević, i dodao:

,,To bi značilo da je NATO zainteresovan za čvršće prisustvo na Zapadnom Balkanu, i u svakom slučaju mjesto zamjenika generalnog sekretara koji bi došao iz neke od zemalja Zapadnog Balkana, koje su članice NATO-a, pomoglo stabilnosti Zapadnog Balkana”, istakao je Otašević.

Zapadni Balkan je u izvještaju, američkih obavještajnih agencija, prepoznat kao rizično područje, za izbijanje međuetničkih sukoba u skorijoj budućnosti, kaže Otašević i dodaje :

,,Tu su posebno izdvojeni Republika Srpska i Kosovo, zbog desavanja koja su se odigravala u datom trenutku. Izvještaj je prepoznao i da će nacionalistički lideri Zapadnog Balkana pokusati da podstaknu te sukobe i da će najviše profitirati određeni centri moći koji se protive euroatlantskoj integraciji Zapadnog Balkana, među kojima i zvanična Moskva”.

Članstvo u NATO-u je pružilo određenu sigurnost i stabilnost Crnoj Gori, kad govorimo o spoljnim prijetnjama, kaže Otašević.

,,NATO ne može uticati na potencijalne unutrašnje sukobe u Crnoj Gori, i to je ono gdje su nam neophodni zreli i odgovorni politički lideri, a nažalost vidimo da dobar dio njih u ovom trenutku nije dorastao tome, i to je ono što treba da nas zabrine”, zaključio je Otašević.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
Jedan je MILOMNENATO
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jedan je MILO
Gost
Jedan je MILO

8 jula ga predstavljaju!! Spasio je CG sad treba svijetu!!

MNE
Gost
MNE

Doslo vrijeme da on moli Rutea za posao a 30 godina su njega molili da ih ubaci njeđe.A sto ce njemu posa vikao je da je umoran izgleda da je osta bez para pa ga zena cera da nadnicari nemaju ni za ljeb ha ha ha ha

NATO
Gost
NATO

Samo NATO!

Send this to a friend