Politika

Parlament raspravlja o izmjeni Zakona o javnim izvršiteljima

Poslanici crnogorskog parlamenta danas će raspravljati o izmjenama Zakona kojim je predviđeno da javni izvršitelj mora da ima položen pravosudni i ispit za javnog izvršitelja.

Prema dosadašnjoj odredbi, za obavljenje te funkcije bio je potreban jedan od ovih ispita.

Javni izvršitelji, prema predloženom zakonu, moraće da imaju položen pravosudni i ispit za javnog izvršitelja.

Oni koji ne ispunjavaju te uslove moraju to uraditi u roku od godine, jer im u protivnom, odlukom ministra pravde, prestaje izvršiteljska djelatnost.

Novina je da se kao uslov za imenovanje za izvršitelja traži da lice nije razriješeno kao javni izvršitelj, notar, sudija ili državni tužilac.

Na dnevnom redu sjednice parlamenta su predloženi zakoni o advokaturi, izvršenju i obezbjeđenju, obligacionim odnosima, kao i o zaštiti podataka o ličnosti.

Zakonom o advokaturi predloženo je da advokati iz država članica Evropske unije mogu da obavljaju tu djelatnost u Crnoj Gori.

Koncept prava nematerijalne štete i unaprjeđenja odredbi koje se odnose na gradansko-pravni aspekt zaštite prava ličnosti u Crnoj Gori biće regulisan izmjenama Zakona o obligacionim odnosima.

Izmjenama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti predviđeno je da komunalna policija bude nadležna da izvršava pravosnažna rješenja o uklanjanju kamera sa javnih površina.

Poslanici će na sjednici u utorak razmatrati izmjene Zakona o Ombudsmanu i nekoliko godišnjih izvještaja, među kojima i Odbora za bezbjednost i odbranu za prošlu godinu.

Send this to a friend