Politika

Pejović: Integracije garant očuvanja mira regiona

Političke prilike u regionu postavljaju integracijske tokove kao jedini garant očuvanja mira, i potrebna je podrška Evropske unije (EU) Zapadnom Balkanu, poručio je predstavnik Demokratske partije socijalista (DPS) na skupu lidera Partije evropskih socijalista (PES) u Londonu, Aleksandar Andrija Pejović.

PES je, u saradnji s Laburističkom partijom Velike Britanije organizovala u Londonu skup lidera PES-a i konferenciju posvećenu procjeni uticaja koji će na Veliku Britaniju i EU imati izlazak te države iz Unije, kao i drugim aktuelnim međunarodnim pitanjima i izazovima.

Skup je, kako je saopšteno iz DPS-a, okupio brojne zvaničnike evropskih zemalja, predstavnike partija, kao i civilnog sektora uključujući brojne institute uključene u istraživački rad na polju međunarodnih odnosa, a Crnu Goru je predstavljao Pejović, predsjednik Komisije za međunarodne odnose, evropske i evroatlantske integracije GO DPS-a.

Lider laburista Džeremi Korbin naglasio je da je većina pristalica njihove stranke glasala protiv izlaska iz EU, ali da se demokratska volja građana mora poštovati te da su laburisti odlučni da učestvuju u stvaranju vizije budućih odnosa između Britanije i EU.

„Predsjednik PES-a Sergej Stanišev je istakao značaj solidarnosti i podrške sestrinskih partija u očuvanju ljudskih prava, prava radnika, obezbjeđenju rasta i zapošljavanja. Prisutni su saglasni da se u pregovorima između EU i Britanije posebna pažnja treba usmjeriti na razvoj trgovinskih odnosa, radnih odnosa, slobode kretanja, kao i očuvanje životne sredine“, kaže se u saopštenju.

Pejović je informisao prisutne o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, naglašavajući da su integracija u NATO i EU prioritet crnogorske vanjske politike, navodeći da se nada da će u godini u kojoj je puno izazova pred EU, politika proširenja ostati visoko na agendi malteškog i estonskog predsjedništva u kojima su na vlasti upravo partije koje pripadaju PES-u.

„Takođe je ocijenio da aktuelne političke prilike u regionu postavljaju integracijske tokove kao jedini garant očuvanju sigurnosti i mira na našim prostorima te da je potrebno da zemlje EU iskažu jasnu podršku Zapadnom Balkanu“, dodaje se u saopštenju.

Pejović je, komentarišući izazove s kojima se Evropa suočava posljednjih par godina, istakao povezanost finansijske krize, migracijskih tokova i konačno Bregzita i ocijenio da će pregovori koji očekuju Britaniju i EU predstavljati prekretnicu za sve evropske države i nas kao kandidate.

„Na toj liniji iskazao je očekivanje da će politika proširenja ostati priotet i pored izlaska Britanije iz EU“, navode iz DPS-a.

Pejović je razgovarao sa kolegama iz evropskih socijalističkih i demokratskih partija, kao i sa poslanicama Evropskog parlamenta Anelizom Dodz i Tanjom Fajon.

„Na ovim sastancima predsjednik Komisije DPS-a je predstavio političku situaciju u Crnoj Gori, predstojeće aktivnosti na integraciji u NATO i EU, kao i da država ima spremnost i kapacitete da kroz institucije sistema iznađe rješenja za izazove s kojima se trenutno susrijećemo“, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su saglasni da bojkot institucija sistema i izbornih procesa nije ispravan način za pravazilaženje političkih problema i da se, kako je saopšteno, u dijalogu treba naći rješenje za nastavak saradnje u parlamentarnim okvirima.

Send this to a friend