Politika

PEN centar: Odluke formulisane u kabinetu Vučića samo se formalno verifikuju u Skupštini Crne Gore

Skupština Crne Gore
Skupština Crne Gore

Prije svega petnaestak dana upozorili smo na pogubnost novoga političkog kukavičjeg jajeta pripremljenoga u velikosrpskim obavještajnim i političkim kuhinjama s ciljem da se Crna Gora udalji s puta u EU, saopšteno je iz Crnogorskog PEN centra.

“Nažalost, sinoćnjim izglasavanjem tzv. Rezolucije o Jasenovcu u Skupštini Crne Gore obistinile su se naše sumnje i po ko zna koji put potvrdilo da se unaprijed pripremljene odluke formulisane u kabinetu autokrate Aleksandra Vučića samo formalno verifikuju u Skupštini Crne Gore”, ističe se u saopštenju.

Dodaju da o nesagledivim posljedicama te odluke ne samo po dobrosuśedske odnose s Hrvatskom, koja ovaj gest ne može drugačije doživjeti do kao direktnu bezočnu provokaciju, već i po konačno odmrznuti proces pristupanja Crne Gore EU, nesumnjivo će biti više riječi u danima koji slijede.

“Kao jedan od monstruoznih zločina koji čine širi kompleks genocidne nacifašističke kampanje pod imenom Holokaust, genocid u Jasenovcu već gotovo osam decenija proučava se i bezrezervno osuđuje, kako u državi na čijoj se teritoriji u II svjetskom ratu dogodio genocid tako i van nje. Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz 2005. godine uspostavljen je i Međunarodni dan śećanja na žrtve Holokausta koji se obilježava 27. januara”, ističe se u saopštenju.

Napominju da u Crnoj Gori nema niti je ikad bilo ikoga ko osporava ili na bilo koji način relativizuje zločinačku kampanju NDH-a prema Jevrejima, Srbima, Romima, antifašistički orijentisanim Hrvatima, Bošnjacima, Crnogorcima i dr.

“No smisao novousvojene deklaracije nije odavanje počasti žrtvama genocida već najbestijalnija politikantska zloupotreba žrtava s ciljem izazivanja novih incidenata sa suśednom Hrvatskom, u čemu inicijatori te besramne kampanje vide priliku za zaustavljanje Crne Gore na putu ka EU. Crnogorski PEN centar najoštrije osuđuje ponašanje poslanika koji su glasali za taj dokument i tako pristali da za potrebe i interese centara moći u Beogradu i Moskvi učine direktnu štetu državnim i nacionalnim interesima vlastite države. Taj duboko neprijateljski čin prema državi čiju zakonodavnu i izvršnu vlast, na sramotu, reprezentuju, ostaće upamćen kao još jedan u nizu akata direktne razgradnje ustavnih vrijednosti Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju.

Send this to a friend