Politika

Rusija koristi one čiji je cilj destabilizacija Crne Gore

Moskva nastoji da sofisticiranim tehnikama instrumentalizuje političke snage unutar Crne Gore čiji je cilj destabilizacija države, ocijenio je u intervjuu za Pobjedu evropski poslanik Ivan Jakovčić.

Jakovčić, koji je član Alijanse liberala i demokrata za Evropu u Evropskom parlamentu, u razgovoru za Pobjedu navodi da miješanje Rusije u unutrašnja pitanja Crne Gore nije novost, ali je, kako ističe, nedopustivo ponašanje.

Prema ocjeni hrvatskog poslanika u EP, takav angažman Rusije u Crnoj Gori odraz je težnji službene Moskve da utiče na odnose na cijelom području Zapadnog Balkana.

“Postoje krajnje ozbiljne i jasne naznake direktnog uplitanja Rusije u političke odnose u Crnoj Gori, posebno na dan izbora 16. oktobra. Miješanja Rusije u unutrašnja pitanja Crne Gore nisu novost, ali su nedopustiva. Sofisticiranim tehnikama Moskva nastoji da instrumentalizuje političke snage unutar Crne Gore čiji je cilj destabilizacija države. To jednostavno nije dobro za sve građane Crne Gore. Naravno da je takav angažman Rusije u Crnoj Gori odraz težnji službene Moskve da utječe na odnose na cijelom području Zapadnog Balkana”, rekao je on.

Dodaje da će Rusija pokušati da ojača svoj strateški uticaj na jugoistoku Europe.

“To će biti još izraženije u razdoblju koje je pred nama. Toga smo svi svjesni. Stabilnost svih država regije naglašeni je interes EU i NATO. Za očekivati je da će nova američka administracija, uprkos nekim izjavama i upozorenjima, stati iza NATO koji je glavni jamac i zaštitnik sigurnosti u svijetu. SAD će, uvjeren sam, kroz odluku Senata podržati širenje NATO-a na Crnu Goru. Svjestan sam da dio građana Crne Gore nije za NATO, što je potpuno legitimno. Međutim, pitanje je jednostavno: kojem političkom svijetu Crna Gora želi pripadati? Pa valjda je to EU! Dodajem kritičarima da je potpuno jasno da danas i vlast u Srbiji vidi svoju budućnost u EU”, smatra on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
gadafi
Gost
gadafi

e đe iskopate ove stručnjake da mi je znat

taske
Gost
taske

Ovako … Mislim da ce Srbija priznati Kosovo i uci u NATO !!

poaro
Gost
poaro

Ne znam sta su se Rusi okomili na nas. Zasto nas ne puste da sami izaberemo svoj put kojim cemo ici.

jauk
Gost
jauk

Rusija igra ulogu u Crnoj Gori preko fronta, ciji je jedini cilj da destabiliyuje drzavu..

Tara
Gost
Tara

Ne moze Rusija da ucvrsti svoj uticaj na Balkanu kad svaka drzava je krenula svojim putem , a pokusajima koji sad radi preko opozicije u Crnoj Gori nista nece moci postici osim toga sto je pokazala kako polako slabi njen uticaj.

Goca
Gost
Goca

Rusija sad pokusava da svim silima se uplice u unutrasnju politiku Crne Gore jer vidi da je nadomak clanstva u NATO.

Anica
Gost
Anica

Rusija je imala teritorijalne tendencije prema Crnoj Gori , jer je na nju gledala kao svoju potencijalnu vojnu bazu.

Lala
Gost
Lala

Rusija je u proteklom periodu jasno ukazala da se protivi clanstvu Crne Gore u NATO tako da sad je za ocekivati da ce vise da se uplicu.

Kare
Gost
Kare

Uvijek preko nekoga ovog puta nas Rusija hoce svoe interese sreditit

Radmila
Gost
Radmila

Postoje jasne naznake direktnog mijesanja Rusije preko opozicije u Crnoj Gori da preko njih pokusaju svoje interese da sprovedu u djelo.

klark
Gost
klark

Nikad nam Rusi nisu bili braca… niti ce biti ! samo su se sakrivali iza tzv. bratskog plasta, a ustvari htjeli da nas iskoriste da bi ostvarisli svoje sitne interese.

rade
Gost
rade

To je uvijek i radila

hemera
Gost
hemera

Neka nam se Rusija ne mijesa u odnose sa SAD-om.. Dosta su udarali na CG..

Mixi
Gost
Mixi

Clanstvo CG je od velikog znaccaja, sto prepoznaju i clanice ove dvije organizacije.

Regal
Gost
Regal

Crna Gora zeli pripadati NATO i EU.

Bond
Gost
Bond

Rusija zeli jaci uticaj na Zapadnom Balkanu, ali CG ide svojim putem i tome uziva veliku podsku.

Mika
Gost
Mika

SAD je pruzio podrsku CG, ubrzo ce i Senat ratifikovati.

Angelo
Gost
Angelo

Oni koji pokusavaju da destabilizuju ovu zemlju nece u tome uspjeti jer CG ima veliku podrsku clanica EU i NATO.

Mrgud
Gost
Mrgud

Vazda je u ovoj državi bilo tuđih slugu ili zpadnih ili istočnih.Nego ovi Ruski su najjadniji.Kukaju za Rusijom,a ovamo đecu u Njemačku itd.Nešto nisam vidio gužvu pred Ruskom ambasadom za vize.

Send this to a friend