Politika

Rusima opet smeta: Ulazak Crne Gore u NATO veći zaokret od Titovog i Staljinovog raskola ’48.

Ulaskom u NATO Crna Gora će učiniti veliki zaokret, veći nego kad se Tito 1948. razilašao sa Moskvom, kaže za CdM vojno-politički analitičar iz Zagreba  Igor Tabak. On kaže i da, nakon svega što je crnogorska, ali i svjetska javnost, saznala proteklih dana jasno da su strane obavještajne službe bile veoma aktivne u našoj državi u posljednjih nekoliko mjeseci.

Britanski Telegraf je objavio da obavještajne službe Velike Britanije i SAD posjeduju dokaze o umiješanosti Rusije u pokušaj terorističkog napada 16. oktobra, dok je Sky News naveo da je posljednji dio slagalice o povezanosti Rusije i pokušaja terorističkog napada u Crnoj Gori pasoši Eduarda Šišmakova.

O lažnom pasošu Eduarada Šišmakova govorio je i Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić koji je kazao da je novi pasoš, u kom stoji prezime Širokov, mogao da bude izdat samo uz pomoć državnih vlasti Rusije.

Iako je Kremlj zvanično demantovao umješanost u pripremanju državnog udara u Crnoj Gori, sve informacije jasno ukazuju na sukob koji se vodio između  ruskih i zapadnih obavještajnih službi.

Ogroman politički zaokret

Govoreći o ovom sukobu zapadnih i ruskih tajnih službi, vojno-politički analitičar portala „Obris“ iz Zagreba  Igor Tabak, kazao je za CdM da je Crna Gora u posljednjih 15 godina napravila ogroman politički zaokret i da je ovakva reakcija Moskve očekivana.

On smatra da je članstvo naše države u NATO “veća stvar” od raskola Tita i Staljina 1948. godine, kad je Jugoslavija izbačena iz  Komunističkog informacionog biroa. Tada se spor svodio na Staljinovu želju da kontroliše jugoslovensku unutrašnju i spoljnu politiku, dok je Jugoslavija željela da ostane nezavisna i samostalna, a ne sovjetska satelitska država.

„Već otvaranjem pregovora sa NATO-om Crna Gora je temeljno promijenila svoju politiku, a da ne pričam sad kada je protokol o pristupanju ratifikovalo 24 zemlje. Ulaskom u NATO Crna Gora će učiniti veliki zaokret, veći nego kad se Tito 1948. razilašao sa Moskvom. Mora biti jasno da je, nakon intenzivnih veza koje je službena Podgorica imala sa Moskvom, ovo  ogromna promjena i to Rusiji smeta“, rekao je Tabak.

 

NATO odgovorio kao savez

On je istakao da Crna Gora zapadne obavještajne službe više ne trebaju da posmatra  kao strane.

„Relano gledano već  sad za ovo što se dešava  se ne može reći da su djelovanja Rusije protiv Crne Gore. Mislim da NATO na ovo što se desilo u Crnoj Gori gleda kao na djelovanje Rusije protiv čitave Alijanse. Stoga me ne bi čudilo da je NATO odgovorio kao savez“, rekao je Tabak.

On ističe da će ovakvi događaji i „prepucavanja službi“ prestati sa ulaskom Crne Gore u NATO.

„Tek kad se obavi i ovaj formalni dio ratifikacija protokola, Rusija će shvatiti da je na tuđem terenu. Jer sad se još uvijek može reći da sve nije formalno završeno“, smatra Tabak.

Tabak ističe da pritisak na Hrvatsku pred ulazak u NATO nije bio ni izbliza ovakav kakav je u Crnoj Gori.

„Rusija Hrvatsku ni u jednom trenutku nije gledala kao što gleda Srbiju i Crnu Goru, oni su kod nas generalno manje aktivni i diplomatski  i kulturno i politički“, rekao je Tabak.

Rusija više neće dozvoliti da se NATO „tek tako“ širi

Direktor Alfa centra Aleksandar Dedović saglasan je da Rusija ima neku vrstu “posebnog” interesovanja za područje istočne i jugoistočne Evrope, uključujući Crnu Goru i Srbiju.

On smatra da, iako zbog Crne Gore neće doći do nekog većeg globalnog sukoba, Rusija u ovom slučaju želi nešto da dokaže.

Dedović

„Rusi žele da naglase, posebno novoj administraciji u SAD, da u budućnosti neće biti tek tako lakog širenja Alijanse, pogotovo ne na zemlje koje se nalaze u blizini Rusije kao što su Crna Gora i Srbija“, rekao je Dedović za CdM.

On je istakao da ne postoji opasnost da Crna Gora postane nova Ukrajina jer smo već daleko odmakli na putu ka NATO.

„Mi ćemo ući sigurno u NATO pitanje je samo vremena kad, to je formalnost. Ali kad je u pitanju dalje širenje Alijanse, treba očekivati jaku reakciju Rusije“, rekao je Dedović.

Crnogorski protokol o pristupanju Alijansi ratifikovan je u 24 od 28 zemalja. Ostalo je da to urade SAD, Kanada, Holandija i Španija.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Biohazard
Gost
Biohazard

Mislim da smo mi bitni rusiji radi eventualne pomorske baze na jadranu ….. u sve zemlje koje su njima bitne kupe najvecu drzavnu kompaniju i na taj nacin uticu na vlade istih zemalja , evo primjer Srbija kupili su NIS za smijesne pare posto je trebo da prodie juzni tok , od istog ( j. Toka) nista a oni zadrzali… Više »

Sekula Drljevic
Gost
Sekula Drljevic

Crna Gora kroz vijekove nocna mora turskog carstva,danas isto zna sta je najbolje da bi zastitila nacionalni i drzavni identitet.
Nek je srecan ulazak u NATO
Nek je vjecan Crnogorski narod cvih religija

Crv
Gost
Crv

Nije crna gora rusima toliko bitna, koliko srbiji. Iza svega stoji srbija uz debelu rusku pomoć.

Monster haubica
Gost
Monster haubica

Upravo tako i nikako drugačije.

manfred
Gost
manfred

… da sa tvoga puta ne skrenemo!

Hoakin
Gost
Hoakin

Potrebna im je Crna Gora da povežu rutu do Kosova radi transporta droge. Ne mislim da su nam Rusi prijarelji ali NATO je daleeeeko od dobronamjernog…. Vrijeme će pokazati

Biohazard
Gost
Biohazard

Ma daj , cal bi ti i neki DF -ovac reko ne lupaj…. nebuloza

anus cg
Gost
anus cg

jest bicemo pod zastitotom nato-a a njihovi vojnici mogu da rade po cg sta hoce i ne moraju pravno da odgovaraju pa cak i da ubiju koga kolateralna steta

Biohazard
Gost
Biohazard

Jao jos jedna nebuloza , prvo cisto sumnjam da cemo mi vidjet ijednog NATO vojnika u CG sem naseg , jer smo NATO-u bitni samo da nas ne uzmu Rusi pod svoje …. a drugo , isto nebuloza , svak odgovara za krivicno djelo a pogotovo ubistvo samo u ovom slucsju pred vojnim sudom , isto kao i nas vojnik… Više »

Bond
Gost
Bond

Crna Gora je od sticanja nezavisnosti krenula novim putem gradjenja zapadnoevropskih vrijednosti, sto je za svaku pohvalu. A kada je mijesanje Rusije u pitanju ono seze od istorijskih cinjenica kada je u svijetu vladao bipolarizam i to je vise odgovor politici SAD i sirenju NATO.

Maca
Gost
Maca

Ovdje se ne radi o tome da ce zbog clanstva Crne Gore doci do nekog sukoba vecih razmjera vec o tome da Rusi, najprije, zele da na neki nacin daju do znanja SAD da ne zele dalje sirenje NATO.

Jana
Gost
Jana

Jasno je da Rusija ima pretenzija na Balkanu zbog toga se i protivi sirenju NATO-a, kada su u pitanju zemlje koje su u njenoj blizini.

Zuzi
Gost
Zuzi

A ne, Milasu se ne oprasta, prave odluke su uvijek trn u oku neprijateljia, je li tako ‘braco’ Rusi?

Tara
Gost
Tara

Samo cu reci , ne bio ti prijatelj kao Rusija Crnoj Gori !

Goran
Gost
Goran

Uvijek smo znali da se postavimo kako treba jos i tada, a danas kako nema Jugoslavije za nas je veci uspjeh sto gledamo svoja posla i sto se ne obaziremo na provokacije sa Istoka.

groznica
Gost
groznica

Mi ćemo ući sigurno u NATO pitanje je samo vremena kad, to je formalnost.

Gabi
Gost
Gabi

Zavadi pa vladaj, je li vam to OPET politika rusi velji?

chanel
Gost
chanel

Rusi žele da naglase, posebno novoj administraciji u SAD, da u budućnosti neće biti tek tako lakog širenja Alijanse, pogotovo ne na zemlje koje se nalaze u blizini Rusije kao što su Crna Gora i Srbija… mada mislim da im je uzalud trud, jer niko ne zeli da nazaduje.

Amstrong
Gost
Amstrong

Kako se vrijeme mijenja, nas glas se sad do Rusije cuje jos i dalje, a gdje kada nasi interesi bejahu pokolebani Rusija bjese?

Jagoda
Gost
Jagoda

Istorija nas je naucila koliko nam Rusija zeli dobro, jer da je neka drzava druga u pitanju ne bi se oni ovoliko bunili, ali ovako njima je Crna Gpra trn u oko sto zbog istorije tako i zbog izlaza na more.

koko
Gost
koko

Rusija ce ubrzo shvatiti da je na tudjem terenu…. jer krajem maja smo uveliko u savezu.

Milivoje
Gost
Milivoje

Ja to posmatram ovako: Crna Gora je zemlja mogucnosti, perspektivna zemlja kojoj je podrska u tom usponu kome tezi i te kako potrebna. Istorijski posmatrano, Rusija je bila ta koja je vise puta zalupila vrata onda kada se od nje podrska ocekivala. Izostala podrska jednom, jos jednom, vise sansi ni ta vlika sila dobiti nece. NATO je nova destinacija ka… Više »

Hella
Gost
Hella

Rusija ocito jos nije oprostila Titov zaokret u politici , pa sad misle da posto nema Tita da ce sa Crnoj Gorom moci kako oni hoce.

umjetnicka dusa
Gost
umjetnicka dusa

Relano gledano već sad za ovo što se dešava se ne može reći da su djelovanja Rusije protiv Crne Gore. Mislim da NATO na ovo što se desilo u Crnoj Gori gleda kao na djelovanje Rusije protiv čitave Alijanse.

japrak
Gost
japrak

Vise nam je NATO ocigledno pomogao nego nasa ”braca” Rusi.. e, ne vidjeli se !

Sara
Gost
Sara

Jos u ono vrijeme Jugostavija je rekla cuveno NE Staljinu , a ne danas da Crna Gora sama svoj put ne gradi !

krstinja
Gost
krstinja

Znao je Tito Ruse odlicno ! da njega bar postuju i njegovo ime cijene kao npr. Kinezi sto to cine, ne bi radili ovo sto rade sada! Nego drzite se vi Putinovog kaputa ii cutite !

krinka
Gost
krinka

Rusi ocigledno zele da igraju na domacem i na tudjem terenu, a da na oba uvijek odnesu pobjedu.. ja to tako vidim.. Da li oni stvarno toliko ”vole” ,Crnogorce, da li im se toliko ” svidjaju” Crnogorci ili je vec nesto drugo u pitanju! odlijepite se !

agata
Gost
agata

Rusija je nama u blizini? Rusija? Rusija nece nikad moci da upravlja Crnom Gorom.. mozda to moze da radi sa Srbijom ili nekom drugom drzavom, nevezano ..ali sama nama NE ! DOVIJEKA SMO BILI I BICEMO SLOBODARSKI NAROD!

Gogo
Gost
Gogo

kakve veze ima ovaj hrvat sa crnom goromi natom

zorka
Gost
zorka

Rijetko me sta navede da postavim komentar na bilo kom portalu.. ali sad moram, jer se vise Rusija i njena tzv.bratska ljubav svima na glavu popela.. Daj batalite vise da posmatrate CRNU GORU kao vasu prciju sa kojom mozete da upravljate.. Posmatrajte je kao SAMOSTALNU,SUVERENU,NEZAVISNU DRZAVU KOJA IMA PRAVO DA SE VODI ISKLJUCIVO SVOJIM INTERESIMA!!!!

Mrgud
Gost
Mrgud

Ali nema TITA.

Send this to a friend