Politika

Ruski tajkun finansirao vrh DF-a

Malofejev

Potpredsjednik Nove srpske demokratije Strahinja Bulajić  prisustvovao je 10-11. septembra 2014. godine međunarodnom skupu u Moskvi, posvećenom „tradicionalnim porodičnim vrijednostima“, čiji je domaćin bio ruski milijarder Konstantin Malofejev objavljeno je u istraživanju britanskog istraživačkog centra Belinket (Bellingcat) i ruskog magazina The Insider, prenosi Pobjeda.

Pobjeda je kontaktirala Bulajića da prokomentariše ove navode i on je rekao „da se sjeća skupa“, ali da „Malofejev nije bio domaćin i da ga nikad u životu nije vidio“.

Malofejev je tajkun blizak predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, za kojeg je šira javnost u Crnoj Gori prvi put čula u aprilu 2015. godine kada je finansirao i organizovao donošenje ,,blagodetnog ognja“ ispred Cetinj skog manastira.

U dijelu istraživa nja, čiji je autor Hristo Grozev, a koji se odnosi na veze ruskog tajkuna Malofejeva sa Crnom Gorom, ističe se da je Bulajić nekoliko mjeseci nakon skupa u Moskvi postao član Predsjedništva Demokratskog fronta.

On je tokom 2015. i 2016. godine zagovarao i organizovao proteste protiv „NATO mafije“ i pozivao Đukanovića da podnese ostavku dodaje se u istraživanju.

TV Carigrad

O povezanosti Demokratskog fronta i Malofejeva posebno svjedoči gostovanje lidera DF-a Andrije Mandića i Milana Kneževića u udarnom terminu na TV Carigrad, čiji je vlasnik ruski tajkun.

Lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, trenutno ključni osumnjičeni za navodni puč u Crnoj Gori, gostovali su 2016. godine u udarnom terminu na Malofejevoj TV Carigrad navodi se u istraživanju. Grozev podsjeća da je Mandić u intervjuu iz februara 2016. godine za TV Carigrad predvidio stalne ulične proteste i nasilne sukobe ukoliko ne bude organizovan referendum o NATO-u.

Tokom ovog razgovora, Mandić je, kako se ističe, rekao da mu je predsjednik državne Dume Rusije Sergej Nariškin na sastanku obećao da proruske snage u Crnoj Gori „mogu da računaju na rusku podršku“.

Blagoslov Amfilohija

Grozev primjećuje da su aktivnosti Konstantina Malofejeva unutar Crne Gore bile ograničene zbog odluke crnogorskih vlasti da se pridruže sankcijama Evropske unije, što je rezultiralo zabranom putovanja.

Ruski tajkun Malofejev se nalazi na listi ruskih državljana kojima je EU uvela sankcije zamrzavanja imovine i zabrane putovanja u zemlje EU, zbog, kako su ranije mediji objavili, pružanja podrške proruskim separatistima na istoku Ukrajine.

Odluku Savjeta Evropske unije o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera prema Malofejevu od 17. marta 2014. godine podržala je Vlada Crne Gore i produžavala svakih šest mjeseci.

Uprkos tome, tokom proslave pravoslavnog Vaskrsa u aprilu 2015. godine, on je finansirao donošenje „blagodetnog ognja“ u Crnu Goru, zbog čega je dobio blagoslov od mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Ako je Malofejev zgriješio (u Ukrajini), onda ga je ovaj oganj spasio izjavio je mitropolit Amfilohije u to vrijeme, podsjećaju u istraživanju.

Mandić u Jerusalimu

Malofejev je, kako se ističe,2016. godine ponovo podržao povorku „blagodetnog ognja“, a ovaj put je takođe finansirao put u Jerusalim, „nikom drugom nego Andriji Mandiću iz DF-a“. Malofejev, koji se zalaže za ponovno uspostavljanje ruske imperije, je čak pokazao interesovanje za kupovinu medija u Crnoj Gori, preko kojeg je, vjerovatno, želio da proširi ruski uticaj i propagira politiku Moskve.

Nakon što je blagosiljao Malofejeva, mitropolit Amfilohije je pregovarao sa njim da mu proda TV stanicu u Crnoj Gori dodaje se u istraživanju. Mediji su ranije pisali da je riječ o Televiziji Novi iz Herceg Novog. Crnogorski mitropolit je, kako ocjenjuju, jedan od najglasnijih protivnika NATO-a, koji je u više navrata pozivao na ukidanje sankcija Rusiji.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
rusi nagrdise
Gost
rusi nagrdise

stvarno ova rusija nagrdjuje, ali najvise preko medija.
u realnosti uskoro stizu americki crni vojnici, nato baza, a tome je prethodilo jedno dobro bombardovanje 99 te i razbijanje socijalisticke drzave.

e pa ti rusi stvarno…

Botunka
Gost
Botunka

I ja kad sam prnula do po noga ne moram na depilaciju ic

Bot
Gost
Bot

Sto se nesto gadno podriguje od ovija sendvica jutros ! ??

Mrgud
Gost
Mrgud

Da nije od bureka?

Risto Ćirov
Gost
Risto Ćirov

@Bot
kaliđeri mi se opučiše da vam zgotove BOTOJAVLJENSKI pasulj, a ti iješ sendviče!!!
Od BOTOJAVLENSKOG pasulja se BOTUJE na mlazni pogon.
Zvonim na BOTOJAVLJANJE

M.Đ.
Gost
M.Đ.

G. Risto nije Crnogorski mitropolit, tj. moze se on nazvati kako hoce on to nije ali moze biti Srpski mitropolit tu nema dileme.

Malik
Gost
Malik

E ova Rusija je stvarno iskompleksirana država

Send this to a friend