Politika

Senat SAD na korak do ratifikacije članstva CG u NATO

Crna Gora je preskočila važnu prepreku na putu do punopravnog članstva u NATO. Američki senat podržao je večeras proceduralnu mjeru kojom je ograničena rasprava i omogućeno da se senatori izjasne o Protokolu o prijemu Crne Gore u NATO, prenosi Glas Amerike.

Za ograničenje rasprave glasalo je 97 senatora, a protiv su bili senator iz Kentakija, Rend Pol, i njegov stranacki kolega iz Jute, Majk Li.

Nije glasao senator Džoni Ajsakson iz Džordžije.

Senatorima je na raspolaganju 30 sati za raspravu o rezoluciji kojom se daje zeleno svijetlo članstvu Crne Gore. To znači da bi završno glasanje moglo da bude održano već u srijedu. Za usvajanje rezolucije potrebna je dvotrećinska većina u Senatu.

Lider republikanske većine senator iz Kentakija Mič Mekonel rekao je na početku sjednice da bi pozitivno glasanje o protokolu za Crnu Goru dalo znak ostalim zemljama koje žele da se pridruže Alijansi da put do članstva, iako težak, nije uzaludan.

Mekonel je naglasio da se Sjedinjene Države i evropski saveznici suočavaju sa brojnim prijetnjama i da je NATO i dalje izuzetno dragocjen savez. Takođe je naveo da Sjedinjene Države traže od svojih saveznika da ispune svoje obaveze i izdvoje dva odsto bruto društvenog proizvoda za odbranu da bi Alijansa mogla da poboljša svoje kapacitete.

“Zato i mi moramo da ispunimo svoje obaveze, uključujući i glasanje u Senatu za Protokol o pristupanju Crne Gore”, istakao je republikanski lider.

Takođe je dodao da ruski predsjednik Vladimir Putin na sve načine pokušava da zastraši zemlje koje žele da postanu članice Alijanse i da proširi uticaj Rusije.

Ratifikacija Protokola po ubrzanoj proceduri, uprkos ubjedljivoj podršci senatora iz obje stranke, više puta je blokirana zbog primjedbi republikanskih senatora Renda Pola i Majka Lija. Pol se protivi daljem širenju Alijanse, dok Li insistira na tome da se senatori pojedinačno izjašnjavaju o tom pitanju.

Za okončanje procedure ratifikacije protokola u Sjedinjenim Državama potreban je i potpis predsjednika Donalda Trampa.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ernest Hemingve
Gost
Ernest Hemingve

„Pametan čovek je prisiljen napiti se, ne bi li izdržao društvo idiota!”

poaro
Gost
poaro

Samo dvojica protiv clanstva ?? i Amerika ima izdajnike, nismo jedini…

Gustav Le Bon
Gost
Gustav Le Bon

„Lakoća kojom određena mišljenja postaju opšta, proizlazi iz nesposobnosti većine ljudi da stvore vlastito mišljenje zasnovano na vlastitom razmišljanju.”

poaro
Gost
poaro

Senat ce ratifikovati Protokol i Tramp ce staviti svoj potpis na tu odluku , iako su se domaci izdajnici nadaju u suprotno…

Mevlana Dželal
Gost
Mevlana Dželal

„Nije čudno kada ovca beži od vuka, ali je čudno kada se ta ovca zaljubi u vuka. ”

najti
Gost
najti

Nikad nisam ni sumnjala u nasu drzavu da ce uspjeti da ispuni sve obaveze i zadatke koji su joj stajali na putu ka clanstvu..

lola
Gost
lola

Nije mala stvar biti clanica NATO-a, a moze Mandic,Medojevic i ekipa da prica sta hoce…

maldita
Gost
maldita

Crnogorci neka nam je srecno clanstvo.. Blizimo se clanstvu u najjacem timu./

Milla
Gost
Milla

Putinovci nijesi glasali , Pol i Lij, e ti glasovi su zapravo olicenje Putinove “snage”.

Ilina
Gost
Ilina

Nocas opozicija u CG smislja izgovore Putinu za totalni neuspjeh koji su dozivjeli i time jos jednom osjetili da ne mogu nikad pobijediti drzavu CG !

Tijana
Gost
Tijana

Jedva cekam kad nam sa Zapada stigne zeleno svijetlo koje ce potvrditi ratifikaciju i staviti tacku na sve opozicione opaske koje su se cule proteklih mejseci.

Unna
Gost
Unna

Sinoc je glasalo 97 senatora to je samo jasan pokaazatelj koliko Amerika ozbiljno zeli da CG bude sljedeca clanica NATO-a.

Lara
Gost
Lara

Bitno je da zapoceta ratifikacija sinoc u americkom senatu i onda ce se ubro i privesti kraju ista.

Chivas
Gost
Chivas

Vrijeme je bilo više da se krene i sa ovom raspravom. Ne sumnjam da će odgovor ici u našu korist!

Bond
Gost
Bond

Bitno je da nema prepreka ratifikaciji protokola, kada je podrška u pitanju imamo i više nego što je potrebno. Nek nam je sa srećom!

Jana
Gost
Jana

Ajde da srećom da se završi i ova ratifikacija. Crna Gora je na korak od članstva

Maca
Gost
Maca

Srijeda ili četvrtak, svejedno je. Bitno je da ce Crna Gora brzo u NATO.

Regal
Gost
Regal

Konačno! Očekujem pozitivan ishod.

Seka
Gost
Seka

Crna Gora u drustvu najjacih drzava svijeta. Krak suludim snovima nekih o nestajanju Crne Gore ili njenom utapanju u Srbiju kako to polovina predsjednickih kandidata u kampanji tvrde. Mi imamo buducnost. Srecno Crna Goro.

Send this to a friend