Politika

Vojinović: Zagrebe, oprosti!

Vladimir Vojinović (Foto: Luka Ratković)
Vladimir Vojinović (Foto: Luka Ratković)

Piše, Vladimir Vojinović – profesor na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost

…dok su padale granate po Dubrovniku, 1991, dva su crnogorska pjesnika – jedan koji je u Hrvatskoj pronašao spas, drugi koji je u Titogradu strijepio za Gospara – napisala i objavila pjesme „Noć sa Dubrovnikom“ i „Dubrovniče, oprosti!“

Vitomir Vito Nikolić je te godine ostao bez posla i gole egzistencije, Brković je bio prinuđen da glavu sačuva u Hrvatskoj. Oni su simboli antiratnog pokreta devedesetih godina prošloga vijeka i otpora ratnoj histeriji i vojno-obavještajnoj strukturi Slobodana Miloševića, koja je kao anakonda bezuspješno davila Crnu Goru maltene sve do referenduma o crnogorskoj nezavisnosti u maju 2006. godine.

Od Đukanovićeva izvinjenja Republici Hrvatskoj do pojave novih političkih vjetrova u Crnoj Gori odnosi dviju zemalja išli su uzlaznom linijom – naročito je bila plodna saradnja na poljima kulture i nauke. Ponešeni sopstvenim iskustvima u borbi za očuvanje vlastita identiteta, hrvatski naučnici i kulturni poslenici sve vrijeme pružali su nesebičnu podršku montenegristima. Zašto to kriti, zahvaljujući i hrvatskim naučnicima, crnogorski jezik danas je jezik s međunarodnim kodom, a pod krovovima hrvatskih naučnih institucija stasala je cijela jedna generacija montenegrista, kojoj je u vlastitoj zemlji bilo onemogućeno da se profesionalno uzdižu. Danas je to čvrsta spona dvije kulture koju ne mogu pokidati ni tenkovske guśenice, a kamoli politički projektovane rezolucije.

No, nakon smjene vlasti 30. avgusta 2020, postalo je jasno, a na to smo upozoravali, da će nove političke „elite“ u Crnoj Gori pokušati da pokvare novouspostavljene odnose s bratskim hrvatskim narodom, što im, evo, nažalost, polazi za rukom.

Zato je trenutak da poručimo novim generacijama hrvatskih političara, da pri donošenju odluka o eventualnom sprječavanju Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji, konsultuju umirovljene kolege koji bi im, sasvim izvjesno, mogle objasniti zašto se ne bi smjelo naśesti na provokacije Vučićevih marioneta, koje su trenutno instalirane na nekim od najznačajnijih državnih funkcija u Crnoj Gori. Naime, nama u Crnoj Gori je jasno da je Rezolucija o Jasenovcu politička trgovina koja ima dva cilja. Prvi cilj je – izazvati gnijev Crnoj Gori najbližih evropskih komšija, kojima još nijesu zaliječene rane od domovinskoga rata. A drugi cilj je – isprovocirati Republiku Hrvatsku u toj mjeri da ona ne dozvoli Crnoj Gori da iskoristi istorijsku šansu i postane dio EU.

I što ako Hrvatska ne blokira Crnu Goru?

Vrlo jednostavno – za tri-četiri godine nestaće granice s Debeloga Brijega, a biće postavljena na śevernoj granici Crne Gore, na Brodarevu i Jabuci. Tada će oni koji su naručili raspravu o Rezoluciji o Jasenovcu morati da našem zajedničkom, evropskom prostoru pristupaju kroz rampe namijenjene za putnike koji nijesu državljani EU. To će biti pobjeda diplomatije cijela Zapada, kome većina crnogorskih građana teži.

Možemo li skupa biti mudriji od Vučićevih mentora iz Moskve? Možemo li zajedničkim snagama izbjeći to da na Balkanu dozvolimo još jedan „ukrajinski scenarij“?

Neovisno od daljih reakcija hrvatske politike, dužni smo da ukažemo da se večeras svaki montenegrista, i svaki dobronamjerni Crnogorac i Crnogorka, ośećaju jednako posramljeno kao oni naši najstariji koji su nemoćno gledali granatiranje Dubrovnika, pohare Konavala i torpediranja Splita. Zato večeras, jednoj naciji koja dostojanstveno njeguje kulturu śećanja na tamne epizode naše zajedničke prošlosti, upućujemo riječi izvinjenja:

Zagrebe, oprosti!

67

avatar
1000
45
22
0
 
57
jedan odMNE083ajdeeeLukaNikola
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
MNE083
Gost
MNE083

Bravo g. Vojinovicu!

ajdeee
Gost
ajdeee

Hrvatska je uvijek bila prijatelj 🇲🇪, ali Srbija nikad kroz istoriju zbog aspiracija na crnogorske teritorije, a prije svega more.

Luka
Gost
Luka

Juče smo viđeli onoga velikosrbina u skupštini koji kaže da su mu preci bili partizani,a ne smije da kaže jesu li Mladić i Karadžić zločinci.Evo ja pitam velikosrbe sa ovoga portala,jesu li zločinci?Samo onaj ko okaje svoje grijehe ima moralno pravo da osuđuje drugoga.

Vjekoslav
Gost
Vjekoslav

Braco Hrvati oprostite! Suzu pustam crnogorsku najtezu!

Srpska Sparta
Gost
Srpska Sparta

Ajd sad izbacite svoje frustracije kroz milion kolumni i bicete dobro. Mi svakako nastavljamo po svom

Nikola
Gost
Nikola

Trag ćete sami sebi zatrijeti!

Luka
Gost
Luka

Nećete ,budite sigurni.

Hurem
Gost
Hurem

Oproste braco Hrvati,ovi su opetisani i cipovani ka stoka sa spc čipovima.Vecina Crnogoraca vas uvažavaju i poštuju ali smo trenutno u totalnom mrsku sa cetnickim vlastodršcima i poltronima AV

Tajfun
Gost
Tajfun

Svetosavska sekta je predhodnica svakog zla na Balkanu.

gile
Gost
gile

pozdrav za postovanog profesora…svaka ti je na mjestu!

Mladen
Gost
Mladen

Idi u Hrvatsku ako ti ne odgovara Crna Goran

VEZUV
Gost
VEZUV

BRAVO gospodine Vladimire Vojinovicu!

Perjanik
Gost
Perjanik

Velikosrpske partije uz pomoć populista iz PESa opet nastavljaju agresorsku politiku devedesetih prema državi koja nam je vazda bila naklonjena. Nadam se da će nam HR oprostiti jer ovi zbilja ne znaju što rade.

mer
Gost
mer

zasto Vucic nije trazio usvajanje rezolucije???-ovo je namjerno ucinjeno dabi zaustavili ulazak Crne Gore u EU i sada ce Hrvaska da udari veto a Vucic ce dase smije aovi maloumni mozgovi ce i dalje dabudu samo sluge Beogradske

MNE083
Gost
MNE083

Svaka vam cast g. Vojinovicu! Imaju pravo komsije I da nam stopiraju put u EU kad smo dozvolili da nam klerofasisti vladaju!

Bing
Gost
Bing

Nema ta rezolacija veze s Hrvatima i Hrvatskom. Hrvati su sa NDH i holokaustom davno rascistili. Uostalom spomenik u Jasenovcu je obnovljen, odrzava se drzavnim novcem iz budzeta Republike Hrvatske. Jedino sto je meni sporno je da se CG parlament bavi time kod svih drugih vaznijih prioriteta koje imaju. To je porazno, prije svega za ljude u Crnoj Gori. Drugo… Više »

Ipak je tako
Gost
Ipak je tako

Ne znam čemu se isčuđavamo.Devedesetih je bilo isto.Znači narod oće tako.Tu smo đe smo.Nažslost

Katarina
Gost
Katarina

Ma koji narod,neznaveni narod kojemu ispiraju mozak.Narod koji vecinom nikada nije izasao iz Crne Gore a mnogi ni do Srbije koju onako iracionalno vole.

Peter Šmajhel
Gost
Peter Šmajhel

Sve je to lijepo o 1991. A 1941? To je tema rezolucijw. Zakasnjela, ali bolje ikad nego nikad. Nevina djeco iz logora, oprostite!

Luka
Gost
Luka

To su svi oplakali 1000 puta,a najpotrebnije stihove o stradanju Srba u NDH napisali su jedan Hrvat i jedan Bošnjak,Ivan Goran Kovačić i Skender KulenovićOva rezolucija je politikantska priča,a Hrvatska je kolatetalna šteta.

Seka
Gost
Seka

Hrvatska treba da zna da su crnogorci srcem i dusom uz nju i da je dozivljavaju kao prijateljsku drzavu i narod. Molimo se da razumiju da postoje oni kojima to smeta koji su dirigovani iz drugih centara kako bi nagrdili nasu drzavu. Necemo im dozvoliti da nas posvadjaju kao devedesetih godina ali moramo razumjeti i hrvate kojima su takvi rusili… Više »

Daso
Gost
Daso

Sve znamo. Pozz iz Zagreba

Velja Gora
Gost
Velja Gora

Mrcio se.
E moj”profesore”…

Tajfun
Gost
Tajfun

Iza svega ovog stiji “SVETOSAVSKA SEKTA”!

Brale
Gost
Brale

A što je najgore oni ne znaju da je Savi otac bio Hrvat

roki
Gost
roki

Bravo ! Siguran sam da se stide mnogo koji su glasali PES i koji su prevareni da glasaju za Evropu a veze sa Evropom nemaju.

Toto
Gost
Toto

Rezolucija nije usmjerena protiv Zagreba već protiv poglavnika.

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Bravo! No, neznanija to ne razumije!

Luka
Gost
Luka

Pranje PES-a i DF pred velikosrpskom glasačima. Jugoslovenski sudovi i sud u Nirnbergu davno presudili ustaškom režimu,a hrvatske vlasti svake godine odaju poštu stradalima.

jedan od
Gost
jedan od

rezolucija je usmjerena protiv Crne Gore od strane izdajnika.

Eee
Gost
Eee

Braco hrvati ovo nisu Crnogorci glasali no četnici domaći izdajnici,a znate vi to dobro…

Vox
Gost
Vox

Bravo tako je!!

rajka
Gost
rajka

Piše li se “neovisno” ili “ nezavisno”?

Humanumest
Gost
Humanumest

Za vas koji ste ovisni o heroinu “srbstva” – “neovisno, Za nas Crnogorce “nezavisno”

Rhshe
Gost
Rhshe

Rajka a Njegos pisao tisucu … zamisli u kakvom neznanju zivite ti i ostali istomisljenici…. procitajte nesto ne slusajte sto vam popovi kazu

rajka
Gost
rajka

😂😂😂😂😂to se ti izvinjavajnu svoje ime

Anonimno
Gost
Anonimno

Neznalice ne umiju ni da se izvinu kad su skrivile sramotu i izdaju dobra rajka

Krsto Zrnov
Gost
Krsto Zrnov

E zato me može vise doc na vlast CrnoGorska opcija jer od Srba pravite neprijatelje a moramo prihvatit da su oni većina brzo će rezultati popisa pa ćeš VLADO vidjet koliko ih ima i koji se jezik govori najviše! A koje kriv za to zna se!

Sinagoga
Gost
Sinagoga

Jes, zato se kriju rezultati. Srpska opcija je pogubno pala na 20% , a samo 30% stanovnistva govori srpski jezik.

Nindza
Gost
Nindza

Ne mlati, da su na popisu vecina to bi preskakali jedno drugog da iznesu vijest da ih je više,
Zasto mislis da se ovoliko oduzilo brojanje ?

MNE083
Gost
MNE083

Nepismeni botu!

Soko tica
Gost
Soko tica

Vazda je bilo izdajnika i ulizica . Tako je bilo i 1941 na Cetinju .

Mladen
Gost
Mladen

Aj u Hrvatsku momče. Ne brukaj ovu zemlju ponositu.

MNE083
Gost
MNE083

brukas je ti a ne on!

Nikola
Gost
Nikola

Gledaj gdje ćeš ti da utekneš, pitaj ove tvoje saborce!

Sandra🇲🇪
Gost
Sandra🇲🇪

Bravo,svaka čast.

Vojvodina
Gost
Vojvodina

Bravo,svaka na mjestu!

milica
Gost
milica

Možemo li sve ove jasne i prave poruke izraziti i na jednom otvorenom građanskom protestu? Dužni smo to kao slobodni građani ovoj zemlji i svom susjedu.
Gdje ste apatična opozicijo da organizujete ovakav jedan mirni, dostojanstveni, građanski skup? Pored ovoga, ima još hiljadu razloga za tako nešto. Trpimo poniženja od najprimitivnije politike koja je ikada zadesila Crni Goru.

Mjere
Gost
Mjere

Mozete, svih vas 50.

Luka
Gost
Luka

Viđeli smo vas na protestu protiv rezolucije o Srebrenici ,svih 500.

Arhitekta
Gost
Arhitekta

Lijepo !!!

Nikola
Gost
Nikola

Evropa nije umjela da realno sagleda političko stanje u CG i idi ko su nove partije koje se prestavlja hu pro evropske, dali su vjetar u leđa njima i ovo se desilo
Bilo je grešaka u DPS ali kod pojedinaca koji su trebali odgovarati i biti isključeni iz partije a to je Milovan najviša greška

Ћира.
Gost
Ћира.

Zalud truda , mnogo vas malo ima. Borova nemož ni do 200 doćerat

🇲🇪 titograđanin 🇲🇪
Gost
🇲🇪 titograđanin 🇲🇪

Bravo! Potpisujem svaku vašu riječ. Oprostite komšije i braćo Hrvati.

mne
Gost
mne

zagrebe oposti. e ovo je sramno da ne moze nize od ovoga. jasenovac druze. jasenovac.kuku

kakav blam
Gost
kakav blam

nije u pitanju Jasenovac kao stratište, no politička igra Srba preko leđa Crne Gore, neznalice!

Nikac
Gost
Nikac

Braco nemojte zaboraviti Dritana Abazovice,on je CG doveo do ovakvog posrnuca.

Splićanin
Gost
Splićanin

Lip tekst. Držite se Crnogorci!

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Za šta da se drže?

Ide vuk
Gost
Ide vuk

Svaka čast! Bravo.

marko
Gost
marko

Eto , taman tako …DA JE VJEČNA !!

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Zagrebe,ne oprosti.

Ertugrul beg
Gost
Ertugrul beg

Sa kolumnama se ne brani država

Lscg
Gost
Lscg

Sa Lovcina vila ….

Drac
Gost
Drac

Bravo Vlado, Svaka cast. Hvala ti.

BeLveder
Gost
BeLveder

Sve što sam imao reći o ovom sramnom činu Mandića, Spajića, Bečića i Kneževića, napisano je u ovom Vojinovićevom tekstu.

BNNK
Gost
BNNK

Bravo! Svaka vam cast!

Send this to a friend