Politika

Za povećanu tenziju na Balkanu krivi nacionalisti

Snažnije prisustvo Evropske unije na Zapadnom Balkanu i nesporna evropska perspektiva za države ovog regiona ključne su za očuvanje mira i stabilnosti, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i predsjednika Mađarske Janoša Adera u Budimpešti, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Crne Gore.

“Na sastanku, održanom tokom zvanične posjete premijera Markovića Mađarskoj, konstatovano je pogoršanje situacije i povećane tenzija na Balkanu zbog jačanja nacionalističkih političkih snaga koje žele da ugroze evropsku perspektivu regiona. Najbolji odgovor na to je, prema ocjeni predsjednika Vlade Crne Gore, aktivna politika proširenja i od strane EU i NATO-a i promovisanje dijaloga kako bi države regiona prepoznale svoj interes u integracionim procesima. Takođe je istaknuto da moraju biti dostupniji evropski fondovi kojima bi se ojačala ekonomija država regiona i valorizovali resursi”, navodi se u saopštenju.

Informišući o napretku u evropskim integracijama, kroz 26 otvorenih poglavlja i spremnost na otvaranje novih ali i zatvaranje pojedinih poglavlja, premijer je, kako se navodi, kazao da trenutni problemi sa kojima sa Unija suočava neće obeshrabriti Crnu Goru, već da je ona odlučna u ispunjavanju obaveza iz evropske agende. Evropska unija je, kako je ocijenio, najbolji okvir za našu državu i njene interese.

“Konstatujući da je proces ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u u završnoj fazi, premijer je izrazio očekivanje da se cio proces okonča do maja kako bi Crna Gora učestvovala na Samitu Alijanse kao punopravna članica”, dodaje se u saopštenju.

Ader je, kako se navodi, iskazao punu podršku Crnoj Gori i njenim naporima da se integriše u evropske i evroatlantske strukture i naveo da već sada može čestitati članstvo u Alijansi jer je ono evidentno i nesporno.

“Govoreći u kontekstu odličnih bilateralnih odnosa Crne Gore i Mađarske, premijer Marković je istakao doprinos mađarskih kompanija rastu BDP-a i izrazio očekivanje još snažnijeg prisustva mađarskih investitora u Crnoj Gori”, zaključuje se u saopštenju.

Send this to a friend