Politika

Zaharova: Optužbe neosnovane, vlasti u Podgorici stoje iza antiruske kampanje

Moskva smatra da su tvrdnje o miješanju Rusije u unutrašnje stvari Crne Gore potpuno neosnovane, te da vlasti u Podgorici stoje iza antiruske informativne kampanje, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

“Premijer Crne Gore Duško Marković nije izdržao, a da se ne pridruži korišćenju teza koje se u posljednje vrijeme naširoko koriste u SAD i EU i optužio Moskvu i neke ruske specijalne službe u miješanje u unutrašnje stvari u toj zemlji”, kazala je Zaharova na konferenciji za štampu, prenosi Beta.

Ona tvrdi da je specijalni tužilac Milivoje Katnić otišao još dalje.

“On je pokušao da razvije tu misao, pominjući prisustvo specijalnih snaga Federalne službe bezbjednosti na crnogorskoj teritoriji. Sve te izjave su apsolutno neosnovane, na žalost, njih objavljuju mediji, u principu bez uzimanja u obzir ruske pozicije. Ako se pozicija Rusije i pominje, to se čini usput, i naravno, neproporcionalno i informaciji koja se objavljuje”, tvrdi Zaharova.

Specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić izjavio je u nedjelju da su neki ruski državni organi umiješani u pripremanje državnog udara u Crnoj Gori, s ciljem da se spriječi ulazak zemlje u NATO.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov demantovao je u ponedjeljak Katnićeve navode, ocijenivši da je neodgovorno izgovarati tako ozbiljne optužbe bez dokaza.

Posljednja puzla slagalice – tako izvori iz zapadnih obavještajnih službi za Sky News opisuju, kako navode, dokaze o navodnoj umiješanosti Rusije u pokušaj puča u Crnoj Gori 16. oktobra prošle godine.

Sky News je objavio fotografije iz pasoša jednog od dva osumnjičena Rusa za pokušaj terorizma Eduarda Šišmakova koje ga povezuju s ruskom vojskom i navode da je, prilikom organizacije napada, koristio lažni identitet.

U starijem pasošu piše da se on preziva Šišmakov i da radi u ruskoj ambasadi u Poljskoj odakle je, prema pisanju medija, protjeran pod sumnjom da je radio kao špijun. On je navodno potplatio poljskog zvaničnika iz Ministarstva odbrane, koji je zbog saradnje s Rusima ove godine kažnjen na šest godina zatvora.

Taj isti Šišmakov, promijenio je prezime u Širokov u avgustu ove godine, samo dva mjeseca prije pokušaja terorizma u našoj zemlji.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić zbog toga sumnja da su u slučaj umiješani i ruski državni organi jer smatra da pasoš sa lažnim imenom ne može da se izda bez pomoći države.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Geodezija
Gost
Geodezija

Zaharova…. Zahi.. ZZZZ… pozdravi.

Конец террора
Gost
Конец террора

Dok NATO nije izgubio strpljenje i konacno odlucio da stane na put vasim bezgranicnim naporima i nesalomljivoj volji da i po cjenu nasilja, sukoba , pa i rata usred Evrope i unistenja jedne malene zemlje koja vam ne predstavlja prijetnju ni po kom osnovu, vi se ne bi zaustavili i popustili bar malo vas “bratski” celicni zagrljaj od kojeg pucaju… Više »

vida
Gost
vida

Marija mora da priča ovakvu priču. U istoriji niko nije priznao da je organizovao državni prevrat, čak ni Ameri u Čileu. U svojoj izjavi ona optužuje samo CG, zaobilazi u širokom luku SAD i Englesku. Zaključak: jadno i bijedno se ponašaju prema CG, kao prevareni ljubavnik i gore.

Montenegrin
Gost
Montenegrin

A sto teta M ne vidi sta pisu i pricaju potparoli i potpredsjednici Putinove stranke!!?! Vjerovatno im je to Dusko Markovic podmetnuo!!

Śako
Gost
Śako

Sve su to izmisljotine ovih iz vlade. Nista me vidite i pored ociju!

Đoko
Gost
Đoko

Možda oni ne vide i pored očiju, ali ti bez mozga – a pišeš.

Dragan
Gost
Dragan

A sto da kaze,da su osnovane..to je specificna nacija,cudan narod..imao sam posla sa njima po primorju..samo neka su zdravo.

Moralnigmizavac
Gost
Moralnigmizavac

Neosnovano velis? A zasto ne objasnis identitet predmetnog gospodina, da li je bio protjeran iz Poljske, ko mu je dozvolio da promijeni prezime i izdao novi pasos i da li je u oktobru boravio i bio hapsen u Beogradu? Eto tako bi dokazala da je neosnovano. A pazi kaze lazne optuzbe EU i SAD? Znaci lazne optuzbe 30 najrazvijenijih i… Više »

Nebitno
Gost
Nebitno

To vam ga Vučić namjestio,a ne Milo i Katnić ako je neistina .Mada je teško da nije istina jer niko ovo ne moe pobiti.Ali od vas ništa novo zato ne bojte se nismo se uzrujali

Send this to a friend