Politika

Zaharova ruži medije jer ne objavljuju “rusku poziciju”, a (još) ne odgovara na pitanja CdM-a

“Izjave o miješanju Rusije u pokušaj terorizma u Crnoj Gori 16. oktobra prenose mediji, u principu bez uzimanja u obzir ruske pozicije, a i ako se pozicija Rusije i pominje, to se čini usput, i naravno, neproporcionalno i informaciji koja se objavljuje” – kazala je juče portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Da, međutim, to nije tačno, dokazuje činjenica da je redakcija CdM-a, između ostalih, pisala, i Zaharovoj i ruskoj ambasadi u Podgorici, koji nam još nijesu odgovorili ni na jedno pitanje. Prostor imaju, ali je njihova stvar što (još) neće da ga iskoriste.

Osim toga što je CdM prenio sve njene stavove o, kako je rekla,  neosnovanosti izjava o umiješanosti Rusije u pokušaj terorizma, redakciju CdM-a zanimale su ključne stvari na koje Moskva do dana današnjeg nije odgovorila.

Mi smo je pitali:

– Je li tačno da je čovjek koji se zove Eduard Šišmakov radio kao pomoćnik vojnog atašea u ruskoj ambasadi u Poljskoj?

– Da li i dalje radi za Rusiju s obzirom na to da se njegovo ime i dalje nalazi na sajtu ruske ambasade u Poljskoj – (u šta i sami možete da se uvjerite na OVOM linku)?

– Je li to isti čovjek koji se nalazi na Interpolovoj potjernici jer je osumnjičen za pokušaj terorizma u Crnoj Gori, iako kraj te njegove slike piše drugo prezime – Širokov?

– Da li se Crna Gora ikad obratila organima Rusije povodom sumnje da su dva ruska državljanina umiješana u pokušaj terorizma u našoj zemlji? Da li se Vladimir Popov i Eduard Šišmakov/Širokov nalaze u Rusiji i je li Moskva voljna da ih uhapsi?

Ruska ambasada ćuti

CdM je pisao i ruskoj ambasadi u Podgorici. Iako se uz pomen riječi “Rusija“ često pomene i “krvoproliće“, ruska ambasada i ambasador Sergej Nikolajevič Gricaj u Podgorici od 16. oktobra ni riječ da progovore.

Da ne treba da čudi što ambasada Rusije ćuti dok je zvanična Podgorica konstantno proziva za CdM kaže bivši crnogorski šef diplomatije, Branko Lukovac.

„Velike sile sebi mogu dozvoliti nešto što je mimo uobičajenih pravila diplomatskog ponašanja i ponašanja država koje prihvataju načela ravnopravnosti. To ne čudi mnogo“, kazao je Lukovac.

A, pošto se ambasador Nikolajevič ne oglašava, a s druge strane ne očekujući da ide preko izjave ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova koji je odbacio sve optužbe, ili preko izjave portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove, CdM ga je pitao:

  • Da li su Vam se crnogorske vlasti ikada do sad obraćale povodom navodne umiješanosti dva ruska državljanina u pokušaj terorizma 16. oktobra u Crnoj Gori?
  • Da li je bilo koji državni organ Crne Gore preko ruske ambasade u Podgorici tražio pomoć u pronalaženju Vladimira Popova i Eduarda Širokova odnosno Šimrakova?
  • Ukoliko nijesu, da li je ambasada spremna da pomogne u procesuiranju ovih lica? Što bi Vaše nadležnosti mogle da budu u tom slučaju?

Pitanja su poslata u utorak, a odgovore – čekamo.

Podsjećamo, Sky News je objavio fotografije iz dva pasoša Eduarda Šišmakova.

U starijem pasošu piše da se on preziva Šišmakov i da radi u ruskoj ambasadi u Poljskoj odakle je, prema pisanju medija, protjeran pod sumnjom da je radio kao špijun. On je navodno potplatio poljskog zvaničnika iz Ministarstva odbrane, koji je zbog saradnje s Rusima ove godine kažnjen na šest godina zatvora.

Taj isti Šišmakov, promijenio je prezime u Širokov u avgustu ove godine, samo dva mjeseca prije pokušaja terorizma u našoj zemlji.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić zbog toga sumnja da su u slučaj umiješani i ruski državni organi jer smatra da pasoš sa lažnim imenom ne može da se izda bez pomoći države.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pipun
Gost
Pipun

Jes da je ruskinja al je dobra

zanzibar
Gost
zanzibar

Niste Zaharovoj ni do clanaka

FreeMontenegro
Gost
FreeMontenegro

a vi joj se krijete ispod suknje

Mikas
Gost
Mikas

Ču ruži?!?!

Zaharova
Gost
Zaharova

Čak nije ni neka riba. Kako onda misli s ovakvom pameću da neko obrati pažnju na nju.

tuy
Gost
tuy

Mislim da u ime citave CG treba da tuzimo Rusiju jer ne odgovara ne emaile CDM-a. I da ih bojkotujemo

Neutralan
Gost
Neutralan

Sve napisano kako treba, konacno pravo istrazivacko novinarstvo!

ruzi???
Gost
ruzi???

RUZI???

Send this to a friend