Fudbal

Bešiktaš tužio Van Persija zbog incidenata u derbiju

Uprava Bešiktaša tužila je fudbalera Fenerbahčea Robina van Persija za incidente koji su se dogodili tokom prošlosedmičnog gradskog derbija kojeg su ta dva kluba igrala u okviru turskog kupa, javlja agencija Anadolija.

Član Kongresa Bešiktaša i klupski advokat Omeralp Pulatoglu jutros je tužilaštvu u Istanbulu predao tužbu u kojoj se holandski as Van Persi tereti za “ugrožavanje mira i spokoja ljudi”, “grubo vrijeđanje i ponižavanje ljudi”, “podsticanje navijača na krivična djela”, “podsticanje na osvetu i mržnju”, “podsticanje na bezakonje” i “neprimjereno ponašanje na sportskom terenu”.

Podnosilac tužbe tvrdi da je holandski fudbaler počinio djela strogo zabranjena Krivičnim zakonom i bio glavni izazivač incidenata i nereda na fudbalskom meču.

“Optuženi je stavljanjem ruke u šorc i neprimjerenom gestikulacijom tokom meča izazvao burne reakcije svih prisutnih”, navodi se u tužbi.

Tužilaštvo će u nastavku procesa razmotriti tužbu i odlučiti da li postoji osnov za podizanje optužnice i pokretanje sudskog procesa.

U derbiju je minimalnu pobjedu rezultatom 1:0 slavio Fenerbahče, a zvijezda meča bio je Robin van Persi, koji je prvo isprovocirao isključenje Duška Tošića, potom postigao gol, a na kraju se sukobio s igračima, ali i navijačima Bešiktaša.

Send this to a friend