Fudbal

Luka sanja veliku scenu sa “sokolovima”, trofej Lige šampiona i dres Partizana

Jedan od momaka koji će u godinama koje dolaze biti uzdanica “hrabrih sokolova” je Luka Đorđević, napadač Zenita koji sanja plasman na veliko takmičenje u majici nacionalnog tima, trofej Lige šampiona, kao i da zaigra u klubu koji voli odmalena, Partizanu.

U godini na izmaku rođeni Budvanin igrao je kao pozajmljeni fudbaler u Ponferadini, da bi se ljetos vratio u Sankt Peterburg.

“Godina je počela sjajno, vec 3. januara u prvoj utakmici u 2016. sam postigao važan gol za Ponferadinu koji nam je doneo bod protiv Albasetea u gostima, a na kraju je taj gol bio proglašen za najljepši pogodak Ponferadine u sezoni, koja se nažalost nije dobro završila jer smo vrlo brzo počeli sa lošim rezultatima i na kraju u posljednjem kolu ispali iz lige. Vratio sam se u Zenit i odradio svakako najbolje pripreme do sada, bez povreda i u odličnoj formi. Postigao tri gola i zaslužio povjerenje trenera, osvojio Superkup, počeo sjajno sezonu, potpisao novi ugovor i postigao neke jako važne golove od kojih će jedan (protiv Makabija) najvjerovatnije biti proglašen za najljepsi u polusezoni. Glasanje je u toku, poprilično vodim. Ono sto mi je velika želja je da u narednoj godini sličan doprinos dam i uspjesima reprezentacije”, rekao je Đorđević na početku razgovora za CdM rezimirajući 2016.

Zenit je trenutno na drugoj poziciji u ruskom šampionatu, iza Spartaka iz Moskve, ali ne odustaje od borbe za titulu. Na međunarodnoj sceni izboren je plasman u nokaut fazu Lige Evrope.

“Ambicije su uvijek najveće. Prvenstvo je prioritet. Međutim, nismo u zavidnoj situaciji, Spartak igra u dobroj formi i imaju šansu da osvoje prvenstvo poslije 15 godina, ali ćemo se potruditi da još čekaju. U Ligi Evrope smo prošli bez problema i čeka nas dvomeč sa Anderlehtom. Imaćemo više od mjesec da se pripremimo za te utakmice i nastavimo dalje”.

U prvom dijelu sezone Zenit je odigrao jednu nevjerovatnu utakmicu u Ligi Evrope. Uspio je tim Mirčee Lučeskua da poslije zaostatka od 3:0 u posljednjih 15 minuta preokrene i pobijedi, a Đorđević je bio strijelac odlučujućeg gola.

“To je najveći preokret u ruskom fudbalu, bilo je nestvarno. Kad smo postigli prvi gol svi smo povjerovali da možemo i na kraju se ispostavilo da smo napravili čudo! Dao sam gol, imao šansu da se poslije toga opet upišem u strijelce, ali je golman dobro reagovao. Međutim, taj dan nikada neću zaboraviti”.

Navijači Zenita cijene odlične partije Đorđevića. Bio je dio koreografije pristalica u drugom meču sa Makabijem.

“Navijači su stvarno uvijek uz nas, na svakoj utakmici u velikom broju i konstantno su nam vjetar u leđa, a u toj utakmici su napravili i to podsjećanje na veliki preokret na kojem sam bio ja u trenutku postizanja pobjedonosnog gola. Imam odličan odnos sa njima, vidim da me jako poštuju i vole, a ja se trudim da svojim igrama i zalaganjem vratim sve to na terenu. Bila mi je čast da budem jedan od rijetkih igrača kojima su naši ultrasi skandirali i to više puta tako da je to za mene jedan veliki podstrek i obaveza da budem uvijek na nivou”.

Dolazak Mirčee Lučeskua na klupu Zenita ispostavio se kao pun pogodak za Luku Đorđevića. Naš as je dobio priliku da igra, a potpisao je i novi ugovor.

“Iskreno, za šansu kod Lučeskua sam dočekao najspremniji dosad u karijeri. Uz to sam stekao i iskustvo. Velika je stvar kada jedan klub poput Zenita vjeruje u vas. Jako sam zadovoljan što sam dio takvog kluba i jedva čekam da napravim novi korak naprijed i postanem standardan u ekipi Zenita”.

Đorđevića su nerijetko tokom karijere mučile povrede.

“Jesu me povrede u jednom dijelu sputale. Međutim, kao u svim teškim trenucima imao sam podršku bliskih ljudi. Radim mnogo kako bi povreda bilo što manje”.

Luka je tokom karijere imao prilike da sarađuje sa nekoliko vrhunskih stručnjaka.

“Spaleti me je doveo u Zenit i pokazao da me želi u timu. Bio sam mlad, ali mi je ta godina puno značila. Kod Lučeskua sam dobio priliku koju sam ranije zaslužio”.

Crna Gora i dalje čeka plasman na veliko takmičenje. Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo naš tim je otvorio odlično do nesrećnog meča u Jerevanu.

“Svi znamo koliko smo blizu bili nestvarnog starta kvalifikacija, ali i dalje smo u dobroj poziciji i vjerujem da imamo šanse. U sljedećem meču nas čekaju Poljaci sa Levandovskim koji je stvarno u ovom trenutku u samom vrhu napadača na svijetu i biće teško zaustaviti ga. Poljaci su generalno jaki, tvrdi i agresivni pa ćemo morati da budemo na najvećem nivou.”

Kada su u pitanju fudbalski ciljevi, Đorđević ih ima nekoliko.

“San mi je odlazak na veliko takmičenje sa reprezentacijom, osvajanje Lige šampiona i igranje u Partizanu. Za Beograđane navijam od rođenja i to je ušlo u krv, a volio bih naravno da jednog dana dobijem tu privilegiju da nosim crno bijeli dres.”

Luka je izdvojio i nekoliko fudbalera sa kojima je imao prilike da igra zajedno ili bude im rival na terenu.

“Lasana Diara, Hulk, Eto, Suarez, Džerard…”

Mladi ofanzivac nije mogao da se odluči ko je najbolji fudbaler na svijetu.

“Jedan sam od rijetkih koji se teško odlučuje, danas Mesi, sjutra Ronaldo…Definitivno su njih dvojica na vrhu”.

Đorđević je zadovoljan i životom u Rusiji.

“Sankt Peterburg je jedan od najljepših gradova na svijetu, to je opšte poznato, ne zna se kada je ljepši ljeti kada je sunčano ili zimi kada ima puno snijega. Svakako je lakše uživati u njemu ljeti. Ja ga puno volim i imam mnogo lijepih uspomena na njega, a volim da koristim vrijeme sa prijateljima i porodicom. Piter ima puno zanimljivih mjesta tako da sa te strane uživam u potpunosti”, zaključio je Luka Đorđević.

Send this to a friend