Fudbal

Prelazak na Marakanu Dejo “platio” odlaskom u vojsku

Predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore, Dejan Savićević izjavio je da su postojale velike opstrukcije prilikom njegovog prelaska u Crvenu zvezdu. Savićević je u ljeto 1988. godine stigao u Zvezdu iz Budućnosti, gdje se zadržao do 1992. godine, ali je, kako kaže, bilo velikih problema. Popularni Dejo je u intervjuu za “Hotsport” otkrio da je uprava crnogorskog kluba navijala za Partizan i da su zbog toga željeli da ga pošalju među ‘crno-bijele’.

Situacija je bila takva da je on morao da služi vojni rok, samo da bi se odložio njegov prelazak na ‘Marakanu’.

“Uprava je bila više naklonjena Partizanu i to se dobro zna. Tačno je i za vojsku, ‘sredili’ su preko generala. Ne samo meni, već je zbog Pančeva i mene otišlo sedam ili osam ljudi u vojsku ni krivi ni dužni. Napravili su nam ‘medveđu uslugu’ jer smo 1988. otišli u vojsku a bile su Olimpijske igre u Seulu. Pored mene su tu bili Pančev, Jakovljević, Aljoša Sanojević, Pantić, Bogdanović, Boban je isto bio, ne mogu da ih se sjetim još… Vokri! Sećam se imena iz ‘sportske čete’. Da je postojao nekakav plan da odemo na Olimpijske igre, pa da nas poslije toga tri mjeseca pošalju u vojsku, što bi bilo normalno. Oni ne, nego su Pančeva i mene, i sve ostale, poslali u vojsku misleći da će, posebno nas dvojicu, ubijediti da ne idemo u Zvezdu nego u Partizan. Mi smo, naravno, potpisali ugovor i otišli u vojsku”, rekao je Savićević.

Legenda Milana i Zvezde nije zadovoljan odnosom kluba iz Ljutice Bogdana prema najslavnijoj generaciji koja se popela na krov sveta u Bariju, a koja nije priznata na pravi način.

“Malo je smešno da Crvena zvezda ima pet ‘Zvezdinih zvezda’, a da niko iz najvećeg istorijskog uspjeha kluba ne bude izdvojen, nego oni nađu to rješenje da svi budemo ‘Zvezdine zvezde’. Sigurno ima oprečnih mišljenja da to nije u redu, i ja mislim da nije u redu, ali sam otišao na tu proslavu i ispoštovao događaj, da ne bi ispalo… Svako od nas zna kakav je igrač bio, ali po kvalitetu Pančev, Prosinečki i ja smo bili vanserijski igrači. U tom momentu naravno. Kasnije su nadošli Mihajlović, Jugović, pa i Belodedić, dosta je bilo tih šest imena, vrhunski fudbaleri. Ali oni su tako odlučili, život ide dalje”.

Na pitanje je li takva odluka dijelom posljedica “nacionalnog uticaja”, Dejo kaže:

“Moje mišljenje je da je više zbog ličnih odnosa i ‘neodnosa’ između nas. Neki loši personalni odnosi su doveli do toga”, istakao je Savićević.

Genije je otkrio i da je “na ime” omogućio bolji status savezu 2007.

“Sigurno da sam imao uticaja, poznanstva i sve ostalo i da smo po tom nekom ubrzanom postupku ušli u UEFA. Imali smo sreću što nismo imali opstrukcije nakon razlaza od Srbije, izašli smo iz zajednice bez ikakvih problema pa je sve bilo mnogo lakše jer su predstavnici UEFA i FIFA bili na posljednjoj skupštini koja je održana, posle su videli da je sve to u redu, da smo mi priznati. Morali smo da sačekamo Ujedinjene nacije i onda je nakon toga sve išlo glatko. Sačekali su nas čak za par žrjebova koji je trebalo da se održe u januaru, ranije, čekali su da bude kongres UEFA, da nas prime. Uspjeli smo da nam mlade kategorije uđu ranije u takmičenje. Već smo 2007. igrali prve utakmice. Ta neka moja poznanstva su nam pomogla ako ništa drugo barem da nam mlađe kategorije godinu dana ranije uđu u proces takmičenja. Kasnije je išlo sve lakše, kada si priznat od strane Ujedinjenih nacija, ali oni su nas ispoštovali, zbog svega što radimo za fudbal i odnosa prema meni su odložili par mjeseci kako bi nas primili i da bi odmah mogli klinci da nam igraju. ”

Popularni genije nije iznenađen rezultatima saveza ni reprezentacije.

” Nisam sumnjao da ćemo biti na ovom nivou, mi smo imali dobru reprezentaciju s tim što smo imali mogućnost da uzmemo i igrače iz Srbije. Tako da nisam iznenađen našim uspjesima. Da smo pobijedili u Jermeniji, bili bismo već jednom nogom u baražu. Ovako, biće grčevita borba za to drugo mjesto sa Dancima i Rumunima. Taj trio će se boriti za baraž. “- zaključio je on.

https://www.youtube.com/watch?v=hriHFA1nv1s

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
BAL1999
Gost
BAL1999

Kako je iznenadjen odlukom da svi budu zvezdine zvezde, kad je to prakticno bila Dejova ideja?? Otkud sad ovo?

gost
Gost
gost

Nije Aljoša Sanojević no Aljosa Asanovic! Iz Hajduka…

Send this to a friend