Fudbal

Radovi stvorili probleme

Glavni grad Crne Gore jedan je od rijetkih glavnih gradova u Evropi koji se ne može pohvaliti iole uređenijim fudbaskim stadionom.

Tako je već godinama, reprezentacija protivnike dočekuje na odavno prevaziđenom objektu, a ovih dana Gradski stadion stvara nove probleme Fudbalskom savezu.

Trenutno se ispod južne tribine ne izvode radovi na uređenju platoa, ali su u toku arheološka iskopavanja na istoj lokaciji. Sve to na manje od mjesec prije duela između Crne Gore i Poljske (26. mart), derbija grupe E kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, za koji će karte planuti za nekoliko sati. Nema sumnje da će i iz Poljske doputovati nekoliko stotina navijača (imaju pravo na 600 ulaznica), tako da će organizacija utakmice iziskivati vanredne napore i prava rješenja za probleme koji već postoje.

Prvo treba omogućiti policiji i redarskim službama da adekvatno obezbijede prostor oko tribine, kako ne bi došlo do narušavanja bezbjednosti. Onda valja naći način da se otvori i prilagodi kapija za ‘jug’, odnosno ulaz bliži zapadnoj tribini, a na kraju, ne i najmanje važno, treba obezbijediti uslove za rad novinara, domaćih i stranih. Radi se o tome da predstavnici medija, koji utakmicu prate iz novinarske lože na zapadnoj tribini, moraju da kruže oko stadiona da bi došli do prostora za uzimanje izjava od igrača poslije meča (između južne i istočne tribine). I to je samo dio posla koji se mora završiti.

Prema našim informacijama, predstavnici FSCG danas će obaviti razgovor sa ljudima iz Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice, kako bi pokušali da pronađu rješenje za ovu situaciju. Rekonstrukcija platoa ispod južne tribine Gradskog stadiona počela je 31. oktobra prošle godine, ali su građevinski radovi prekinuti već nakon dvadesetak dana, jer je na tom lokalitetu pronađeno više grobnica iz 19. vijeka i ranije.

Od tada je na ovom gradilištu i ekipa Centra za arheološka istraživanja Crne Gore. Kako je vrijeme odmicalo, nailazili su na sve više noviteta (prstenje, novčići, nošnje…), a posljednji je kaldrma, za koju se pretpostavlja da je iz perioda austrougarske okupacije Podgorice. Sve to je prolongiralo rok izgradnje trga, za koji se prvobitno planiralo da bude završen početkom januara.

Send this to a friend